Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Túrós rakott burgonya

A túrós rakott burgonya alapjában véve olcsó étel, ha az összköltségét nézzük. Ráadásul elég tartalmas is, tehát egy levessel tökéletes ebéd.

Elkészítése rém egyszerű – épp azért, mert kevés hozzávalóból készítjük. Ha akarjuk, akár változtathatunk is az összetevőn. Ha van otthon valami felvágott, kolbász maradék, esetleg egy kis füstölthús – belevagdalhatjuk, de enélkül is korrekt fogást varázsolhatunk az ebédlő asztalra.

A túrós rakott burgonya hozzávalói –

1 kg krumpli

1/4 kg tehéntúró

vaj, vagy zsír az edény kikenéséhez

vaj, vagy zsír az étel tetejére

2 kanál tejföl a túróhoz keverve

2 kanál tejföl a rakott tetejére

Elkészítési módja a következő –

1 kiló burgonyát megfőzünk héjában, megtisztítjuk, és karikára vagdaljuk.

Negyed kiló tehéntúrót átpasszírozunk, vagy alaposan villával áttörünk. Hozzáadunk egy kis sót, meg tejfölt, és azzal kikeverjük.

A burgonya felerészét vajjal (vagy zsírral) kikent tűzálló edénybe rakjuk és tetejére hintjük az átpasszírozott túrót. Kávéskanálnyi vajat (vagy zsírt) is teszünk rá, valamint 2 kanál tejfölt. Megsózzuk, aztán ráhelyezzük a megmaradt másik rész burgonyát.

Ugyanúgy megvajazzuk, megtejfölözzük, megsózzuk és sültőbe téve negyed óra alatt készre sütjük. A lényeg, hogy a teteje piruljon.

Ha egy kis pirított, kockára vágott szalonnát rakunk rá, felséges ételt varázsolunk.

Ha tetszett a túrós rakott burgonya recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük