Túrós béles-túrós dekli

túrós béles-túrós dekli

A túrós béles-túrós dekli, túrós batyu egy közkedvelt tésztaféle. Sokféle elkészítési módja ismert, ez egy „kevert” módszer. Kelt is, és vajas is.

A túrós béles-túrós dekli hozzávalói a következők –

  • 1 kg liszt
  • 1 liter tej
  • 3 dkg élesztő
  • 15 dkg cukor
  • 13 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • csipetnyi só
  • citromhéj
  • 1/4 kg vaj a hajtogatáshoz
  • túró, mazsola, cukor, citromhéj a töltéshez – ízlés szerint
  • 1 tojás a kenéshez

A tésztaféle elkészítési módja –

  1. 1 kiló finomlisztet tálba teszünk, majd csomójának közepébe kialakított kis mélyedésbe berakjuk a „kovásznak valót”.
  2. 1/4 liter langyos tejből 3 deka élesztővel, kis cukorral, és a tálba rakott lisztből egy kanállal kivéve – ezeket összekeverve. Megvárjuk, míg felfut.
  3. Addig a a vajat felvagdossuk, jól összegyúrjuk, simára dolgozzuk – majd berakjuk a hűtőbe.
  4. Mikor az élesztő megkelt, akkor belekeverünk a lisztbe 13 dkg vajat, 13 dkg porcukrot, 2 tojásnak a sárgáját, csipetnyi sót, és egy kis reszelt citromhéjat.
  5. Aztán hozzáadunk 1/4-1/2 liter tejet (majd közben eldől, hogy mennyi kell) s jól összedolgozzuk őket.
  6. Az a lényeg, hogy a tészta szép sima legyen, és már ne ragadjon, kezünkről, edényről is leváljon.
  7. A tésztát letakarjuk, és nagyjából fél órán keresztül szobahőmérsékleten pihentetjük. Mikor letelt az idő, elővesszük a hűtőbe rakott vajat, és egy nyújtófa segítségével lisztezett deszkán, a vaj tetejét is lisztezve kinyújtjuk.
  8. Ezután kinyújtjuk az élesztős tésztánkat is, de jóval nagyobbra, mint a vajat. Ekkor a kinyújtott vajat a tészta közepére tesszük és a tészta kilógó részeit jobbról is, balról is középre hajtjuk.
  9. Ezután már így nyújtjuk ki – középen benne a vajjal. Közben többször lisztezni kell a tésztát, majd összehajtjuk ismét két oldalról úgy, hogy a visszahajtott szélek egymásra boruljanak.

Letakarjuk, pihentetjük.

1/2 óra pihenés után ismét kinyújtjuk, majd megint hajtogatjuk, s negyedórát pihentetjük. A pihenőidő letelt után fél centi vastagra kinyújtjuk, és 10-15 cm-es kockákra vágjuk.

Túró-cukor-mazsola töltelékkel megtöltjük, négy sarkát összehúzzuk, itt-ott kicsit össze is csíphetjük, majd tojásnak a sárgájával megkenjük.

Kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben pihentetjük még negyedórát legalább. Megkenjük felvert tojással, majd 180-200 fokos sütőben megsütjük – nagyjából 40 perc alatt.

Kisülés után porcukorral is leszórhatjuk.