2024-07-12

Túró galuska – a régi túrógombóc receptje

Túró galuska

Ez tulajdonképpen túró gombóc recept, de a régi időkben nem vacakoltak azzal, hogy gombócokat formázzanak a masszából, hanem a forró vízbe evőkanállal szaggatták a galuskákat. 

Alapjában véve az íze ugyanaz, csak kevésbé mutatós, viszont könnyebben fogyasztható, és lényegesen gyorsabb, hisz nem kell vizes kézzel szöszmötölni vele. 

Csak szaggatjuk, megfő, szűrjük, forgatjuk – és már kész is. Nagyi már igazán nagy konyhatündér volt, de sosem bajlódott a gombóc készítéssel. Érdemes így kipróbálni, mert sok időt takarítunk meg. 

 Hozzávalók: 

  • 50 dkg zsíros tehéntúró
  • só 
  • 3 db tojás 
  • 2 dl búzadara 
  • 2 evőkanál olaj, vagy zsír 
  • 10-15 dkg zsemlemorzsa 
  • cukor 
  • és tejföl a tetejére, ki hogyan szereti 

A túró galuska elkészítése:

A túrót a tojásokkal és a sóval alaposan összedolgozzuk. Hozzá adagoljuk apránként a búzadarát, és szépen összekeverjük. 

Utána letesszük pihenni, hogy a búzadara megdagadjon benne, így a gombóc nem fog szétfőni. Legalább fél órát pihentetjük, de ha 2-3 órával hamarabb bekeverjük úgy is jó, sőt tökéletes. 

Mikor kikevertük még lágy a tészta, nagyjából olyan az állaga, mint a nokedlié, talán még hígabb is. De az állás során be fog sűrűsödni. 

Míg áll, addig felrakunk vizet főni, és amikor forr, akkor beleszaggatjuk a galuskának valót. Nem kell kicsit, mintha nagyobb grízgaluskát készítenénk. 

Ha sokat főzünk, akkor inkább kétszerre főzzük ki. Amint feljöttek a fővő víz tetejére már lényegében kész is. Nem szabad zubogó vízben főzni.

Főzzük még egy-két percet óvatosan, majd leszűrjük, aztán óvatosan öblítünk rajta. A zsemlemorzsát a legjobb, ha a pihentetési időben megpirítjuk szép világosra. 

Ha kifőtt az első adag, és beleszűrtük egy tálba, akkor a galuskák tetejét megszórjuk morzsával, majd lazán megugráltatjuk őket, így minden oldala morzsás lesz. 

Megszórni egyből is lehet csepegtetés után, de az „ugráltatással” várjunk pár percet, így nem törik könnyen össze. 

Lehet enni tejfölösen, de csak cukrosan is.