Torockói ünnepi kalács
Torockói ünnepi kalács, amit értelemszerűen Torockón sütnek, ellenben Somogyinak hívnak. Hogy miért Somogyi? Pontosan senki nem tudja, de esélyesen a torockói legények nyári idénymunka alkalmából Somogyból vitték a receptjét.
Kifejezetten ünnepi alkalmakkor sütik, a kalácstészta találkozása a fahéjjal, mazsolával – igazán különleges… Illata valami fenséges….
A torockói ünnepi kalács hozzávalói a következők –
75 deka liszt,
2 deka élesztő,
4 tojás sárgája,
fél liter tej,
10 deka vaj,
10-12 deka cukor,
1 evőkanál őrölt fahéj,
10 deka mazsola,
1 kkávéskanál só
A kalács elkészítési módja a következő
Egy tálba öntjük a lisztet, a liszt közepébe lyukat vájunk. Az élesztőt a cukrozott, langyos tejben feloldjuk és a liszthez öntjük.
Ha felfutott, beleteszünk 3 tojás sárgáját, sót és jól alaposan összedolgozzuk. Ha a tészta már hólyagokat vet, meleg helyen pihentetjük 25-30 percig. Utána kiborítjuk a lisztezett nyújtódeszkára, átgyúrjuk és másfél ujjnyira kinyújtjuk.
Fahéjas cukorral olvasztott vajjal és mazsolával megszórjuk. Felgöngyöljük, a kalácsformát kizsírozzuk és liszttel megszórjuk, elütögetjük, hogy mindenhová jusson liszt. A tésztát belehelyezzük, megkenjük tojás sárgájával, de még kelesztjük 20-25 percet a kalácsformában.
Előmelegített sütőben közepes tűzön szép pirosra sütjük.
Ha megsült, rácsra borítjuk, hogy az alja is szellőzni tudjon. Csak ha teljesen kihűlt, akkor szeleteljük.
A szép foszlós, sárgás kalácsszeletekben márványszerű csíkozás lesz és finom fahéjillat árad belőle.
Ezt a kalácsot a torockóiak minden nagyobb ünnepen készítik. Szeretettel ajánlotta minden kedves olvasójának Kolozsvári Puskás Sándor, a Marosvásárhelyi Népújság hasábjain.,
Ha tetszett a torockói ünnepi kalács recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!