Túró lepény – szirnyiki
A túró lepény – szirnyiki egy ukrán, orosz lepényféle. Nevezik fánknak is, de közelebb áll a lepényhez. Mindenesetre kifejezetten tartalmas eledel, vacsorára tökéletes, de akár nasinak is megteszi.
Elkészítése egyszerű – kevergetünk-kavargatunk-sütögetünk.
Ha valaki nem szereti az édes ízeket sósan is elkészítheti – úgy is fölséges.
Túró lepény – szirnyiki hozzávalói –
1/2 kg túró
3-4 evőkanálnyi cukor
1 vaníliás cukor
10 dkg liszt – kicsit több, az se baj
2-3 db tojás – mérettől függően
1 csipetnyi só
sütőporból 1 teáskanálnyi csapottan
olaj a sütéshez
A lepény elkészítésének módja –
A túrót pépesre törjük, lehet villával is, de akár mixelve. Régebben szitán törték át – ha kalandvágyók vagyunk – próbálkozhatunk vele. Ezután a tojásokat egyenként kettéválasztjuk. A sárgáját a túróhoz adjuk, a fehérjékből pedig egy pici sóval jó kemény habot verünk.
Ezután a az áttört, pépesített túróhoz hozzáadjuk a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot – ha édesen szeretjük – és az egész masszát jól összekeverjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet hozzá a felvert tojáshab. Természetesen óvatosan forgatjuk bele, hogy lazítson.
Amint a massza összeállt, akkor jöhet a palacsintasütő, amibe olajat, zsiradékot hevítünk. Persze nem kell túl forrónak lennie, nehogy megégjen. Nem kell sok olaj, a sütőnek csak az alján legyen.
Ha meleg, akkor egy kanállal a sütőbe rakunk a masszából és ellapítjuk. Nagyjából fél centisekre készítsük, emelkedni fog a sütőpor miatt.
Ne süssük túl, úgy a finom, ha aranybarna. Lehetőleg fa-, vagy fémlapáttal fordítsuk meg, majd papírtörlőre szedjük ki, hogy a fölösleges zsiradékot leitathassuk.
Ehetjük lekvárral, porcukorral megszórva, de akár tejföllel is – ki hogyan szereti. Ér kísérletezni!A
Ha tetszett a túrólepény – szirnyiki recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!Fotó Debreceni Egyetem Szlavinsztikai Intézet