Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Torockói ünnepi kalács

Torockói ünnepi kalács, amit értelemszerűen Torockón sütnek, ellenben Somogyinak hívnak. Hogy miért Somogyi? Pontosan senki nem tudja, de esélyesen a torockói legények nyári idénymunka alkalmából Somogyból vitték a receptjét.

Kifejezetten ünnepi alkalmakkor sütik, a kalácstészta találkozása a fahéjjal, mazsolával – igazán különleges… Illata valami fenséges….

A torockói ünnepi kalács hozzávalói a következők –

75 deka liszt,

2 deka élesztő,

4 tojás sárgája,

fél liter tej,

10 deka vaj,

10-12 deka cukor,

1 evőkanál őrölt fahéj,

10 deka mazsola,

1 kkávéskanál só

A kalács elkészítési módja a következő

Egy tálba öntjük a lisztet, a liszt közepébe lyukat vájunk. Az élesztőt a cukrozott, langyos tejben feloldjuk és a liszthez öntjük.

Ha felfutott, beleteszünk 3 tojás sárgáját, sót és jól alaposan összedolgozzuk. Ha a tészta már hólyagokat vet, meleg helyen pihentetjük 25-30 percig. Utána kiborítjuk a lisztezett nyújtódeszkára, átgyúrjuk és másfél ujjnyira kinyújtjuk.

Fahéjas cukorral olvasztott vajjal és mazsolával megszórjuk. Felgöngyöljük, a kalácsformát kizsírozzuk és liszttel megszórjuk, elütögetjük, hogy mindenhová jusson liszt. A tésztát belehelyezzük, megkenjük tojás sárgájával, de még kelesztjük 20-25 percet a kalácsformában.

Előmelegített sütőben közepes tűzön szép pirosra sütjük.

Ha megsült, rácsra borítjuk, hogy az alja is szellőzni tudjon. Csak ha teljesen kihűlt, akkor szeleteljük.

A szép foszlós, sárgás kalácsszeletekben márványszerű csíkozás lesz és finom fahéjillat árad belőle.

Ezt a kalácsot a torockóiak minden nagyobb ünnepen készítik. Szeretettel ajánlotta minden kedves olvasójának Kolozsvári Puskás Sándor, a Marosvásárhelyi Népújság hasábjain.,

Ha tetszett a torockói ünnepi kalács recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük