Túrós csöröge

Ha valaki meghallja: túrós csőröge, s nem ismeri ezt a tésztaélét, akkor esélyesen elkezd rajta elmélkedni, hová rakhatják a tölteléket.

Hisz a csőröge olyan forma, amit sütés előtt biztos nem tölthetünk meg. Ezért aztán általában megállapodnak annál a lehetőségnél, hogy esélyesen a tésztáját azzal készítik.

Pedig egy harmadik verzió a valóság – a tésztáját nem csőröge alakúra formázzák, hanem egyszerű táskaformára.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a túrós csőröge elkészítéséhez:

  • negyed kiló liszt,
  • 2 tojásnak a sárgája,
  • néhány evőkanálnyi tejföl, hogy csőröge keménységű tésztát kapjunk
  • csipetnyi só
  • 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
  • 2 evőkanálnyi porcukor – de a kristálycukor is elolvad benne
  • zsiradék a sütéshez

Töltelékhez :

  • 25 dkg tehéntúró,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 evőkanál búzadara,
  • ízlés szerint cukor
  • A végén esetleg porcukor

A csöröge elkészítési módja a következő:

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, lehetőleg a szódabikarbónával együtt. Azt bele is keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd a szükséges mennyiségű tejföllel összeállítjuk. Nagyjából 4-5 evőkanálnyi kell majd (kanálmérettől függően).
  2. Jó alaposan kidolgozzuk, és szép simára gyúrjuk. A végén pedig két cipóba szakítjuk, s mindkettőt lefedjük egy tállal. Bőven aláfér egy közepes alá is. Hagyjuk pihenni őkelmét nagyjából egy órát.
  3. Addig csinálhatjuk a dolgunkat, az idő vége felé pedig összeállítjuk a tölteléket. Azért a végén, hogy a töltelékbe kerülő cukor ne folyósítsa el a cukrot.
  4. A túrót villával, vagy szitával, vagy mixerrel összetörjük. Ez utóbbi esetben rakjunk hozzá egy kanálka tejfölt is, a gépnek úgy könnyebb lesz. Belekeverjük a cukrot, a búzadarát, a vaníliáscukrot.
  5. A búzadarát amúgy nem feltétlenül kell a töltelékbe keverni, kinyújtás után a felvágott tészta egyik felére is szórhatjuk, oda, ahová a tölteléket szánjuk. Feladata ugyanis a fölösleges nedvesség felszívása.
  6. A tésztát a pihentetés után vékonyra – jó késfok vastagságra kinyújtjuk, nagyjából téglalapot formálva. Ezt aztán megtöltjük a töltelékkel oly módon, hogy a kinyújtott tészta felső részére – nagyjából 6-8 cm távolságra túróhalmokat rakunk, szépen, sorjában egyenletes távolságra vízszintesen, és függőlegesen is. Ezután a tészta alsó részét ráhajtjuk, éles késsel, vagy derelyemetszővel a köztes részeken elvágjuk, ujjunkkal pedig körbe nyomkodjuk, hogy sütés során a töltelék ki ne folyjon.
  7. Egy lábasban zsiradékot hevítünk, s úgy – mint a rendes csőrögét, kisütjük. Még melegen vagy megszórjuk porcukorral, vagy ha nagyon édes szájúak vagyunk, akkor beleforgatjuk. Gyönyörűen rátapad ilyenkor.