Tormakrémes sonkatekercs

tormakrémes sonkatekercs

A tormakrémes sonkatekercs egy olyan finomság, ami szinte eteti magát – tökéletesen kiegészíti egymást a húsféle az enyhén csípős töltelékkel.

Készíthetjük gépsonkából, és sonkás felvágottból is – a lényeg hogy vékonyra szeletelt, és jól hajlítható legyen.

Díszíthetjük a krémmel kívülről is, de erre nem feltétlenül van szükség, és a szilveszteri mozgolódások közepette ez kicsit még hátrány is lehet.

Ilyenkor az a jó, ha két tánc közben, vagy beszélgetés alatt könnyedén falatozni tudunk kedvenc fogásunkból valamit. Hisz ilyenkor nem ülünk állandóan az asztalnál. És hát – valljuk be – elkészíteni is könnyebb.

De rajtunk áll hogy gondolkodunk felőle.

A tormakrémes sonkatekercs hozzávalói:

  • 4 dkg vaj
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • 1,5-2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg ecetes torma – jó ha a csípős fajta
  • ízlés szerint só,
  • pici cukor
  • 8 db szép sonkaszelet

Elkészítési módja a következő :

  1. A liszttel és a vajjal egyfajta rántást készítünk, majd felengedjük 1,5-2 deci forró tejjel és addig forraljuk, amíg besűrűsödik és elválik az edény falától. Ezután lerakjuk hűlni.
  2. Amikor kihűlt 10 deka kikavart, felpuhított vajjal, 10 deka jó ecetes tormával, sóval, ízlés szerint kevés cukorral összekeverjük.
  3. Nyolc szép sonkaszeletet, vagy sonka felvágottat megkenünk a krémmel, felgöngyöljük, a két végét csillag csővel, vagy egyszerű zacskóból kialakított habzsák segítségével utólag töltjük.
  4. Tetejét kedvünk szerint díszíthetjük is a krémmel

Fotó: Apáti É.