
A túrós dödölle egy régi paraszti étel, ami azért nem került minden nap az asztalra, hisz a túróval csínján bántak. Nagyon egyszerű étel, és bizony nagyon finom is.
Van, aki édesen fogyasztja, van aki sósan – ki-ki kedve, ízlése szerint.
Egyszerű krumpliétel, amit liszttel gazdagítanak.
Manapság már persze gazdagabban fogyasztják, lehet tejfölt rácsurgatni, akár a sütőbe is berakhatjuk kis időre, és a túrót van aki megszórja snidlinggel, vagy pirított hagymával – feltéve, ha nem édesen fogyasztják.
A túrós dödölle hozzávalói –
- 1,5 kg burgonya,
- 50 dkg tehéntúró,
- 10 dkg vaj vagy margarin,
- nagyjából – 25-30 dkg liszt,
- só
Elkészítési módja a következő –
- A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, közepes vastagságú karikára vágjuk. Feltesszük annyi sós vízben főni, hogy a víz éppen csak látszódjék, nehogy ellepje!
- Lényegében megpároljuk a fedő alatt. Erre azért van szükség, mert majd a levét is felhasználjuk. Egykor a krumplilevet bizony hozzátörték a burgonyához, ha pogácsát, lángost, vagy dödöllét készítettek.
- Ha a burgonya jól megfőtt, rászórunk annyi lisztet, mint a krumpli negyede-harmada. Kis lángon tartva, tehát alulról melegítve – a burgonyát a liszttel összetörjük, hagyjuk pöszögni, közben a törővel törögetjük, kevergetjük.
- Körülbelül negyedóra múlva megkóstoljuk, s ha már nem lisztízű (a lisztnek is meg kell főnie!), fakanállal veszünk ki belőle, s az addig felolvasztott vajba, vagy margarinba belemártva tányérra szaggatjuk villával, vagy kanállal.
- Természetesen zsírral is el lehet készíteni, nem feltétlen kell hozzá vaj, vagy margarin.
- Előmelegített tányérra, vagy tálra, esetleg tűzálló tálra rakjunk egy sornyi galuska formájú dödöllét. Erre szórjunk rá túrót, majd mehet rá ismét a krumpligaluskából.
- Meg is öntözhetjük kis vajjal. Ezt is megszórjuk túróval.
- Megöntözhetjük tejföllel is, ez már rajtunk áll. Ehetjük sósan, édesen – ha sósan esszük akár snidlinget is szórhatunk rá – vagy amit kedvünk tartja.
Fotó: Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány