
Vasárnapi, vagy ünnepi első fogásnak
A tyúkhúsleves már magában is kifejezetten tápláló étel, de ebben az összeállításban – na de tyúkhúsleves májgombóccal erősítve akár egy tál ételnek is elmehetne.
Természetesen ez a leves is úgy jó, ha időt szánunk rá, és takarékon legalább 2-3 órát főzzük. Így lesz gyönyörű tiszta, s ízre, illatra is kellemes.
Hozzávalók
- 1/4 kg marhacsont
- 1/4 kg borjúcsont
- 1 tyúk
- 50 dkg vegyes zöldség
- 1 hagyma
- 30 dkg csirke, vagy borjúmáj
- 3-4 fej gomba,
- szemesbors
- zsiradék
- 3 kanál zsemlemorzsa a májgombócba
- 1 zsemle, kicsi tej
- hagyma a májgombócba
- zellerzöldje
- 1-2 tojás
- só
- őrölt bors
cérnametélt – esetleg leveskocka
Hogy készül a leves?
- Egy fazékba felrakjuk a marha ritkacsontot és a borjú ritkacsontot főni egy megtisztított, és feldarabolt tyúkkal egyetemben, de legyen benne az aprólékja is.
- Felrakjuk főni, hirtelen felforraljuk, s azon nyomban leöntjük róla az első levét. Ekkor hideg vízben átmossuk az egészet, majd hideg vízben felrakjuk főni, sózzuk, rakunk bele néhány szemesborsot, esetleg pici paprikát, de ez elhagyható.
- Ha felforrt, akkor takarékra vesszük a hőforrást, és főni hagyjuk.
- Most megtisztítjuk, daraboljuk a zöldségeket, mely tartalmazhat kelkáposztát, 1 fej vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát,
- kis paradicsomot, és néhány darab csiperke gombát feldarabolva, no meg persze sárgarépát két szálat, petrezselymet 1 szálat, kis karalábét, darabka zellert.
- Ha feldaraboltuk őket, akkor mehetnek bele a levesbe. Közben külön lében megfőzzük a cérnametéltet, és hozzá egy kis májgombócot.
No de hogy készül a májgombóc?
A borjúmájat ledaráljuk, hozzáadunk 1 db tejben áztatott zsemlét, 1 tojást, meg külön egy tojás sárgáját, 3 kanálnyi zsemlemorzsát, zellerzöldet finomra vágva, majoránnát, sót, borsot, 1 fej hagymát apróra vágva, és kis zsiradékon megpirítva, s az egészet összekeverjük.
Kezünkkel ezután kis gombócokat formálunk, és sós vízben, esetleg ételízesítős, vagy leveskockával feldobott vízben megfőzzük. Készíthetjük búzadarával is, de zsemlemorzsával és zsemlével finomabb.
Ha külön főzzük ki a tésztát, akkor a levesünk nem lesz keményítő ízű, a tészta pedig nem lesz máj ízű. De ha szeretjük egybefőve, úgy is elkészíthetjük – ízlés dolga minden.
Fotó: Pixabay