Tormát tormával – reszelt torma sok módon

reszelt-torma

A reszelt torma közkedvelt ízesítőnk – ám mégis legnagyobb eséllyel Szilveszterkor virslihez, húsvétkor pedig a sonkához fogyasztjuk. És kész.

A tormát már sok száz éve ismerjük, és használjuk. Késő ésszel érik be ez a különleges növény, ekkor a legcsípősebb. Minél tovább tárolják, annál kevésbé lesz csípős.

Kifejezetten egészséges növény, sok C-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, és foszfort tartalmaz.

Csípőssége miatt jó az emésztésre – gyorsítja, a zsíros húsoknál pedig egyenesen ajánlott – hisz könnyebben gyürkőzünk meg a nehéz ételekkel.

Bár ott az egyszerű megoldás számunkra – boltban megvenni ezt a finomságot – ám mégis nem árt kipróbálni a tormareszelés mikéntjét – még akkor is, ha kis sírós kellemetlenséggel jár.

Hisz frissessége miatt a benne lévő illóolajok jótékony hatását tökéletesebben érvényesíthetjük, s ekkor jön ki a torma igazi aromája is.

Ha szemünk nem bírja a műveletet, akkor tárjuk ki az ablakot, hogy levegőzhessen. Ha van elektromos húsdarálónk, akkor azzal könnyen végezhetünk a művelettel.

Úgy jó, ha csíp nagyon!

A torma akkor az igazi, ha fogyasztásakor az orrban, az arckoponyában, egészen a homlokig – fokozatosan érezzük erőteljes hatását.

Furcsa, de egyben kellemes, érdekes érzés. Megfázáskor igencsak jótékony hatása van.

Ha a lereszelt tormát még frissen leöntjük pár csepp citrommal, vagy 10 százalékos ecettel, akkor mind színét, mind zamatát hosszabb ideig megőrzi.

Ha netán marad belőle egy darabka ne dobjuk ki, hanem úgy ahogy van, héjastól csomagoljuk be egy folpackba,

vagy műanyag zacskóba, és rakjuk be a hűtőszekrény aljába. Remekül tárolható.

És olyan finomságok készíthetők a reszelt torma segítségével, mint az alábbiak –

Áfonyás torma
Hozzávalók:

  • 2 evőkanál áfonyadzsem,
  • 2 kanál reszelt (vagy 1 doboz ecetes) torma,
  • fél pohár tejföl

Elkészítése –

A hozzávalókat alaposan elkeverjük és lehűtjük. Cukor nem kell hozzá, mert az áfonyadzsem nagyon édes.


Narancsos torma – egy finom variáció


Hozzávalók:

  • 2-2 kanál tejföl és reszelt torma,
  • 1 narancs,
  • 1 evőkanál cukor, só.

Elkészítése –
A tejfölt, a reszelt narancshéjat, a reszelt tormát és a cukrot jól összekeverjük. Végül a narancs levét is rácsavarjuk. Jól lehűtve pecsenyékhez tálaljuk.


Tormás vaj
Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj,
  • 2 evőkanál reszelt torma,
  • 1/2 citrom leve,
  • csipetnyi só.

Elkészítése –


A hozzávalókat jól kikeverjük, henger alakúra formázzuk. Alufóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben kifagyasztjuk.

Tálaláskor karikára vágva a frissen sült natúrszeletre rakhatjuk, így szépen ráolvad és ízesít. Szendvicskrémnek is felhasználhatjuk.


Krémsajt tormásan

Hozzávalók:

15 dkg krémsajt,

1/2 szál torma,

só,

pár csepp citromlé.

Elkészítése –
A tormát meghámozzuk, lereszeljük, és ha nem szeretjük túl csípősen, akkor egy fél óráig állni hagyjuk, ha igen, akkor azonnal a krémsajtba keverjük. Egy kevés sóval meg pár csepp citromlével ízesítjük, és tálalásig jégbe hűtjük.


Tormás fejes saláta
Hozzávalók:

1 nagy fej saláta,

2 dl tejföl,

1 torma,

só,

egy kevés cukor,

néhány csepp citromlé,

1 csokor kapor

Elkészítésének módja
A salátát leveleire szedve megmossuk, megszikkasztjuk, és kisebb darabokra tépve, jégbe hűtjük. A megtisztított tormát a tejfölbe reszeljük, az apróra vágott kaprot meg a többi ízesítőt is belekeverjük, és szintén jégbe hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt öntjük a jó hideg salátára.

A reszelt torma még sok finomság alapja lehet –


Hal tormásan
Hozzávalók:

80 dkg fehér húsú,

édesvízi hal,

1-1 szál sárgarépa és fehérrépa,

1 vöröshagyma,

2 szál torma,

diónyi vaj,

2 dl tejföl,

1 evőkanál liszt,

só,

4 szem bors.

Elkészítése –
A megtisztított halat (vagy halakat) egy liter vízzel leöntjük, és a megtisztított, karikákra vágott zöldséget, az apróra vágott vöröshagymát meg az egyik meghámozott, négyrét vágott tormát hozzáadjuk. Sóval, szemes borssal ízesítjük, majd a vajat rámorzsoljuk.

Fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Ezután a halat egy forró tálra fektetjük, és melegen tartjuk.

Visszamaradt levét a felére beforraljuk, leszűrjük, és a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. Kéthárom percig forraljuk, és a halra öntjük. A másik szál tormát megtisztítjuk, és a halra reszeljük. Azon frissiben, sós vízben vagy gőzön főtt burgonyával tálaljuk.

Finom lehet hússal elkészítve –


Hús tormásan
Hozzávalók:

1 kg kocsonyahús,

egy dl száraz fehérbor,

1 szál torma,

só,

5 szem bors,

3 borókabogyó,

2-2 szegfűszeg

és babérlevél,

egy darabka citromhéj,

1 kiskanál ecet.

Elkészítése –
A megtisztított húst nagyobb darabokra vágjuk, és az ecettel meg a fűszerekkel ízesített vízben jó puhára főzzük. Leszűrjük, egy kevés levet öntünk alá, végül a megtisztított tormát ráreszeljük.


Tejszínes tormamártás
Hozzávalók:

2 dl tejszín,

1 doboz ecetes torma (vagy két evőkanál frissen reszelt torma),

2 kiskanál cukor (1 evőkanál citromlé).

Elkészítésének módja –
A tejszínt habbá verjük, majd a többi hozzávalót is óvatosan hozzáadjuk, nehogy a hab összetörjék.

Lefedve egy fél órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. (Citromlevet csak a frissen reszelt tormához adunk.) Ha tovább akarjuk tárolni, akkor egy fél kiskanál, vízben feloldott zselatint is szűrjünk bele.


Besameles tormamártás
Hozzávalók:

2 evőkanál reszelt torma (vagy egy doboz ecetes torma),

2 dkg vaj vagy Rama margarin,

1 csapott evőkanál finomliszt,

2 dl tej,

1-1 evőkanál citromlé

és porcukor.

Elkészítése –
A vajból, tejből, lisztből besamelmártást főzünk, kihűtjük, és a tormával meg az ízesítőkkel összekeverjük.


Almás torma
Hozzávalók:

2 közepes nagyságú alma,

1 evőkanál cukor,

2 evőkanál frissen reszelt (vagy 1 doboz ecetes) torma,

1 evőkanál citromlé.

Elkészítése –
A meghámozott, magházától megtisztított almát egy kevés vízzel, cukorral puhára pároljuk, villával pépesre törjük, és amikor kihűlt, a többi hozzávalót is hozzáadjuk.