
A pacalt nagyok sok ember szereti, és legalább annyian nem. És bizony sok nép készít belőle ételt, például a pacal ragu – ukrán étel.
Persze ez nem jelenti azt, hogy a mi ízvilágunkba nem fér bele, külsőre hasonló a magyaréhoz, de van benne tejföl, babérlevél, paradicsom, no és egy kis sárgarépa.
– Azért így, első látásra sem mondható, hogy ehetetlen lenne, hát még ha kóstolót is veszünk belőle. Nagyon finom, ízletes!
A pacal ragu hozzávalói a következők –
- 1 kiló marha pacal,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- egy kg krumpli,
- 5 deka sűrített paradicsom
- egy átlagos szál sárgarépa,
- 10 deka zsír,
- 1 kávéskanál só,
- 2 evőkanálnyi liszt,
- 2 gerezd fokhagyma,
- két dl tejföl,
- 1 babérlevél,
- 5-6 szem bors, vagy mokkáskanálnyi törött bors
Az étel készítésének módja –
- A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, felvagdossuk kockára, majd egy kis zsiradékban megpirítjuk. Teljesen nem fontos megpuhítani.
- Utána megtisztítjuk a hagymát, apróra felvagdossuk, lerakjuk egy tálkába. Majd megtisztítjuk a répát, felkockázzuk, és átfuttatjuk azt is egy kis zsiradékon, picurkát megpirítjuk.
- A pacalt jól megmossuk, majd a babérlevéllel, borssal, és a fokhagymával felrakjuk főni. Egy időbe eltelik, míg megfő.
- Ha megtörtént, akkor felkockázzuk. Ha mélyhűtött csíkozottat veszünk, akkor erre nem feltétlenül van szükség, meg aztán túl aprók is lennének, elég ha rövidebbre vágjuk őket.
- Ha mindet felvagdostuk, akkor forró zsírba dobjuk, és megsütjük, majd liszttel megszórjuk, és átpirítjuk.
- Ezután a megsült, megpirult pacalt lábasba rakjuk, hozzáadunk sűrített paradicsomot, tejfölt felkockázott, apróra vágott (és kisütött) krumplit,
- a kicsit átpirított sárgarépát, egy kis borsot, az apróra vágott vöröshagymát. Beledobunk pár darab babérlevelet, és öntünk rá egy kis vizet is a főzéshez.
- Ekkor aztán letakarjuk, és nagyjából háromnegyed órát pároljuk.
- Kinézetre hasonló lesz a mi pacalpörköltünkre, íze azonban más – viszont nagyon kellemes, savanykás.