Túrós piskóta recept

Túrós piskóta recept

A túrós piskóta receptről életemben először nagyjából 25 éve hallottam. Akkor is csak azért, mert egy rokon a családi ünnepségre ezt sütött.

Akkor még elszörnyülködtem a túró mennyiségén, de egy-két év múlva végül kipróbáltuk, és nem csalódtunk.


Bár idővel nálunk átalakult túrós linzerré, mert számunkra valahogy jobban passzol úgy, azért mégiscsak ez a recept az alap. És igazság szerint aki eddig megkóstolta – senki sem mondta, hogy nem ízlett neki.

A túró, a piskóta, és főleg ha meg van szórva étcsokoládés tortadarával – valami különleges összhangot hoz létre. Aki még nem próbálta – érdemes nekimenni egyszer – biztos nem fog csalódni a receptben.


Van aki úgy készíti, hogy a piskótára sárgabarack lekvár réteget ken, és erre megy a kikevert túró. Szerintem az már sok, de mindenki maga tudja – ilyen variáció is létezik.

Túrós piskóta recept hozzávalói:

  • 4-5 tojás – mérettől függően
  • 4 evőkanál liszt – tojások számától függően
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 kg túró – lehetőleg minimum félzsíros
  • 1/4 kg Rama margarin, vagy hasonló kaliber – régen vajjal készítették
  • kb. 30 dkg cukor – kristálycukor is elolvad kikavarás közben
  • esetleg baracklekvár, ha telhetetlenek vagyunk
  • csokidara, de az igazi a készen kapható tortadara…. Ez ad nagyon kellemes ellentétet a túró édes-citromos ízének
  • 1-2 citrom reszelt héja ( bolti szárított sajnos nem az igazi, normál citromot jobb ha hanyagoljuk, ha citromhéjat akarunk használni, akkor vegyünk bio citromot, drágább, de biztonságos)

A sütemény összeállítása a következő módon történik:

Első körben a tojásokból szokott módon piskótát sütünk. Külön felverjük nagyon keményre a fehérjét a 2 evőkanálnyi cukorral, a sárgáját kikavarjuk a másik 2 kanálnyi cukorral nagyon habosra, hogy már szinte fehéredjen, majd óvatosan beleforgatjuk a sárgáját a fehérjébe.

A lisztet szűrőbe, vagy szitába rakjuk és úgy szórjuk a tojáshoz lazán, alulról felfele beledolgozva.

Sütőpapírral bélelt közepes tepsiben elterítjük szépen egyenletesre, majd közepes hőfokon megsütjük. 180 fok bőven elég lesz.
Ha kisült néhány percig még a sütőben hagyjuk résnyire nyitott ajtóval, majd kivesszük a tepsit, a piskótát sütőpapírostul együtt kicsúsztatjuk.

Míg a piskóta sül, addig a cukrot a margarinnal nagyon alaposan eldolgozzuk. Előtte akár a cukorba belekeverhetjük fél citrom levét is. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat is, jól összekavarjuk, majd ha rögös a túró, akkor áttörjük, és úgy adjuk a margarinos krémhez. Zsíros túrónál erre nincs szükség.

Ha kihűlt a piskóta lehúzzuk róla a sütőpapírt, tálcára, vagy vissza a tepsibe helyezzük, majd rákenjük a túrós masszát.

Amennyiben sárgabarack lekvárt is használunk, azt még a túrós krém előtt kenjük a tésztára, de vékonyan, másképp a túró csúszkálni fog rajta.

Ha szép, egyenletesen elkentük a túrós masszát, akkor reszelhetünk rá csokoládét, de az igazi az, ha megszórjuk rendesen kakaós tortadarával. Persze ha nem szeretjük, akkor nem rakunk rá semmit – úgy is meg lehet enni…. 🙂

Végtére is nem bonyolult az elkészítése, ugye? Ha netán valaki linzerrel akarja elkészíteni, akkor fél adagot kell összeállítani, hisz csak a tészta aljára kell.