
A túrós rakott burgonya alapjában véve olcsó étel, ha az összköltségét nézzük. Ráadásul elég tartalmas is, tehát egy levessel tökéletes ebéd.
Elkészítése rém egyszerű – épp azért, mert kevés hozzávalóból készítjük. Ha akarjuk, akár változtathatunk is az összetevőn. Ha van otthon valami felvágott, kolbász
maradék, esetleg egy kis füstölthús – belevagdalhatjuk, de enélkül is korrekt fogást varázsolhatunk az ebédlő asztalra.
A túrós rakott burgonya hozzávalói –
- 1 kg krumpli
- 1/4 kg tehéntúró
- vaj, vagy zsír az edény kikenéséhez
- só
- vaj, vagy zsír az étel tetejére
- 2 kanál tejföl a túróhoz keverve
- 2 kanál tejföl a rakott tetejére
Elkészítési módja a következő –
- 1 kiló burgonyát megfőzünk héjában, megtisztítjuk, és karikára vagdaljuk.
- Negyed kiló tehéntúrót átpasszírozunk, vagy alaposan villával áttörünk. Hozzáadunk egy kis sót, meg tejfölt, és azzal kikeverjük.
- A burgonya felerészét vajjal (vagy zsírral) kikent tűzálló edénybe rakjuk és tetejére hintjük az átpasszírozott túrót. Kávéskanálnyi vajat (vagy zsírt) is teszünk rá, valamint 2 kanál tejfölt. Megsózzuk, aztán ráhelyezzük a megmaradt másik rész burgonyát.
- Ugyanúgy megvajazzuk, megtejfölözzük, megsózzuk és sültőbe téve negyed óra alatt készre sütjük. A lényeg, hogy a teteje piruljon.
- Ha egy kis pirított, kockára vágott szalonnát rakunk rá, felséges ételt varázsolunk.