
Torockói ünnepi kalács, amit értelemszerűen Torockón sütnek, ellenben Somogyinak hívnak. Hogy miért Somogyi? Pontosan senki nem tudja, de esélyesen a torockói legények nyári idénymunka alkalmából Somogyból vitték a receptjét.
Kifejezetten ünnepi alkalmakkor sütik, a kalácstészta találkozása a fahéjjal, mazsolával – igazán különleges… Illata valami fenséges….
A torockói ünnepi kalács hozzávalói a következők –
- 75 deka liszt,
- 2 deka élesztő,
- 4 tojás sárgája,
- fél liter tej,
- 10 deka vaj,
- 10-12 deka cukor,
- 1 evőkanál őrölt fahéj,
- 10 deka mazsola,
- 1 kkávéskanál só
A kalács elkészítési módja a következő
- Egy tálba öntjük a lisztet, a liszt közepébe lyukat vájunk. Az élesztőt a cukrozott, langyos tejben feloldjuk és a liszthez öntjük.
- Ha felfutott, beleteszünk 3 tojás sárgáját, sót és jól alaposan összedolgozzuk.
- Ha a tészta már hólyagokat vet, meleg helyen pihentetjük 25-30 percig. Utána kiborítjuk a lisztezett nyújtódeszkára, átgyúrjuk és másfél ujjnyira kinyújtjuk.
- Fahéjas cukorral olvasztott vajjal és mazsolával megszórjuk. Felgöngyöljük, a kalácsformát kizsírozzuk és liszttel megszórjuk, elütögetjük, hogy mindenhová jusson liszt. A tésztát belehelyezzük, megkenjük tojás sárgájával, de még kelesztjük 20-25 percet a kalácsformában.
- Előmelegített sütőben közepes tűzön szép pirosra sütjük.
- Ha megsült, rácsra borítjuk, hogy az alja is szellőzni tudjon. Csak ha teljesen kihűlt, akkor szeleteljük.
- A szép foszlós, sárgás kalácsszeletekben márványszerű csíkozás lesz és finom fahéjillat árad belőle.
Ezt a kalácsot a torockóiak minden nagyobb ünnepen készítik. Szeretettel ajánlotta minden kedves olvasójának Kolozsvári Puskás Sándor, a Marosvásárhelyi Népújság hasábjain.,