2024-03-29

Tört paszuly pirított hagyjával

Tört paszuly recept pirított hagymával

A törtpaszuly egy tartalmas, finom étel, akár sült hússal, de főleg pirított hagymával csodálatos.

Épp ezért érdemes megismerkedni a tört paszuly pirított hagymával recept mikéntjével.


Elkészítéséhez aprószemű fehér bab kell.


Nem véletlenül, ennek a héja vékony, sokkal könnyebb dolgozni vele, mert nem kell áttörni, csak összetörni.


Más fajta babból is el lehet készíteni, kivétel a salátáknak valók, de akkor át kell törni, mert ezek héja lényegesen vastagabb, zavaró az ételben.


A tört paszuly pirított hagymával hozzávalói –

  • 1/2 kg szárazbab
  • víz
  • liszt
  • bors egy csapott mokkáskanálnyi
  • 2-3 evőkanálnyi liszt
  • 3 evőkanálnyi olaj
  • 4 szép nagy hagyma
  • fűszerpaprika


Az étel készítésének menete –

  1. A megmosott, beáztatott babot feltesszük főni, félfőzésében rakunk hozzá sót ízlés szerint, hogy legyen íze, és puhára főzzük, de nem túl sok vízben. Lehet kuktában is.
  2. Ha megfőtt, akkor leszűrjük, a levét félrerakjuk. Ha fehérbabbal dolgozunk, akkor azt csak simán krumplinyomóval áttörjük, adjunk közben hozzá egy kis főzőlét, mert úgy könnyebb lesz.
  3. Ha nem fehérbab, akkor krumplinyomóval áttörjük, ugyanúgy adunk hozzá főzőlevet, de át is passzírozzuk szitán, vagy szűrőn, így a vastag héjak fennakadnak.
  4. Mikor ezzel megvagyunk, akkor lazán beleszórjuk a lisztet, és alaposan összekeverjük, hozzáadunk a főzőléből is, és a lé fokozatos hozzáadása mellett a tűzön felfőzzük, akkor keverünk bele egy kis borsot.
  5. Mikor rántjuk annyira engedjük fel a főzőlével, hogy az sűrűbb legyen a sárgaborsó főzeléknél is.
    Hagymát készítünk hozzá pirítva.
  6. Megtisztítjuk, aztán felforrósított olajba dobjuk a felszeletelt vöröshagymát, és világosra pirítjuk, sóval, esetleg paprikával fűszerezzük a végén.
  7. Elkészíthetjük liszt hozzáadása nélkül, akkor már a főzőléből csak minimális mennyiséget adunk hozzá, és a borssal, esetleg még hozzáadott sóval rottyantjuk át. Így viszont jóval kevesebb lesz belőle.

Fotó: GasztroGangesz