Túrófánk recept
A túrófánk egy olyan tésztaféle, amit annyira könnyű elkészíteni, hogy bátran – a kezdők is hozzáfoghatnak azzal a tudattal, hogy sikerük lesz. Ráadásul a végeredmény egy édes kis tápláló harapnivaló.
Gyorsan összeállíthatjuk, pihentetni sem kell, csak röpke 20 percet, ahogy összedolgoztuk, szusszan egy picit, s már süthetjük is kifele, szóval akár váratlan vendég érkezésekor is nyugodtan összedobhatjuk. Feltéve persze, ha otthon van túrónk.
A túrófánk hozzávalói a következők –
50 dkg túró
40 dkg liszt
5 tojás sárgája,
2 dl tejföl
csipetnyi só
1 evőkanálnyi cukor
teáskanálnyi szódabikarbóna – sütőporral is helyettesíthetjük
olaj a sütéshez
porcukor a forgatáshoz
és esetleg tejföl, vagy lekvár a fogyasztáshoz.
ha szeretjük – 1 citrom reszelt héja még a tésztához
A fánk elkészítési módja a következő –
A lisztbe beleszitáljuk a szódabikarbónát vagy sütőport, aztán hozzáadunk minden összetevőt, a cukrot, tojás sárgáját, túrót, tejfölt. Ezekkel könnyedén összegyúrjuk, viszonylag laza tésztánk lesz.
Lisztezett deszkára rakjuk, és átgyúrjuk, majd lerakjuk pihentetni nagyjából 20 percre.
Pihenés után szintén alálisztezve kinyújtjuk, közepes szaggatóval kiszúrjuk, akár kicsit sodorhatunk a kezünk között rajta, aztán nem túl forró olajban megsütjük. Azért nem gyorsan, mert a túrónak is át kell sülni, ráadásul a tésztánk is nedvesebb a benne lévő túrótól.
Szép pirosnak kell lennie mikor kiszedjük. Szűrőkanálból papírtörlőre tesszük, hogy a fölösleges zsiradékot leitassuk, aztán pedig jöhet a porcukorba mártózás. Egyszerű tésztaféle, mégis nagyon finom.
Ha tetszett a túrófánk recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!