Univerzális kavart tészta recept

Meggyes kavart tészta sütemény

Egy kavart tészta recept hogy lehet univerzális? Egyszerűen – millió féle variációban elkészíthető – sőt, akár muffinként is megsüthető, hisz nagyon hasonló tésztaféle.

Hiszed, vagy nem – pár deka ide, vagy oda egyik-másik hozzávalóból nem sokat változtat a végeredményen.

Ez az a sütemény, amihez kezdő házitündérként is bárki hozzáfoghat, nagyon nagy százalékban sikeres lesz konyhai ténykedése. Meg amúgy is. Recept alapján mindenki tud főzni – ez tény.

Megpróbálom felsorolni e tésztaféle előnyeit –

olcsó, ami manapság kifejezetten hasznos. Nem túl igényes –

nem kell félni tőle, hogy egy rossz mozdulat, aztán már össze is esett…. 🙂

Elkészíthetjük vaníliásként, kakaósként, egymásra öntve vegyesen, rakhatunk bele őrölt diót, kávét, kókuszt, mandulát.

Dúsíthatjuk szeletke gyümölcsökkel, mazsolával, szilvalekvárral, meggyel, bármilyen gyümölccsel.

De ha nincs a háznál semmi plusz, csak esetleg egy kis vanília, akkor is ehető lesz. Rakhatunk 5 centinként kis kanál pudingot is bele. Bármit, amitől szerintünk jó lesz.

Ez is jó régi recept – jelzi hogy még zsírral készül – nagymamám lány korában is készítette. Akkoriban ha a világos és kakaós réteget egymáson sütötték, egymásra öntve – akkor a tésztának éjjel-nappal sütemény volt a neve.

S mivel nagymamám a múlt század elején volt fiatal – ez azt jelenti, hogy a tésztarecept legalább 100 éves lehet.

Egykor, az eredeti ajánlás még úgy szólt, hogy félóráig kell kavargatni a cukrot a zsírral és tojással, míg a cukor el nem olvad, és habos nem lesz a tojástól, valamint sütőporral még nem foglalkoztak, alapból a szóda volt az egyik összetevő.

Ma már nem kell fél órát kavargatni, mert a gép dolgozik helyettünk – egyébként kézzel sem kell feltétlen ennyi idő – és ott a sütőpor is, hogy magabiztosabbak legyünk – bár a végeredmény mindkét esetben azonos.

Most pedig nézzük, a kavart tészta recept alapján milyen összetevőkre lesz szükség!

Hozzávalók:

  • 10-12 dkg zsír,
  • 1/2 kg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás 
  • egy csomag sütőpor (régen szódabikarbonát használtak helyette, azzal is jó- 1 kávéskanálnyi)
  • 5 deci tej
  • 1/2 vanília, vagy 1-2 jó bourbon vaníliás cukor
  • 4 dkg kakaó por

Most pedig az elkészítés módja következik

  1. Ez rendkívül egyszerű – a tojásokat a cukorral és a zsiradékkal – zsír helyett természetesen használhatunk margarint is, de akkor egy picurkával több kell – kikeverjük annyira, hogy a cukor elolvadjon, és a tojások állaga olyan legyen, mint amikor piskótát készítünk.
  2. Felengedjük fokozatosan a tejjel, hozzáadjuk a lisztet, ízesítőt, szódabikarbonát, vagy sütőport, és simára dolgozzuk.
  3. Ha kétféle színt akarunk, akkor ne bajlódjunk kétszer, hanem az alap tésztából a felét rakjuk külön, s abba dolgozzuk bele a kakaó port.
  4. Utána sütőpapírral bélelt, vagy kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és kedvünk szerint dúsítjuk. Itt tényleg csak a fantáziánk szab határt.

Fotó: Pixabay