Tormamártás
A tormamártás minden jóval rendelkezik, amivel egy szósz rendelkezhet. Édes-savanyú-csípős, ami egy kis csavarral még különlegesebbé tehető. Ha almát reszelünk bele – lehetőleg savanykás ízűt – akkor lágyul az íze. Nagyjából ugyanazt a hatást lehet elérni, mint amikor tejföllel lazítjuk. Márpedig a tejfölös mártás nagyon-nagyon finom.
Kifejezetten kellemes a fogyasztása húsokhoz, tört krumplihoz. És bizony mártogatósnak is nagyon finom, egy kis sós, vagy sajtos kekszhez – kifejezetten különleges falat.
A tormamártás hozzávalói a következők –
1/2 kiló reszelt alma,
2 kanál cukor,
1 deci fehér bor,
egy szál torma
1 citrom leve,
csipetnyi só
A fogás elkészítésének a módja –
Nagyjából 3/4 kilogramm almát megtisztítunk, kimagozzuk, lereszeljük. Ebből lesz a fél kiló reszelt almánk. Lehetőleg a legapróbb lyukú reszelővel dolgozzunk.
Pici citromlével lecsurgatjuk, összekverjük – hogy ne barnuljon be.
Megmossuk, meghámozzuk a tormát, aztán ismét kislyukú reszelőn – nyitott ablak mellett – lereszeljük.
Egy edénybe rakjuk az almát, hozzáadjuk a cukrot, a deci fehér bort, és a megtisztított és reszelt tornát egy citrom maradék levével.
Amennyiben ecetes tormával dolgozunk, akkor csak almát kell reszelnünk, s azzal összekeverni a tormát. Ez esetben megtakarítjuk a sok könnyünket…
Mikor összekevertük felrakjuk a tűzre, és mérsékelt lángon sűrűre főzzük. Lényegében takarékon. Bugyogni fog – nem kell megijedni – arra van szükségünk, hogy az alma megpárolódjék.
A házi tormamártás végtelenül üde, kellemes csemege húsokhoz.
Ha tetszett a tormamártás recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!