Tüzes csibeleves

Tüzes keves

Míg karácsonykor a melegséget, a lágy ízeket, Szilveszterkor viszont az erőteljes ízeket keressük. Ennek az igénynek tökéletesen megfelel a tüzes csibeleves.

Lényegében egy csirke-, vagy tyúk húsleves, de jóval csípősebbre készítve, mint ahogy egy hétköznapi ebédre főznénk.

Ezzel jól aláágyazva a később fogyasztott italoknak – feltéve ha kedveljük őket. S főleg az utána következő macskajaj-t.

A tüzes csibeleves hozzávalói a következők –

  • egy egész csirke,
  • só, – kilónként 2 dkg,
  • két átlagos babérlevél,
  • lapos kávéskanál egész fekete bors, (szemes)
  • egy kávéskanál zöld bors – ha nincs, akkor harmadával több feketebors, (szemes)
  • leveszöldség – 3-4 répa, 2-3 petrezselyem, 1 kisebb karalábé, 2-3 kelkáposztalevél, 2 db átlagos burgonya, 1/4 zeller, 1 közepes fej hagyma
  • 3 db átlagos paradicsom,
  • 2 evőkanál zsír, vagy olaj,
  • egy csípőspaprika,
  • egy kis Erős Pista, vagy más csípőspaprika krém,
  • 2 evőkanál ételízesítő – akár házi, akár bolti – hogy még erőteljesebb íze legyen.

A leves elkészítésének módja –

  1. A csirkét megmossuk, és másfél liter enyhén sós vízben a borsokkal és a babérlevéllel feltesszük főni.
  2. Egy óra hosszat főzzük, közben megtisztítjuk, majd feldaraboljuk a leveszöldséget.
  3. Ha az idő letelt, hozzáadjuk a leveszöldséget, és még ugyanannyi időt főzzük.
    Ekkor aztán a csirkét kivesszük a léből, lebőrözzük, leszedjük a csontjáról, majd a húst és apró darabokra vágjuk, tányérra téve meleg helyre tesszük.
  4. Aztán a csípőspaprikát karikákra vágjuk, a paradicsomot negyedeljük, vagy még apróbb darabokra vágjuk.
  5. Az olajat, vagy zsiradékot felhevítjük, beledobjuk az összevágott paprikát és paradicsomot, a házi, vagy bolti ételízesítőt, esetleg leveskockát rászórjuk és a paradicsomot-paprikát jól megdinszteljük.
  6. Ha már jó, akkor mehet bele a csirkehús, és a leve is. Most az egészet felforraljuk és nagyjából 5 percig még főzzük, de nem szabad zubogtatni.
  7. (Mint ahogy eddig is csendesen főztük, mivel a csirke ha lúgozzák, nagy lángon, gyorsan főzik, akkor enyv ízű lesz.
  8. A végén, ha nem elég csípős, akkor csípős paprikakrémmel ízesítjük – vagy egyszerűen csípős paprikával.
  9. Általában férfiak jobban szeretik.