
A túrófánk egy olyan tésztaféle, amit annyira könnyű elkészíteni, hogy bátran – a kezdők is hozzáfoghatnak azzal a tudattal, hogy sikerük lesz.
Ráadásul a végeredmény egy édes kis tápláló harapnivaló.
Gyorsan összeállíthatjuk, pihentetni sem kell, csak röpke 20 percet, ahogy összedolgoztuk, szusszan egy picit, s már süthetjük is kifele,
szóval akár váratlan vendég érkezésekor is nyugodtan összedobhatjuk. Feltéve persze, ha otthon van túrónk.
A túrófánk hozzávalói a következők –
- 50 dkg túró
- 40 dkg liszt
- 5 tojás sárgája,
- 2 dl tejföl
- csipetnyi só
- 1 evőkanálnyi cukor
- teáskanálnyi szódabikarbóna – sütőporral is helyettesíthetjük
- olaj a sütéshez
- porcukor a forgatáshoz
- és esetleg tejföl, vagy lekvár a fogyasztáshoz.
- ha szeretjük – 1 citrom reszelt héja még a tésztához
A fánk elkészítési módja a következő –
- A lisztbe beleszitáljuk a szódabikarbónát vagy sütőport, aztán hozzáadunk minden összetevőt, a cukrot, tojás sárgáját, túrót, tejfölt. Ezekkel könnyedén összegyúrjuk, viszonylag laza tésztánk lesz.
- Lisztezett deszkára rakjuk, és átgyúrjuk, majd lerakjuk pihentetni nagyjából 20 percre.
- Pihenés után szintén alálisztezve kinyújtjuk, közepes szaggatóval kiszúrjuk, akár kicsit sodorhatunk a kezünk között rajta, aztán nem túl forró olajban megsütjük.
- Azért nem gyorsan, mert a túrónak is át kell sülni, ráadásul a tésztánk is nedvesebb a benne lévő túrótól.
- Szép pirosnak kell lennie mikor kiszedjük. Szűrőkanálból papírtörlőre tesszük, hogy a fölösleges zsiradékot leitassuk, aztán pedig jöhet a porcukorba mártózás. Egyszerű tésztaféle, mégis nagyon finom.