Túrós béles-túrós dekli
A túrós béles-túrós dekli, túrós batyu egy közkedvelt tésztaféle. Sokféle elkészítési módja ismert, ez egy „kevert” módszer. Kelt is, és vajas is.
A túrós béles-túrós dekli hozzávalói a következők –
1 kg liszt
1 liter tej
3 dkg élesztő
15 dkg cukor
13 dkg vaj
2 tojás sárgája
csipetnyi só
citromhéj
1/4 kg vaj a hajtogatáshoz
túró, mazsola, cukor, citromhéj a töltéshez – ízlés szerint
1 tojás a kenéshez
A tésztaféle elkészítési módja –
1 kiló finomlisztet tálba teszünk, majd csomójának közepébe kialakított kis mélyedésbe berakjuk a „kovásznak valót”. 1/4 liter langyos tejből 3 deka élesztővel, kis cukorral, és a tálba rakott lisztből egy kanállal kivéve – ezeket összekeverve. Megvárjuk, míg felfut.
Addig a a vajat felvagdossuk, jól összegyúrjuk, simára dolgozzuk – majd berakjuk a hűtőbe.
Mikor az élesztő megkelt, akkor belekeverünk a lisztbe 13 dkg vajat, 13 dkg porcukrot, 2 tojásnak a sárgáját, csipetnyi sót, és egy kis reszelt citromhéjat. Aztán hozzáadunk 1/4-1/2 liter tejet (majd közben eldől, hogy mennyi kell) s jól összedolgozzuk őket.
Az a lényeg, hogy a tészta szép sima legyen, és már ne ragadjon, kezünkről, edényről is leváljon.
A tésztát letakarjuk, és nagyjából fél órán keresztül szobahőmérsékleten pihentetjük. Mikor letelt az idő, elővesszük a hűtőbe rakott vajat, és egy nyújtófa segítségével lisztezett deszkán, a vaj tetejét is lisztezve kinyújtjuk. Ezután kinyújtjuk az élesztős tésztánkat is, de jóval nagyobbra, mint a vajat. Ekkor a kinyújtott vajat a tészta közepére tesszük és a tészta kilógó részeit jobbról is, balról is középre hajtjuk. Ezután már így nyújtjuk ki – középen benne a vajjal. Közben többször lisztezni kell a tésztát, majd összehajtjuk ismét két oldalról úgy, hogy a visszahajtott szélek egymásra boruljanak.
Letakarjuk, pihentetjük.
1/2 óra pihenés után ismét kinyújtjuk, majd megint hajtogatjuk, s negyedórát pihentetjük. A pihenőidő letelt után fél centi vastagra kinyújtjuk, és 10-15 cm-es kockákra vágjuk.
Túró-cukor-mazsola töltelékkel megtöltjük, négy sarkát összehúzzuk, itt-ott kicsit össze is csíphetjük, majd tojásnak a sárgájával megkenjük.
Kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben pihentetjük még negyedórát legalább. Megkenjük felvert tojással, majd 180-200 fokos sütőben megsütjük – nagyjából 40 perc alatt.
Kisülés után porcukorral is leszórhatjuk.
Ha tetszett a túrós béles-túrós dekli recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Retro kifőzde