
A török sajttekercs, mint neve is mutatja Törökországból vált ismertté, s mint annyi ételük – bizony nagyon finom.
És bizony a magyar gyomornak is megfelel, tésztája réteslap, tölteléke meg sajtos, amire kevés magyar mondana kategórikusan nemet.
A sajttekercset frissen fogyasztjuk, mint ahogy a rétes is melegen az igazi.
Mivel már nem kell otthon óvatoskodni a réteskészítéssel, hanem megvehetjük konyhakészen is – érdemes egyszer kipróbálni – túl nagy munka így nincs vele.
A török sajttekercs hozzávalói –
- egy csomag réteslap, vagy ha van saját készítésű természetesen az is megfelel
- 4 evőkanálnyi liszt (csapott)
- 2 dl tej
- 4 dkg vaj
- csipetnyi só
- kis reszelt szerecsendió
- 10 dkg reszelt parmezán
- 10 dkg füstölt sajt
- 2 tojás
- petrezselyemzöld egy kis csomó
Elkészítése az alábbiak szerint történik –
- Mindenekelőtt összeállítjuk a sajtkrémet, amivel tölteni fogjuk – hisz ez a lényeg.
- A lisztet a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a vajat, és egy edénykében állandóan kavargatva szép sűrűre főzzük. Hozzáadunk egy csipetnyi süt, a reszelt szerecsendiót, aztán levesszük a tűzről.
- Ekkor keverjük bele a kétféle sajtot. Szépen átkavargatjuk, lerakjuk hűlni. Felvágjuk a megmosott, leszikkasztott petrezselymet apróra, majd a kihűlt sajtkrémhez adjuk azt is, meg a két tojást, és összekavarjuk.
- Ezután elővesszük a réteslapot, és széthajtogatjuk, 2 lap maradjon egymáson. Kezünket beolajozzuk, vagy olvasztott vajjal megkenjük, és 10 centis négyzeteket vágunk a lapokból.
- ELővesszük a krémet, és mindegyik közepére sorba rakunk a krémből. Ezután a réteslapok két oldalát behajtjuk, hogy utána nyugodtan felsodorhassuk a kezünket a tésztát.
- A tepsit, amiben sütjük kiolajozzuk, vagy zsírozzuk, ebbe rakjuk a megtöltött tekercseket.
- Tetejüket is lekenjük olvasztott vajjal jó alaposan, aztán előmelegített, forró sütőben – legalább 200 fokon, de lehet kicsivel melegebb is – szép pirosra sütjük őket.
- Ám nem szabad otthagyni, mert nagyon hamar sülnek.
Fotó: Muftak Gazetesi