Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Török sajttekercs

A török sajttekercs, mint neve is mutatja Törökországból vált ismertté, s mint annyi ételük – bizony nagyon finom. És bizony a magyar gyomornak is megfelel, tésztája réteslap, tölteléke meg sajtos, amire kevés magyar mondana kategórikusan nemet.

A sajttekercset frissen fogyasztjuk, mint ahogy a rétes is melegen az igazi. Mivel már nem kell otthon óvatoskodni a réteskészítéssel, hanem megvehetjük konyhakészen is – érdemes egyszer kipróbálni – túl nagy munka így nincs vele.

A török sajttekercs hozzávalói –

egy csomag réteslap, vagy ha van saját készítésű természetesen az is megfelel

4 evőkanálnyi liszt (csapott)

2 dl tej

4 dkg vaj

csipetnyi só

kis reszelt szerecsendió

10 dkg reszelt parmezán

10 dkg füstölt sajt

2 tojás

petrezselyemzöld egy kis csomó

Elkészítése az alábbiak szerint történik –

Mindenekelőtt összeállítjuk a sajtkrémet, amivel tölteni fogjuk – hisz ez a lényeg.

A lisztet a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a vajat, és egy edénykében állandóan kavargatva szép sűrűre főzzük. Hozzáadunk egy csipetnyi süt, a reszelt szerecsendiót, aztán levesszük a tűzről.

Ekkor keverjük bele a kétféle sajtot. Szépen átkavargatjuk, lerakjuk hűlni. Felvágjuk a megmosott, leszikkasztott petrezselymet apróra, majd a kihűlt sajtkrémhez adjuk azt is, meg a két tojást, és összekavarjuk.

Ezután elővesszük a réteslapot, és széthajtogatjuk, 2 lap maradjon egymáson. Kezünket beolajozzuk, vagy olvasztott vajjal megkenjük, és 10 centis négyzeteket vágunk a lapokból.

ELővesszük a krémet, és mindegyik közepére sorba rakunk a krémből. Ezután a réteslapok két oldalát behajtjuk, hogy utána nyugodtan felsodorhassuk a kezünket a tésztát.

A tepsit, amiben sütjük kiolajozzuk, vagy zsírozzuk, ebbe rakjuk a megtöltött tekercseket.

Tetejüket is lekenjük olvasztott vajjal jó alaposan, aztán előmelegített, forró sütőben – legalább 200 fokon, de lehet kicsivel melegebb is – szép pirosra sütjük őket.

Ám nem szabad otthagyni, mert nagyon hamar sülnek.

Ha tetszett a török sajttekercs recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Muftak Gazetesi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük