2024-05-21

Túrós derelye

túrós derelye

A túrós derelye közismert finomság, főleg faluhelyen készítették ezt is, mint oly sok egyszerű, de nagyon finom ételt. Aztán idővel az egész ország megismerte.

Van, aki krumplis tésztából készíti, de sima, gyúrt tésztából szerencsésebb megfőzni, mert jobb a tartása.

Manapság elég drága a túró, szerencsére viszonylag kevés szükséges hozzá. S egy kis plusz munkával nagyon finom házitészta lesz a jutalmunk. Attól biztos jobb, mint amit fagyasztottan kapunk.

A túrós derelye hozzávalói a következők –

  • 40 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • kevés só,
  • 25 dkg tehéntúró,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 kis pohár tejföl.

A derelye elkészítésének módja –

A lisztből a tojásokkal, csipet sóval és egy kis vízzel gyúrt tésztát készítünk. A lényeg, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztánk legyen.

Késfok vastagságúra nyújtjuk, a sodrófával keresztben kissé megnyomjuk a közepén (így elfelezzük a körlapot).

Az egyik felére egymástól körülbelül 3 cm-re apró halmokat rakunk az áttört, csipet sóval ízesített tehéntúróból.

(Csak akkor tegyünk bele egy kevés tejfölt, ha nagyon száraz a túró.) Ráhajtjuk a tészta másik felét és a halmok között ujjheggyel alaposan összenyomkodjuk. A halmoknál ne maradjon levegő! Derelyemetszővel kis négyzetekre vágjuk, lobogó sós vízben kifőzzük.

Közben egy serpenyőben 5 dkg vajat és 1 pohár tejfölt gyakori kevergetéssel addig forralunk, amíg a tejföl apró, aranybarna gömböcskékké sül, ekkor belekeverünk egy csipet sót.

A kifőzött, leöblített és alaposan lecsepegtetett derelyét beleforgatjuk, rázogatással összekeverjük. Még forrón tálaljuk. Tálalásnál díszíthetjük vékony sugárban rácsurgatott friss tejföllel, ami gazdagítja is.

Még különlegesebbé tehetjük ezt az ételt, ha a túróba finomra vágott kaprot keverünk.

Ha nem ízlik a vajjal készült bevonat, készíthetjük úgy is, hogy 10 dkg füstölt szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztunk. A pörcöt kiszedjük.

Ebbe a zsírba forgatjuk a derelyét, meglocsoljuk 1 pohár tejföllel, a pörcöket tálaláskor a tetejére szórjuk.

És persze megfőzhetjük hagyományosan is – ha kifőtt a tészta, akkor pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Ez esetben nem árt a töltelékébe egy kis cukrot is tenni. Tetejére pedig cukros tejföl dukál – de van aki ezt is inkább sósan szereti.

Készíthetjük háromszög formára is, nem előírás, hogy négyszög alakú legyen. Ami nekünk kényelmesebb.

Forrás: Tóth Józsefné (Csengele)