Tyúkhúsleves májgombóccal

A tyúkhúsleves magában is nagyon finom, de együtt: tyúkhúsleves májgombóccal akár önálló főfogásként is megállná a helyét.

Vasárnapi, vagy ünnepi első fogásnak

A tyúkhúsleves már magában is kifejezetten tápláló étel, de ebben az összeállításban – na de tyúkhúsleves májgombóccal erősítve akár egy tál ételnek is elmehetne.


Természetesen ez a leves is úgy jó, ha időt szánunk rá, és takarékon legalább 2-3 órát főzzük. Így lesz gyönyörű tiszta, s ízre, illatra is kellemes.

Hozzávalók

  • 1/4 kg marhacsont
  • 1/4 kg borjúcsont
  • 1 tyúk
  • 50 dkg vegyes zöldség
  • 1 hagyma
  • 30 dkg csirke, vagy borjúmáj
  • 3-4 fej gomba,
  • szemesbors
  • zsiradék
  • 3 kanál zsemlemorzsa a májgombócba
  • 1 zsemle, kicsi tej
  • hagyma a májgombócba
  • zellerzöldje
  • 1-2 tojás
  • őrölt bors

cérnametélt – esetleg leveskocka

Hogy készül a leves?

  1. Egy fazékba felrakjuk a marha ritkacsontot és a borjú ritkacsontot főni egy megtisztított, és feldarabolt tyúkkal egyetemben, de legyen benne az aprólékja is.
  2. Felrakjuk főni, hirtelen felforraljuk, s azon nyomban leöntjük róla az első levét. Ekkor hideg vízben átmossuk az egészet, majd hideg vízben felrakjuk főni, sózzuk, rakunk bele néhány szemesborsot, esetleg pici paprikát, de ez elhagyható.
  3. Ha felforrt, akkor takarékra vesszük a hőforrást, és főni hagyjuk.
  4. Most megtisztítjuk, daraboljuk a zöldségeket, mely tartalmazhat kelkáposztát, 1 fej vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát,
  5. kis paradicsomot, és néhány darab csiperke gombát feldarabolva, no meg persze sárgarépát két szálat, petrezselymet 1 szálat, kis karalábét, darabka zellert.
  6. Ha feldaraboltuk őket, akkor mehetnek bele a levesbe. Közben külön lében megfőzzük a cérnametéltet, és hozzá egy kis májgombócot.

No de hogy készül a májgombóc?


A borjúmájat ledaráljuk, hozzáadunk 1 db tejben áztatott zsemlét, 1 tojást, meg külön egy tojás sárgáját, 3 kanálnyi zsemlemorzsát, zellerzöldet finomra vágva, majoránnát, sót, borsot, 1 fej hagymát apróra vágva, és kis zsiradékon megpirítva, s az egészet összekeverjük.

Kezünkkel ezután kis gombócokat formálunk, és sós vízben, esetleg ételízesítős, vagy leveskockával feldobott vízben megfőzzük. Készíthetjük búzadarával is, de zsemlemorzsával és zsemlével finomabb.

Ha külön főzzük ki a tésztát, akkor a levesünk nem lesz keményítő ízű, a tészta pedig nem lesz máj ízű. De ha szeretjük egybefőve, úgy is elkészíthetjük – ízlés dolga minden.

Fotó: Pixabay