
A túrós labdabukta egy finom kelt tészta túró töltelékkel. Mivel a bukta akkor jó, ha szorosan egymás mellett sül, ez a sütési mód úgy tökéletes, ahogy van.
Amúgy tudod, hogy miért bukta a bukta? Netán elbukott valaha, vagy nem sikerült úgy ahogy egykori első készítője akarta.
Egyik sem. Egyszerűen ez a szó szlovák eredetű, buchta, buch – dagaszt szóból származik.
A túrós labdabukta hozzávalói –
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 1 csipet só
- Töltelék:
- 25 dkg túró
- 1 vaníliás cukor,
- porcukor ízlés szerint,
- 1/2-1 reszelt citrom héja – ízlés szerint
- 1 db tojás töltelékhez —– ( A töltelék persze bármi lehet, túró, lekvár, dió, mák, kapros túró sósan, édesen, amit csak szeretnénk)
A tészta elkészítésének módja –
- A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- A lisztbe belekavarjuk a sót, hozzáadjuk a maradék cukrot, a felolvasztott, langyos vajat – és jöhet hozzá az élesztő, meg a tojás.
- Ez utóbbit nem feltétlenül kell belerakni, de ha mindenképp ragaszkodunk hozzá, akkor csak a sárgáját javaslom. Tojás nélkül ugyanis a kelt tészták lazábbak, puhábbak.
- Összedolgozzuk, és lágy tésztát dagasztunk belőle.
- Megszórjuk liszttel, letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük. (minden hozzávalónak, és magának a helyiségnek is konyhamelegnek kell lennie.
- Ha netán margarint használunk – ligth véletlenül se legyen, és tejből is a 2,8-as az igazi. Ugyanis a kelt tészta igényli a zsírosabb dolgokat.
- Ellenben ha van aludttejünk, azt nagyon szívesen fogadja, meglepően finom lesz tőle a tésztánk)
- Míg a tészta kel előkészítjük a tölteléket. Jelen esetben az alapanyagokat összekeverjük.
- Amikor megkelt lisztezett deszkán 18-20 darabra vágjuk, s a darabokból gombócokat formázunk, amiket aztán vékonyra kilapítunk, vagy kihúzunk, kézzel kicsit megnyújtjuk, közepébe 1 kanál elkészített tölteléket rakunk. Gömbölyítjük, jól össze kell zárni, nehogy szétnyíljanak.
- Kapcsos, 28 centis tortaformába helyezzük őket, illesztéssel lefele. Oldalukat lekenjük kis zsiradékkal, és viszonylag közel egymáshoz sorba rakjuk őket, hogy a formát kitöltsék szépen.
- Félóra kelesztés marad még, aztán olvasztott vajjal lekenjük, előmelegített sütőben – 180 fokon – nagyjából fél óra alatt készre sütjük. – Sütés után porcukorral leszórhatjuk.