2024-02-22

Túrós-tejfölös krumplihaluska

haluska

Hozzávalók:

  • Jó egy kilónyi krumpli,
  • 2 lapos evőkanálnyi só
  • nagyjából fél kg. liszt
  • és fél kg rétesliszt
  • egy átlagos pohárnyi víz
  • 3 tojás, 
  • 10-15 dkg zsír
  • fél kg zsíros túró, 
  • 25-30 dkg füstölt, esetleg még húsos is – szalonna
  • 3-5 dl tejföl

A haluska elkészítése:


A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, utána még egyszer leöblítjük, majd lereszeljük, apró lyukú reszelőn. Leöntjük a bögrényi, felforrósított vízzel, aztán a fele mennyiséggel megsózzuk.

Egy picit ha hűlt, – nem kell teljesen – belekeverjük a lisztet mind a kétfélét, és hozzáadjuk a tojásokat. Normális haluska tésztát készítünk, se túl keményet, se túl hígat, ha kemény, akkor adjunk hozzá egy pici vizet még. Olyan legyen, mint a nokedli tészta.


Egy nagy fazékba vizet rakunk, belerakjuk a fele sót, és felforraljuk. Beleszaggatjuk tányérról, deszkáról, vagy nokedliszaggatóval a haluskákat. Addig főzzük őket, amíg mind feljön a víz felszínére, utána még 1-2 percig. Ekkor kiszedjük, és a zsírral felkeverjük.

A közben felkockázott, és megpirított  szalonnát megpirítjuk, kiszedjük a zsírjából. Tálaláskor a túrót a tetejére szórjuk, mindenki annyi tejfölt rak rá, amennyivel szereti, szalonnakockát szór rá, és ha akar, akkor a zsírjából is csurgat még rá.


Nagyon laktató étel, egy könnyű levessel komplett fogás.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*