2024-05-21

Töltött tyúk recept

töltött tyúk recept

A töltött tyúk recept már Mátyás idejében is ismert volt. Erre legjobb bizonyíték Galeoto Marzio beszámolója.

A recept apróságokban tér el a most ismertektől. De minthogy ez az étel is minden háznál másképp készül, az is lehet hogy van olyan, aki mai napig így készíti.

Elsőként a Galeoto-féle töltött tyúk recept:

A tyúkot vagy galambot megtisztogatván, csak úgy nyersen töltsd meg ilyenképpen: szalonnára veres hagymát dobj, pirítsd meg.

Néhány keményen főtt tyúkmonyat (tojást), petresélyem levelet jó apróra vágj össze, borssal, gyömbérrel, sóval gyúrd össze.

Töltsd meg vele a tyúkot belől is, a bőr alatt is. E meglévén, tedd fel vízben, légy melléje petresélyem gyökeret, metélt veréshagymát, fokhagymát, főzd meg jól, bors, gyömbér, szeretsen dió virág is belé. Vedd ki. Rostélyon pirítsd meg és add fel.

Most pedig következik egy falusi töltött tyúk recept

Kell hozzá egy fiatal tyúk, 6-8 keménytojás, 4 főzetlen tojás, egy csokor petrezselyemzöld, mi jobban szeretjük zellerzölddel (markánsabb az íze) bors, só,

vöröshagyma tejbe áztatott kenyér, vagy zsemle, valamint zsír.


Szép, egészséges bőrű tyúk kell hozzá.


Szárnyak végét vágjuk le.


Kézzel nyúljunk a mellehúsa feletti bőrréteg alá, feszítsük fel. Ugyanezt tegyük meg a combbal is, ameddig tudjuk. Sózzuk meg a csirkét kívül-belül. Nem kell nagyon, de mindenütt érje.

Hogy készül a tölteléke?

  1. Egy-két zsemlét beáztatunk tejbe, majd kifacsarjuk. Belerakjuk egy tálba. A főtt tojásokat megtisztítjuk, azt is tálba rakjuk és villával összenyomjuk.
  2. Ráütjük a nyers tojásokat, hozzáadjuk a felvágott, aprózott petrezselyemzöldet, valamint 2-3 evőkanálnyi zsiradékon megdinsztelt hagymát zsírjával együtt. Ezt aztán alaposan összekeverjük.
  3. Ekkor aztán a tölteléket – ahol fellazítottuk a bőrt alányomkodjuk, erre lehetőség a tyúk nyaka is. Ha betöltöttük, akkor vagy hústűvel zárjuk le, vagy pedig varrjuk össze. Ha maradt még a töltelékből azt pedig a tyúk belsejébe rakjuk, majd a hasüreg bőrét szépen összetűzzük, vagy összevarrjuk.
  4. Előveszünk egy tyúk méretének megfelelő tepsit, olajjal vagy zsírral bekenjük, kis vizet rakunk alá és forró sütőbe rakjuk.
    Ahogy sül a tyúk a második felében locsolgatni kell az alatt lévő szafttal, hogy szép piros legyen.
  5. Ha a tyúk idősebb volt, akkor előtte majdnem puhára főzik levesben, s utána töltik meg. De ezt a módszert tényleg csak akkor alkalmazzuk, ha már nem fiatal egyeddel dolgozunk, mert az íze nem lesz ugyanaz.
  6. Sütés első harmadában, felében fóliával is takarhatjuk – így szépen átpárolódik. Sütési idő nagyjából egy óra, minél nagyobb a tyúk annál hosszabb időt vesz igénybe. Átlagosnál 1 óra.

Fotó: Pixabay (módosítva)