
Maga a pulykasült készítés túl nagy tudományt nem igényel, csak alapfűszerezést. Ellenben ha tölteni akarjuk, az már izgalmas feladat.
Ha a töltött pulykasült gombásan-gesztenyésen készül –
akkor 75 deka gesztenyét megsütünk, meghámozzuk és fölaprítjuk (tisztán mérve kb. 45 deka lesz).
75 deka fehér kenyeret kockákra vágunk, sütőben aranysárgára pirítjuk.
10 deka vajat fölolvasztunk, és 3 megtisztított, lereszelt vöröshagymát megfuttatunk benne. 50 deka vékonyan fölszeletelt gombát rádobunk. 4-5 percig pároljuk.
4 szál fölaprított világos zellerrel további 3-4 percig pároljuk. Ekkor kerül bele a kenyér meg a gesztenye.
Aprózott kakukkfűvel és rozmaringgal fűszerezzük, megsózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele.
1 deci tejszínnel lágyítjuk, majd a pulyka hasüregébe töltjük. Ez a fajta töltelék a zöldfűszeres pulykába az igazi. Receptje rögtön itt…
A zöldfűszeres pecsenyéhez
a rozmaringot, a kakukkfüvet meg a tárkonyt fölaprítjuk, a borssal és sóval összekeverjük.
A pulyka lábait összekötjük, hogy a szárnyas a formáját megtartsa.
Utána olajjal megkenjük és a fűszerkeverékkel megszórjuk.
A szárnyast sültekhez való, rácsos aljú serpenyőbe tesszük, fölolvasztott vajat és 5 deci vízben föloldott leveskockát aláöntünk, és nagy lánggal (200 °C) 45 percig sütjük, majd a mellét alufóliával letakarjuk és közepes lánggal (180 °C) további 1 órán át pirítjuk.
Ekkor a fóliát levesszük róla, a pulykát kisült zsírjával megkenegetjük, és még addig sütjük, amíg a combot a legvastagabb részén megszúrva tiszta (vértelen) lé folyik ki belőle, a húsa jól megpuhult és szépen megpirult. –
A fokhagymás-paprikás pulykasült készítése
- A fokhagymát gerezdjeire bontjuk, és hámozás nélkül minden gerezdet fogvájóra szúrunk, majd sütőpapírra rakosgatjuk. Közepes lánggal (180 °C) kb. 25 percig sütjük, utána hűlni hagyjuk.
- Az erőspaprikát egy kevés vízben addig főzzük, amíg megpuhul. Utána a megtisztított fokhagymával, az olajjal, a köménnyel és mézzel pépesítjük, megsózzuk, megborsozzuk.
- A pulykát ugyancsak megsózzuk, megborsozzuk. A bőrét föllazítjuk – mint a töltött csirkénél szokás -, és alatta a húst a fokhagymás krémmel megkenjük.
- A szárnyast kívülről is megkenjük, majd ugyanúgy kötözzük meg és tesszük rácsra, mint az alábbi változatnál.
- Zellerzöldet, paradicsomot, és szegfűborsot teszünk a hasüregébe. Olvasztott vajat és 5 deci húsleveskockával ízesített vizet öntünk alá, és közepes lánggal (170 °C) másfél órát sütjük. Ekkor fóliával letakarjuk a mellét, így sütjük puhára. Közben a sült zsírjával sűrűn locsolgatjuk, utána fél órán át pihentetjük.
Forrás – Magyar Konyha