
A túrós pogácsa bár ismert, de valahogy mégsem annyira népszerű, mint megérdemelné. Ennek persze az is oka lehet, hogy érdemes belőle annyit sütni amennyi hirtelenjében elfogy, ugyanis frissen az igazi.
No persze ha mikróban melegítjük, akkor is tökéletes lesz.
Azért is jó féle tészta, mert a sovány túróból is ugyanolyan jó készíthető, mint a zsírosból, persze akkor nem árt pépesíteni, áttörni, és a zsiradékot kicsit pótolni mondjuk vajjal, margarinnal, esetleg zsírral.
Jelen esetben nem a fűszerezés a lényeg, hanem a felolvadó túró által kapott nagyon kellemes íz, és kis foszlós állag.
Nézzük az első túrós pogácsa receptet!
Negyed kiló lisztet, negyed kiló vajjal jól elmorzsolunk.
Egy deka tejben áztatott élesztővel(futtatni fölösleges), negyed kiló áttört túróval, egy tojássárgájával, csipet sóval tésztává gyúrjuk.
Háromszor-négyszer kinyújtjuk, s összehajtogatjuk. S minden egyes alkalommal 20 percig pihentetjük.
Végül kinyújtjuk ujjnyi vastagra, beirdaljuk, szaggatóval kiszaggatjuk és 20 percnyi pihentetés után lekenjük tojással, majd közepesen meleg sütőben kisütjük.
Van másfajta recept is?
Ez nem lesz hagyományos – Előző este hajában megfőzünk fél kg burgonyát.
Éjszakára kivesszük a vízből, de nem csak pihentetjük.
Másnap reggel meghámozzuk, áttörjük vagy reszeljük.
Fél kg friss tehéntúrót szintén áttörünk, aztán néhány kanál tejföllel, egy egész tojással, jókora csipet sóval, az áttört burgonyával jól eldolgozzuk.
Aztán annyi lisztet adunk hozzá, hogy pogácsatészta keménységű legyen.
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, tetejét enyhén bevagdossuk, és kis pogácsákat szúrunk ki belőle.
Néhány perc múlva lekenjük őket sós tojással.
Kikent tepsiben szép aranysárgára sütjük közepesen meleg sütőben. (180 fok)
Az előző recept élesztő nélküli volt. Van másik hasonló?
Tudtad, hogy csak nálunk szokás élesztővel készíteni a pogácsát? Más népek is sütnek hasonló tésztafélét, de a lazítása nem élesztővel történik.
Itt egy másik érdekes recept:
Tizenöt deka tehéntúrót szitán áttörünk, hozzáadunk tizenkét deka vajat vagy tíz deka zsírt.
Ízlésünk szerint megsózzuk, jól eldolgozzuk, majd két-három órán át hűvösen pihentetjük- Azután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, beirdaljuk – pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Tetejét kicsit sózott tojássárgával megkenjük s szép rózsaszínre kisütjük.
Ezt a tésztát is legjobb fogyasztáskor elkészíteni.
Jó lenne egy egyszerű adagolású recept, amit könnyű megjegyezni!
Amennyi a vaj, ugyanannyi lisztet és tehéntúrót veszünk.
Savós túrót nem szabad használni, mert rengeteg liszt kellene hozzá. Ehhez a tésztához kiváló a sovány túró.
A túrót szitán áttörjük, a vajjal és a liszttel meg sóval – ahogy szeretjük – összegyúrjuk. Háromszor nyújtjuk, majd hajtogatjuk.
Letesszük közben pihenni. Utolsó hajtogatás után beirdaljuk, pár perc pihenés után lekenjük tojással, majd közepes tűznél szép aranysárgára sütjük.
Ez a sós süti is frissen az igazi.
Na még az ötödik!
Főtt, áttört burgonyából lemérünk IS dekát. Áttört, száraz tehéntúróból ugyanennyit veszünk.
30 deka lisztet és 30 deka margarint adunk hozzá, ízlés szerint sózzuk és simára összegyúrjuk. (Deszkán, késsel dolgozzuk ki! Épp ezért nem kell sokat játszadozni vele)
Kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét recézzük. Több óra hosszat, esetleg estétől reggelig, pihentetjük. Aztán pogácsaformával kiszaggatjuk, tojás sárgájával megkenjük, köménymaggal meghintjük és közvetlenül tálalás előtt, nem túlságosan forró sütőben kisüljük. (180 fok)
Ha könnyű, sós sütemény a terv, akkor egy túrós pogácsa recept választása tökéletes megoldás.
Fotó: Wikipédia – készítette: Készítette: Burrows – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6444233