Túrós rakott burgonya

rakott krumpli túrósan

A túrós rakott burgonya alapjában véve olcsó étel, ha az összköltségét nézzük. Ráadásul elég tartalmas is, tehát egy levessel tökéletes ebéd.

Elkészítése rém egyszerű – épp azért, mert kevés hozzávalóból készítjük. Ha akarjuk, akár változtathatunk is az összetevőn. Ha van otthon valami felvágott, kolbász

maradék, esetleg egy kis füstölthús – belevagdalhatjuk, de enélkül is korrekt fogást varázsolhatunk az ebédlő asztalra.

A túrós rakott burgonya hozzávalói –

  • 1 kg krumpli
  • 1/4 kg tehéntúró
  • vaj, vagy zsír az edény kikenéséhez
  • vaj, vagy zsír az étel tetejére
  • 2 kanál tejföl a túróhoz keverve
  • 2 kanál tejföl a rakott tetejére

Elkészítési módja a következő –

  1. 1 kiló burgonyát megfőzünk héjában, megtisztítjuk, és karikára vagdaljuk.
  2. Negyed kiló tehéntúrót átpasszírozunk, vagy alaposan villával áttörünk. Hozzáadunk egy kis sót, meg tejfölt, és azzal kikeverjük.
  3. A burgonya felerészét vajjal (vagy zsírral) kikent tűzálló edénybe rakjuk és tetejére hintjük az átpasszírozott túrót. Kávéskanálnyi vajat (vagy zsírt) is teszünk rá, valamint 2 kanál tejfölt. Megsózzuk, aztán ráhelyezzük a megmaradt másik rész burgonyát.
  4. Ugyanúgy megvajazzuk, megtejfölözzük, megsózzuk és sültőbe téve negyed óra alatt készre sütjük. A lényeg, hogy a teteje piruljon.
  5. Ha egy kis pirított, kockára vágott szalonnát rakunk rá, felséges ételt varázsolunk.