2024-07-12

Tutuka – a krémes karádi specialitás

Egy finom édesség, omlós, krémes – nagggyon jóóóó….

Hozzávalók:

  • 1/4 kg margarin – nem light
  • 50-60 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 1/2 csomag élesztő
  • 1 dl langyosított tej
  • 1 csapott evőkanálnyi cukor
  • 2 evőkanálnyi tejföl
  • Krém készítéséhez
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 4-5 evőkanálnyi liszt
  • 6-7 evőkanálnyi cukor
  • 6 dl tej
  • 3 egész tojás
  • 2-3 vaníliás cukor
  • 10 dkg margarin
  • porcukor a tetejére

Elkészítése:


A tejbe belekeverjük az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet egy tálban összemorzsoljuk a margarinnal, beleadjuk a tejfölt, tojást, fölfuttatott élesztőt és kidolgozzuk. Amikor már szép a tészta, akkor deszkán dolgozunk tovább. Jól átgyúrjuk, aztán letakarjuk és 20-30 percet pihentetjük. 


Ez az idő elég arra, hogy elkészítsük a krémet. Egy tálban a pudingport összekeverjük a cukorral, liszttel, 3 tojás sárgájával, és tejjel, de csak annyival, hogy csomómentesre ki tudjuk kavarni.

A maradék tejet felforraljuk, mikor már meleg, akkor kimerünk belőle a lisztes, pudingporos, cukros masszához, és kikeverjük, adhatunk hozzá még a meleg tejből, aztán visszatöltjük a már kikevert masszát a forró tejhez. Felfőzzük, hogy már bugyogjon, aztán ha kész, akkor hűlni hagyjuk.


A 3 tojásnak a fehérjét felverjük kemény habbá, és ha már kihűlt a krémünk, akkor beladagoljuk apránként először a margarint, majd a vaníliás cukrot, aztán mehet bele a tojáshab is. 


Aztán elkészítjük a tésztát. Kettévágjuk, aztán vékonyra kinyújtjuk, és nagyjából kétcentis csíkokat vágunk belőle. Ezt aztán feltekerjük  vastagabb pálcákra úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Előmelegített sütőben sütjük ki, nem kell túl sötétre sütni. 


Melegen kell eltávolítani a pálcákról, aztán mikor kihűlt – mindegyiket megtöltjük a krémmel. A végén pedig megszórjuk porcukorral. 


Forrás: Ízőrzők