Töltött pogácsa recept
A pogácsát majd mindenki szereti. A töltött pogácsa miért ne lehetne kedvenc falatozni való. És elkészítése sem igazán bonyolult.
Pici többletmunkával jár, de így biztos, hogy egyedi, még véletlenül sem hétköznapi tésztafélével ajándékozzuk meg szeretteinket.
A töltött pogácsa hozzávalói a következők –
40 dkg liszt
20 dkg vaj
3 tojásnak a sárgája
1/2 dl fehérbor (nem kell édesnek lenni)
2 dkg élesztő
teáskanálnyi só
Töltelék –
20 dkg sonka
6 dkg reszelt, markáns ízű sajt
néhány kanálnyi tejföl
Kenéshez – tojásfehérje
A pogácsát a következő módon készítjük.
Az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe, ugyanígy járunk el a vajjal. Utána hozzáadjuk a tésztához a tojássárgákat, a bort, sózzuk – majd jól összegyúrjuk, hogy szép sima legyen. Ezután lerakjuk pihenni fél-egy órára.
Ez alatt az idő alatt a sonkát ledaráljuk, a sajtot lereszeljük, majd a tejföllel összekeverjük. Annyi tejföl kell hozzá, hogy a sajtot és a sonkát összefogja, nagyjából kenhető állaga legyen.
Ha letelt a pihenésre szánt idő, a tésztát két cipóra osztjuk, majd mindkettőt kinyújtjuk. (majd egymás után. Az első lapra, amit kinyújtottunk szépen, sorban pogácsa méretnek megfelelően halmokat rakunk a közepére.
Ha ezzel meg vagyunk, a másik tésztát is kinyújtjuk, és rárakjuk a töltelékkel megrakott első tésztalapra. Mindegyik kis kupacot nagyjából körbenyomjuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Tetejüket megkenjük felvert, kicsit sózott tojásfehérjével, és pár szál sajtot szórunk rá. A kimaradó részeket összegyűjtjük, és két részre osztva ismét kinyújtjuk (kicsi lesz). Megtöltjük, majd ha kész, hozzárakjuk a többihez, a megkent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A még mindig fennmaradó részeket elkészítjük stanglinak. – A tésztát középmeleg, 180 fokos sütőben sütjük, nagyjából félóra alatt elkészül, de ez egyéni.
Ha tetszett a töltött pogácsa recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!