2024-07-12

Túrós labdabukta

Túrós labdabukta

A túrós labdabukta egy finom kelt tészta túró töltelékkel. Mivel a bukta akkor jó, ha szorosan egymás mellett sül, ez a sütési mód úgy tökéletes, ahogy van.

Amúgy tudod, hogy miért bukta a bukta? Netán elbukott valaha, vagy nem sikerült úgy ahogy egykori első készítője akarta.

Egyik sem. Egyszerűen ez a szó szlovák eredetű, buchta, buch – dagaszt szóból származik.

A túrós labdabukta hozzávalói –

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só
  • Töltelék:
  • 25 dkg túró
  • 1 vaníliás cukor,
  • porcukor ízlés szerint,
  • 1/2-1 reszelt citrom héja – ízlés szerint
  • 1 db tojás töltelékhez —– ( A töltelék persze bármi lehet, túró, lekvár, dió, mák, kapros túró sósan, édesen, amit csak szeretnénk)

A tészta elkészítésének módja –

  1. A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A lisztbe belekavarjuk a sót, hozzáadjuk a maradék cukrot, a felolvasztott, langyos vajat – és jöhet hozzá az élesztő, meg a tojás.
  3. Ez utóbbit nem feltétlenül kell belerakni, de ha mindenképp ragaszkodunk hozzá, akkor csak a sárgáját javaslom. Tojás nélkül ugyanis a kelt tészták lazábbak, puhábbak.
  4. Összedolgozzuk, és lágy tésztát dagasztunk belőle.
  5. Megszórjuk liszttel, letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük. (minden hozzávalónak, és magának a helyiségnek is konyhamelegnek kell lennie.
  6. Ha netán margarint használunk – ligth véletlenül se legyen, és tejből is a 2,8-as az igazi. Ugyanis a kelt tészta igényli a zsírosabb dolgokat.
  7. Ellenben ha van aludttejünk, azt nagyon szívesen fogadja, meglepően finom lesz tőle a tésztánk)
  8. Míg a tészta kel előkészítjük a tölteléket. Jelen esetben az alapanyagokat összekeverjük.
  9. Amikor megkelt lisztezett deszkán 18-20 darabra vágjuk, s a darabokból gombócokat formázunk, amiket aztán vékonyra kilapítunk, vagy kihúzunk, kézzel kicsit megnyújtjuk, közepébe 1 kanál elkészített tölteléket rakunk. Gömbölyítjük, jól össze kell zárni, nehogy szétnyíljanak.
  10. Kapcsos, 28 centis tortaformába helyezzük őket, illesztéssel lefele. Oldalukat lekenjük kis zsiradékkal, és viszonylag közel egymáshoz sorba rakjuk őket, hogy a formát kitöltsék szépen.
  11. Félóra kelesztés marad még, aztán olvasztott vajjal lekenjük, előmelegített sütőben – 180 fokon – nagyjából fél óra alatt készre sütjük. – Sütés után porcukorral leszórhatjuk.