2024-02-23

Az igazi töpörtyűs pogácsa receptje

tepertő

A töpörtyűs pogácsa hozzávalói:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 5 dkg élesztő
  • pici tej a futtatásra
  • bors

Elkészítése:

  1. Hatvan dekagramm lisztből, 10 dekagramm zsírból,  sózva, borsozva 5 dekagramm élesztővel – melyet
  2. először tejben felfuttatunk – rétestésztát csinálunk. 
  3. A tepertőt ledaráljuk. 
  4. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, a tepertődarálékot belesimítjuk, aztán összehajtogatjuk, ismét
  5. kinyújtjuk, hajtogatjuk, nyújtjuk, hajtogatjuk.
  6. Ezután pihentetjük fél órát, majd ujjnyi vastagra simítjuk – és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  7. Tetejét beirdaljuk, s felvert, kicsit sózott tojással lekenjük. Piroskásra sütjük. 

Fotó: Wikipédia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*