Túrófánk receptje Nagyi konyhájából

túrófánk recept

A túrófánk egy olyan tésztaféle, amit annyira könnyű elkészíteni, hogy bátran – a kezdők is hozzáfoghatnak azzal a tudattal, hogy sikerük lesz.

Ráadásul a végeredmény egy édes kis tápláló harapnivaló.

Gyorsan összeállíthatjuk, pihentetni sem kell, csak röpke 20 percet, ahogy összedolgoztuk, szusszan egy picit, s már süthetjük is kifele,

szóval akár váratlan vendég érkezésekor is nyugodtan összedobhatjuk. Feltéve persze, ha otthon van túrónk.

A túrófánk hozzávalói a következők –

  • 50 dkg túró
  • 40 dkg liszt
  • 5 tojás sárgája,
  • 2 dl tejföl
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanálnyi cukor
  • teáskanálnyi szódabikarbóna – sütőporral is helyettesíthetjük
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a forgatáshoz
  • és esetleg tejföl, vagy lekvár a fogyasztáshoz.
  • ha szeretjük – 1 citrom reszelt héja még a tésztához

A fánk elkészítési módja a következő –

  1. A lisztbe beleszitáljuk a szódabikarbónát vagy sütőport, aztán hozzáadunk minden összetevőt, a cukrot, tojás sárgáját, túrót, tejfölt. Ezekkel könnyedén összegyúrjuk, viszonylag laza tésztánk lesz.
  2. Lisztezett deszkára rakjuk, és átgyúrjuk, majd lerakjuk pihentetni nagyjából 20 percre.
  3. Pihenés után szintén alálisztezve kinyújtjuk, közepes szaggatóval kiszúrjuk, akár kicsit sodorhatunk a kezünk között rajta, aztán nem túl forró olajban megsütjük.
  4. Azért nem gyorsan, mert a túrónak is át kell sülni, ráadásul a tésztánk is nedvesebb a benne lévő túrótól.
  5. Szép pirosnak kell lennie mikor kiszedjük. Szűrőkanálból papírtörlőre tesszük, hogy a fölösleges zsiradékot leitassuk, aztán pedig jöhet a porcukorba mártózás. Egyszerű tésztaféle, mégis nagyon finom.