
A pogácsát majd mindenki szereti. A töltött pogácsa miért ne lehetne kedvenc falatozni való. És elkészítése sem igazán bonyolult.
Pici többletmunkával jár, de így biztos, hogy egyedi, még véletlenül sem hétköznapi tésztafélével ajándékozzuk meg szeretteinket.
A töltött pogácsa hozzávalói a következők –
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 3 tojásnak a sárgája
- 1/2 dl fehérbor (nem kell édesnek lenni)
- 2 dkg élesztő
- teáskanálnyi só
Töltelék –
- 20 dkg sonka
- 6 dkg reszelt, markáns ízű sajt
- néhány kanálnyi tejföl
- Kenéshez – tojásfehérje
A pogácsát a következő módon készítjük.
- Az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe, ugyanígy járunk el a vajjal. Utána hozzáadjuk a tésztához a tojássárgákat, a bort, sózzuk – majd jól összegyúrjuk, hogy szép sima legyen. Ezután lerakjuk pihenni fél-egy órára.
- Ez alatt az idő alatt a sonkát ledaráljuk, a sajtot lereszeljük, majd a tejföllel összekeverjük.
- Annyi tejföl kell hozzá, hogy a sajtot és a sonkát összefogja, nagyjából kenhető állaga legyen.
- Ha letelt a pihenésre szánt idő, a tésztát két cipóra osztjuk, majd mindkettőt kinyújtjuk. (majd egymás után. Az első lapra, amit kinyújtottunk szépen, sorban pogácsa méretnek megfelelően halmokat rakunk a közepére.
- Ha ezzel meg vagyunk, a másik tésztát is kinyújtjuk, és rárakjuk a töltelékkel megrakott első tésztalapra.
- Mindegyik kis kupacot nagyjából körbenyomjuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Tetejüket megkenjük felvert, kicsit sózott tojásfehérjével, és pár szál sajtot szórunk rá.
- A kimaradó részeket összegyűjtjük, és két részre osztva ismét kinyújtjuk (kicsi lesz). Megtöltjük, majd ha kész, hozzárakjuk a többihez, a megkent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- A még mindig fennmaradó részeket elkészítjük stanglinak. – A tésztát középmeleg, 180 fokos sütőben sütjük, nagyjából félóra alatt elkészül, de ez egyéni.