Túró lepény – szirnyiki

szirnyiki

A túró lepény – szirnyiki egy ukrán, orosz lepényféle. Nevezik fánknak is, de közelebb áll a lepényhez. Mindenesetre kifejezetten tartalmas eledel, vacsorára tökéletes, de akár nasinak is megteszi.

Elkészítése egyszerű – kevergetünk-kavargatunk-sütögetünk.

Ha valaki nem szereti az édes ízeket sósan is elkészítheti – úgy is fölséges.

Túró lepény – szirnyiki hozzávalói –

  • 1/2 kg túró
  • 3-4 evőkanálnyi cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg liszt – kicsit több, az se baj
  • 2-3 db tojás – mérettől függően
  • 1 csipetnyi só
  • sütőporból 1 teáskanálnyi csapottan
  • olaj a sütéshez

A lepény elkészítésének módja –

  1. A túrót pépesre törjük, lehet villával is, de akár mixelve. Régebben szitán törték át – ha kalandvágyók vagyunk – próbálkozhatunk vele. Ezután a tojásokat egyenként kettéválasztjuk. A sárgáját a túróhoz adjuk, a fehérjékből pedig egy pici sóval jó kemény habot verünk.
  2. Ezután a az áttört, pépesített túróhoz hozzáadjuk a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot – ha édesen szeretjük – és az egész masszát jól összekeverjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet hozzá a felvert tojáshab. Természetesen óvatosan forgatjuk bele, hogy lazítson.
  3. Amint a massza összeállt, akkor jöhet a palacsintasütő, amibe olajat, zsiradékot hevítünk. Persze nem kell túl forrónak lennie, nehogy megégjen. Nem kell sok olaj, a sütőnek csak az alján legyen.
  4. Ha meleg, akkor egy kanállal a sütőbe rakunk a masszából és ellapítjuk. Nagyjából fél centisekre készítsük, emelkedni fog a sütőpor miatt.
  5. Ne süssük túl, úgy a finom, ha aranybarna. Lehetőleg fa-, vagy fémlapáttal fordítsuk meg, majd papírtörlőre szedjük ki, hogy a fölösleges zsiradékot leitathassuk.
  6. Ehetjük lekvárral, porcukorral megszórva, de akár tejföllel is – ki hogyan szereti. Ér kísérletezni!

Fotó Debreceni Egyetem Szlavinsztikai Intézet