
A tormakrémes sonkatekercs egy olyan finomság, ami szinte eteti magát – tökéletesen kiegészíti egymást a húsféle az enyhén csípős töltelékkel.
Készíthetjük gépsonkából, és sonkás felvágottból is – a lényeg hogy vékonyra szeletelt, és jól hajlítható legyen.
Díszíthetjük a krémmel kívülről is, de erre nem feltétlenül van szükség, és a szilveszteri mozgolódások közepette ez kicsit még hátrány is lehet.
Ilyenkor az a jó, ha két tánc közben, vagy beszélgetés alatt könnyedén falatozni tudunk kedvenc fogásunkból valamit. Hisz ilyenkor nem ülünk állandóan az asztalnál. És hát – valljuk be – elkészíteni is könnyebb.
De rajtunk áll hogy gondolkodunk felőle.
A tormakrémes sonkatekercs hozzávalói:
- 4 dkg vaj
- 2 evőkanálnyi liszt
- 1,5-2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 10 dkg ecetes torma – jó ha a csípős fajta
- ízlés szerint só,
- pici cukor
- 8 db szép sonkaszelet
Elkészítési módja a következő :
- A liszttel és a vajjal egyfajta rántást készítünk, majd felengedjük 1,5-2 deci forró tejjel és addig forraljuk, amíg besűrűsödik és elválik az edény falától. Ezután lerakjuk hűlni.
- Amikor kihűlt 10 deka kikavart, felpuhított vajjal, 10 deka jó ecetes tormával, sóval, ízlés szerint kevés cukorral összekeverjük.
- Nyolc szép sonkaszeletet, vagy sonka felvágottat megkenünk a krémmel, felgöngyöljük, a két végét csillag csővel, vagy egyszerű zacskóból kialakított habzsák segítségével utólag töltjük.
- Tetejét kedvünk szerint díszíthetjük is a krémmel
Fotó: Apáti É.