
Az Újházi-tyúkhúsleves egyik legkülönlegesebb, legfinomabb levesünk. Nevét kitalálójáról, Újházi Ede színészről kapta. És….kakasból készült.
Állítólag Újházi képest volt Pestről Debrecenbe leutazni, hogy megfelelő kakasokat szerezzen be kedvenc leveséhez, melyet aztán akár 3 teljes napig is főzött.
S belerakott a levesbe minden, a tyúkoktól megkülönböztető szervét és testrészét kedvenc levesébe.
Úgy tartotta, hogy ez jó hatással lesz rá. Ha valakit ebből a néhány falatból megkínált, akkor az hatalmas megtiszteltetés volt.
Nézzük, hogy készül manapság az Újházi-tyúkhúsleves…. – milyen alapanyagok szükségesek!
- Egy szép, nagyjából másfél kilós kakas (tisztítva), vagy tyúk ugyanolyan súlyban.
- 1 nagyobb, vagy 2 kisebb sárgarépa
- 2 petrezselyem gyökér
- egy darabka zeller
- fél fej karalábé
- 2 db sampion gomba
- negyedkiló zöldborsó
- jó negyedkiló (kisebb fejnek a fele) karfiol
- 2 dkg só
- 10 szem szemes bors
- kis fej vöröshagyma
- 1 evőkanálnyi paradicsompüré – jó sűrű paradicsomlé
- egy szép szál petrezselyem apróra vágva
- másfél kanál zsír
- nagyjából 2 és fél liter víz
A leves készítés az alábbiak szerint történik –
- A kakast, vagy tyúkot alaposan kimossuk, aztán hideg vízbe tesszük, melyet nénány percenként leöntünk róla, majd újjal pótoljuk.
- Utána leszárítjuk papírtörlővel, levágjuk a combokat, szárnyat, a combot kettévágjuk. A mellrészt attól függően, hogy mekkora volt az „áldozat” két, vagy három részre vágjuk.
- A hát-farrészt is 2-3 részbe vágjuk. Hozzárakjuk a nyakat, a májat, a zúzát, és a két kaparóját – természetesen lekörmözve, megtisztítva.
- A szárnyat úgy rakjuk bele a levesbe, hogy a végét a szárnytő mögé húzzuk. Így kisebb helyet foglal el és mutatósabb.
- Hideg vízben rakjuk fel főni a kakast, vagy tyúkot, két és fél liter vízben. Ha felforrt, majd csak akkor sózzuk.
- Ekkor rakjuk bele a hagymát, amit nem vágtunk össze. Nem árt, ha egy gézbe kötjük, mert esélyes hogy másképp szétesne a hosszú főzés alatt.
- Habot nem kell leszedni, majd idővel tisztul. Ha a leves felforrt, onnantól nagyon lassan főzzük.
- A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd egy lábasban zsírt olvasztunk, belerakjuk a zöldséget, és elkezdjük keverni, de nem várjuk meg amíg megpirulna, hanem felengedjük egy kis forró vízzel.
- Elég féldecinyi. Addig kavargatjuk, míg a végén már a zsírja szép sárga lesz.
- Ha a hús már félfővésében van, akkor a zöldségeket is belerakjuk. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomlevet is.
- Mikor már csak percei vannak hátra a levesnek, akkor rakjuk bele a májat – hisz az hamar megfő.
- Kiveszünk egy kis levest, és megfőzzük benne a levestésztát külön. Lehetőleg cérnametéltet, de ha mást szeretünk, akkor azt.
- El ne felejtsük a hagymát kivenni a levesből, és a fűszertojás se maradjon benne a szemesborssal.
- A főtt húst mártással esszük, nagyon finom hozzá a tormamártás, paradicsom mártás, vagy akár az ecetes torma.
- A leves főzési ideje minimum 3-4 óra csendesen, de ha több időt szánunk rá annál finomabb lesz. Vigyázzunk, véletlenül se zubogtassuk, mert nagyon kellemetlen mellékíze lesz. Szépen lassan, de biztosan!
Fotó: Wikipédia Készítette: Wei-Te Wong