Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Tüzes csibeleves

Míg karácsonykor a melegséget, a lágy ízeket, Szilveszterkor viszont az erőteljes ízeket keressük. Ennek az igénynek tökéletesen megfelel a tüzes csibeleves.

Lényegében egy csirke-, vagy tyúk húsleves, de jóval csípősebbre készítve, mint ahogy egy hétköznapi ebédre főznénk. Ezzel jól aláágyazva a később fogyasztott italoknak – feltéve ha kedveljük őket. S főleg az utána következő macskajaj-t.

A tüzes csibeleves hozzávalói a következők –

egy egész csirke,

só, – kilónként 2 dkg,

két átlagos babérlevél,

lapos kávéskanál egész fekete bors, (szemes)

egy kávéskanál zöld bors – ha nincs, akkor harmadával több feketebors, (szemes)

leveszöldség – 3-4 répa, 2-3 petrezselyem, 1 kisebb karalábé, 2-3 kelkáposztalevél, 2 db átlagos burgonya, 1/4 zeller, 1 közepes fej hagyma

3 db átlagos paradicsom,

2 evőkanál zsír, vagy olaj,

egy csípőspaprika,

egy kis Erős Pista, vagy más csípőspaprika krém,

2 evőkanál ételízesítő – akár házi, akár bolti – hogy még erőteljesebb íze legyen.

A leves elkészítésének módja –

A csirkét megmossuk, és másfél liter enyhén sós vízben a borsokkal és a babérlevéllel feltesszük főni. Egy óra hosszat főzzük, közben megtisztítjuk, majd feldaraboljuk a leveszöldséget. Ha az idő letelt, hozzáadjuk a leveszöldséget, és még ugyanannyi időt főzzük.
Ekkor aztán a csirkét kivesszük a léből, lebőrözzük, leszedjük a csontjáról, majd a húst és apró darabokra vágjuk, tányérra téve meleg helyre tesszük. Aztán a csípőspaprikát karikákra vágjuk, a paradicsomot negyedeljük, vagy még apróbb darabokra vágjuk.

Az olajat, vagy zsiradékot felhevítjük, beledobjuk az összevágott paprikát és paradicsomot, a házi, vagy bolti ételízesítőt, esetleg leveskockát rászórjuk és a paradicsomot-paprikát jól megdinszteljük.

Ha már jó, akkor mehet bele a csirkehús, és a leve is. Most az egészet felforraljuk és nagyjából 5 percig még főzzük, de nem szabad zubogtatni. (Mint ahogy eddig is csendesen főztük, mivel a csirke ha lúgozzák, nagy lángon, gyorsan főzik, akkor enyv ízű lesz.

A végén, ha nem elég csípős, akkor csípős paprikakrémmel ízesítjük – vagy egyszerűen csípős paprikával.

Általában férfiak jobban szeretik.

Ha tetszett a tüzes csibeleves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó illusztráció – Pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük