
A törtpaszuly egy tartalmas, finom étel, akár sült hússal, de főleg pirított hagymával csodálatos.
Épp ezért érdemes megismerkedni a tört paszuly pirított hagymával recept mikéntjével.
Elkészítéséhez aprószemű fehér bab kell.
Nem véletlenül, ennek a héja vékony, sokkal könnyebb dolgozni vele, mert nem kell áttörni, csak összetörni.
Más fajta babból is el lehet készíteni, kivétel a salátáknak valók, de akkor át kell törni, mert ezek héja lényegesen vastagabb, zavaró az ételben.
A tört paszuly pirított hagymával hozzávalói –
- 1/2 kg szárazbab
- víz
- liszt
- só
- bors egy csapott mokkáskanálnyi
- 2-3 evőkanálnyi liszt
- 3 evőkanálnyi olaj
- 4 szép nagy hagyma
- só
- fűszerpaprika
Az étel készítésének menete –
- A megmosott, beáztatott babot feltesszük főni, félfőzésében rakunk hozzá sót ízlés szerint, hogy legyen íze, és puhára főzzük, de nem túl sok vízben. Lehet kuktában is.
- Ha megfőtt, akkor leszűrjük, a levét félrerakjuk. Ha fehérbabbal dolgozunk, akkor azt csak simán krumplinyomóval áttörjük, adjunk közben hozzá egy kis főzőlét, mert úgy könnyebb lesz.
- Ha nem fehérbab, akkor krumplinyomóval áttörjük, ugyanúgy adunk hozzá főzőlevet, de át is passzírozzuk szitán, vagy szűrőn, így a vastag héjak fennakadnak.
- Mikor ezzel megvagyunk, akkor lazán beleszórjuk a lisztet, és alaposan összekeverjük, hozzáadunk a főzőléből is, és a lé fokozatos hozzáadása mellett a tűzön felfőzzük, akkor keverünk bele egy kis borsot.
- Mikor rántjuk annyira engedjük fel a főzőlével, hogy az sűrűbb legyen a sárgaborsó főzeléknél is.
Hagymát készítünk hozzá pirítva. - Megtisztítjuk, aztán felforrósított olajba dobjuk a felszeletelt vöröshagymát, és világosra pirítjuk, sóval, esetleg paprikával fűszerezzük a végén.
- Elkészíthetjük liszt hozzáadása nélkül, akkor már a főzőléből csak minimális mennyiséget adunk hozzá, és a borssal, esetleg még hozzáadott sóval rottyantjuk át. Így viszont jóval kevesebb lesz belőle.
Fotó: GasztroGangesz