Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Pacal ragu recept

A pacalt nagyok sok ember szereti, és legalább annyian nem. És bizony sok nép készít belőle ételt, például a pacal ragu – ukrán étel.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a mi ízvilágunkba nem fér bele, külsőre hasonló a magyaréhoz, de van benne tejföl, babérlevél, paradicsom, no és egy kis sárgarépa. – Azért így, első látásra sem mondható, hogy ehetetlen lenne, hát még ha kóstolót is veszünk belőle. Nagyon finom, ízletes!

A pacal ragu hozzávalói a következők –

1 kiló marha pacal,

1 nagy fej vöröshagyma,

egy kg krumpli,

5 deka sűrített paradicsom

egy átlagos szál sárgarépa,

10 deka zsír,

1 kávéskanál só,

2 evőkanálnyi liszt,

2 gerezd fokhagyma,

két dl tejföl,

1 babérlevél,

5-6 szem bors, vagy mokkáskanálnyi törött bors

Az étel készítésének módja –

A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, felvagdossuk kockára, majd egy kis zsiradékban megpirítjuk. Teljesen nem fontos megpuhítani.

Utána megtisztítjuk a hagymát, apróra felvagdossuk, lerakjuk egy tálkába. Majd megtisztítjuk a répát, felkockázzuk, és átfuttatjuk azt is egy kis zsiradékon, picurkát megpirítjuk.

A pacalt jól megmossuk, majd a babérlevéllel, borssal, és a fokhagymával felrakjuk főni. Egy időbe eltelik, míg megfő. Ha megtörtént, akkor felkockázzuk. Ha mélyhűtött csíkozottat veszünk, akkor erre nem feltétlenül van szükség, meg aztán túl aprók is lennének, elég ha rövdebbre vágjuk őket.

Ha mindet felvagdostuk, akkor forró zsírba dobjuk, és megsütjük, majd liszttel megszórjuk, és átpirítjuk.

Ezután a megsült, megpirult pacalt lábasba rakjuk, hozzáadunk sűrített paradicsomot, tejfölt felkockázott, apróra vágott (és kisütött) krumplit, a kicsit átpirított sárgarépát, egy kis borsot, az apróra vágott vöröshagymát. Beledobunk pár darab babérlevelet, és öntünk rá egy kis vizet is a főzéshez.

Ekkor aztán letakarjuk, és nagyjából háromnegyed órát pároljuk.

Kinézetre hasonló lesz a mi pacalpörköltünkre, íze azonban más – viszont nagyon kellemes, savanykás.

Ha tetszett a pacal ragu recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük