2024-02-23

Töpörtyűs pogácsa

Tepertős pogácsa

A töpörtyűs pogácsa igazi magyar, sós tésztaféle. Szinte mindenki szereti, vagy legalábbis szeretné – mert sokan kalória- és zsírtartalma miatt inkább nem fogyasztják.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • só – egy evőkanálnyi, aztán mindenki ízlés szerint
  • 2-3 tojás
  • 2 sütőpor
  • 4 deciliter tejföl
  • 30-40 dkg zsír
  • egy kis tej
  • jó fél kiló, kicsivel több is lehet tepertő ledarálva
  • tojás a pogácsák kenéséhez

Elkészítése:

A lisztet egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük hogy eloszlódjék, aztán mehet bele a tojás,a só – ha szeretjük borsosan azt is belerakhatjuk ekkor,  a zsiradék, a tejföl – lehetőleg 20 százalékos legyen. 

Gyúrjuk össze, ha netán még nem lenne az igazi, akkor adjunk hozzá annyi tejet, hogy pogácsa keménységű tésztát kapjunk.


A deszkát lisztezzük meg, és nyújtsuk ki az egészet, aztán  a közepére rakjuk a darált tepertőt,  lapítsuk el középen, aztán mindegyik oldalról hajtsuk rá a tésztát. 


Picit rakjuk hidegebb helyre, majd nyújtsuk ki, és hajtsuk össze ismét. Amennyi időnk van, annyiszor ismételjük. Minél többször nyújtjuk, hajtjuk, annál több leveles lesz a pogácsánk. 


Utoljára jó ujjnyi vastagra nyújtsuk, kenjük le a tetejét tojással, várjunk 1-2 percet, aztán rácsozzuk be, majd szaggassuk ki, és rakjuk sütőpapírral lerakott tepsibe. 

A szaggató alá igazgassuk a tésztát, ne maradjon tésztadarabka, mert összegyúrás után már nem lenne leveles.


Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, nagyjából fél óra alatt készül el.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*