4 régi, csodás torta recept

A Sacher-torta méltán világhírű. Csokoládé-barackíz tökéletes találkája.

Manapság ha tortáról beszélünk, akkor beugrik a piskóta, no meg benne ilyen-olyan krém, máz, meg hab. Sok variáció nincs az átlagos torta recept címszó alatt.
Régen nagyon sok tortarecept volt, s már a tésztáik, a tortalapok is különböztek.


Olyan torta recept nevekkel lehet találkozni a régi kockás füzetekben, amiről akár még nem is hallottunk, vagy ha igen – az alapokon kívül semmit nem tudunk.
Pedig érdemes köztük szétnézni, mert legtöbbjük semmivel sem készül el lassabban, mint egy átlagos sütemény.

Nézzük, mi az első torta recept!

Harlekin-torta – Húsz deka cukrot egy egész tojással és hat tojássárgájával fél órán át keverünk. Azután hozzáadunk szintén húsz deka darált mandulát és három tojás habját. Elosztjuk három részre a tésztát, és egyenként még hozzá kavarunk ezt-azt.


Az első részhez adunk két szelet reszelt csokoládét. A másodikhoz apróra vágott, cukros befőttet, zöld diót, ringlót, ananászt, dinnyét A harmadikhoz egy citromnak a reszelt héját. (más gyümölcs is lehet, nem feltétlenül ugyanezek kellenek, a lényeg a sokféleség)


Ha a hozzávalókkal kikevertük a masszás, akkor vajazott-liszttel tortaformában külön megsütjük mindegyiket.
Ha megsültek és kihűltek a lapok, barackízzel, vagy csokoládékrémmel összeragasztjuk s rumos öntettel bevonjuk.

A második finomság mi lesz?

Rumos-torta…. Elkészítési módja pedig a következő: Tizennégy deka porcukorral erőteljesen átdörzsöljük egy citrom héját, azután négy tojássárgával félórán át keverjük.


Természetesen robotgéppel rövidebb idő is elég. A lényeg, hogy fehéredjen.
Ezután hozzáadunk tizennégy deka őrölt mandulát, három deka megmosott mazsolát, ugyanannyi apró szőlőt, egy kanál szitált zsemlemorzsát, és két tojásnak felvert habját.


Vajjal kikent és belisztezett tortaformában megsütjük.


Ha kihűlt, három részre vágjuk, s a lapokat rumos lével meglocsoljuk. (Egy deci rumot egy deci vízzel vegyítve és ízlés szerint megcukrozva.)
Ezután barackízzel megkenve összeragasztjuk és a lapokat rumos mázzal bevonjuk. De a tetejére mehet helyette csokoládé is.

A Sacher-tortáról már mindenki hallott, de a torta recept is ismerős?

Így készül a Sacher-torta: 15 deka vajat 15 deka porcukorral elkezdünk keverni majd apránként, egyenként hozzáadunk 8 tojássárgáját. Szépen lassan haladunk. Tojássárgája, keverés, habosodik, ismét tojássárgája, keverés habosodik és így tovább.


Ha már az utolsó tojás sárgáját is hozzáadtuk és már azzal is kikevertük, akkor felolvasztunk 8 dkg csokoládét és az előbbi masszához keverjük.
Amikor idáig eljutottunk, a megmaradt 8 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és 18 dkg liszttel együtt belekeverjük az alapmasszába.


Tortaformába öntjük a felét, s közepes lángnál megsütjük. Utána a második lapot is. A sütés első felében ne nyitogassuk a sütőajtót.


Mikor a torta kihűlt a sütés után, akkor az első lap tetejét szépen bekenjük baracklekvárral, várunk vagy félórát, hogy a tészta amennyire lehet beszívja, majd a másik felét ráhelyezzük s az egész tortát kívülről körbe kenjük, áthúzzuk olvasztott csokoládéval.

És a végére egy finom gesztenye torta

1 kg. gesztenyemasszát 6 tojás sárgájával és15 dkg vaníliás cukorral jól elkeverünk


20 dekányit a gesztenyemasszából hozzákeverünk az egészhez, és végül 6 tojás fehérjének a habját is belekeverjük.
Vajjal kikent, kilisztezett formában megsütjük közepes lángon.

Ha kihűlt kettévágjuk és a következő töltelékkel töltjük:


10 dkg vajat jól elkeverünk 10 dkg vaníliás porcukorral és a megmaradt gesztenyével.


3 kanál finom rummal, vagy arányosan rumaromával szép sima krémmé keverjük az egészet.


Bekenjük a tortát belülről és kívülről is, s a végén durván felvágott csokoládéval, vagy tortadarával meghintjük.

Négy rendkívül egyszerű torta recept – amit ha elkészítünk rájöhetünk – a tökéletesség sokszor az visszafogottságban rejlik.

Fotó: Pixabay