Tormamártás

Tormamártás

A tormamártás minden jóval rendelkezik, amivel egy szósz rendelkezhet. Édes-savanyú-csípős, ami egy kis csavarral még különlegesebbé tehető.

Ha almát reszelünk bele – lehetőleg savanykás ízűt – akkor lágyul az íze. Nagyjából ugyanazt a hatást lehet elérni, mint amikor tejföllel lazítjuk.

Márpedig a tejfölös mártás nagyon-nagyon finom.

Kifejezetten kellemes a fogyasztása húsokhoz, tört krumplihoz. És bizony mártogatósnak is nagyon finom, egy kis sós, vagy sajtos kekszhez – kifejezetten különleges falat.

A tormamártás hozzávalói a következők –

  • 1/2 kiló reszelt alma,
  • 2 kanál cukor,
  • 1 deci fehér bor,
  • egy szál torma
  • 1 citrom leve,
  • csipetnyi só

A fogás elkészítésének a módja –

  1. Nagyjából 3/4 kilogramm almát megtisztítunk, kimagozzuk, lereszeljük. Ebből lesz a fél kiló reszelt almánk.
  2. Lehetőleg a legapróbb lyukú reszelővel dolgozzunk.
  3. Pici citromlével lecsurgatjuk, összekeverjük – hogy ne barnuljon be.
  4. Megmossuk, meghámozzuk a tormát, aztán ismét kislyukú reszelőn – nyitott ablak mellett – lereszeljük.
  5. Egy edénybe rakjuk az almát, hozzáadjuk a cukrot, a deci fehér bort, és a megtisztított és reszelt tornát egy citrom maradék levével.
  6. Amennyiben ecetes tormával dolgozunk, akkor csak almát kell reszelnünk, s azzal összekeverni a tormát. Ez esetben megtakarítjuk a sok könnyünket…
  7. Mikor összekevertük felrakjuk a tűzre, és mérsékelt lángon sűrűre főzzük. Lényegében takarékon.
  8. Bugyogni fog – nem kell megijedni – arra van szükségünk, hogy az alma megpárolódjék.
  9. A házi tormamártás végtelenül üde, kellemes csemege húsokhoz.