Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Túrós béles-túrós dekli

A túrós béles-túrós dekli, túrós batyu egy közkedvelt tésztaféle. Sokféle elkészítési módja ismert, ez egy „kevert” módszer. Kelt is, és vajas is.

A túrós béles-túrós dekli hozzávalói a következők –

1 kg liszt

1 liter tej

3 dkg élesztő

15 dkg cukor

13 dkg vaj

2 tojás sárgája

csipetnyi só

citromhéj

1/4 kg vaj a hajtogatáshoz

túró, mazsola, cukor, citromhéj a töltéshez – ízlés szerint

1 tojás a kenéshez

A tésztaféle elkészítési módja –

1 kiló finomlisztet tálba teszünk, majd csomójának közepébe kialakított kis mélyedésbe berakjuk a „kovásznak valót”. 1/4 liter langyos tejből 3 deka élesztővel, kis cukorral, és a tálba rakott lisztből egy kanállal kivéve – ezeket összekeverve. Megvárjuk, míg felfut.

Addig a a vajat felvagdossuk, jól összegyúrjuk, simára dolgozzuk – majd berakjuk a hűtőbe.

Mikor az élesztő megkelt, akkor belekeverünk a lisztbe 13 dkg vajat, 13 dkg porcukrot, 2 tojásnak a sárgáját, csipetnyi sót, és egy kis reszelt citromhéjat. Aztán hozzáadunk 1/4-1/2 liter tejet (majd közben eldől, hogy mennyi kell) s jól összedolgozzuk őket.

Az a lényeg, hogy a tészta szép sima legyen, és már ne ragadjon, kezünkről, edényről is leváljon.

A tésztát letakarjuk, és nagyjából fél órán keresztül szobahőmérsékleten pihentetjük. Mikor letelt az idő, elővesszük a hűtőbe rakott vajat, és egy nyújtófa segítségével lisztezett deszkán, a vaj tetejét is lisztezve kinyújtjuk. Ezután kinyújtjuk az élesztős tésztánkat is, de jóval nagyobbra, mint a vajat. Ekkor a kinyújtott vajat a tészta közepére tesszük és a tészta kilógó részeit jobbról is, balról is középre hajtjuk. Ezután már így nyújtjuk ki – középen benne a vajjal. Közben többször lisztezni kell a tésztát, majd összehajtjuk ismét két oldalról úgy, hogy a visszahajtott szélek egymásra boruljanak.

Letakarjuk, pihentetjük.

1/2 óra pihenés után ismét kinyújtjuk, majd megint hajtogatjuk, s negyedórát pihentetjük. A pihenőidő letelt után fél centi vastagra kinyújtjuk, és 10-15 cm-es kockákra vágjuk.

Túró-cukor-mazsola töltelékkel megtöltjük, négy sarkát összehúzzuk, itt-ott kicsit össze is csíphetjük, majd tojásnak a sárgájával megkenjük.

Kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben pihentetjük még negyedórát legalább. Megkenjük felvert tojással, majd 180-200 fokos sütőben megsütjük – nagyjából 40 perc alatt.

Kisülés után porcukorral is leszórhatjuk.

Ha tetszett a túrós béles-túrós dekli recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Retro kifőzde

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük