Töltött pogácsa recept

töltött pogácsa

A pogácsát majd mindenki szereti. A töltött pogácsa miért ne lehetne kedvenc falatozni való. És elkészítése sem igazán bonyolult.

Pici többletmunkával jár, de így biztos, hogy egyedi, még véletlenül sem hétköznapi tésztafélével ajándékozzuk meg szeretteinket.

A töltött pogácsa hozzávalói a következők –

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 tojásnak a sárgája
  • 1/2 dl fehérbor (nem kell édesnek lenni)
  • 2 dkg élesztő
  • teáskanálnyi só

Töltelék –

  • 20 dkg sonka
  • 6 dkg reszelt, markáns ízű sajt
  • néhány kanálnyi tejföl
  • Kenéshez – tojásfehérje

A pogácsát a következő módon készítjük.

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe, ugyanígy járunk el a vajjal. Utána hozzáadjuk a tésztához a tojássárgákat, a bort, sózzuk – majd jól összegyúrjuk, hogy szép sima legyen. Ezután lerakjuk pihenni fél-egy órára.
  2. Ez alatt az idő alatt a sonkát ledaráljuk, a sajtot lereszeljük, majd a tejföllel összekeverjük.
  3. Annyi tejföl kell hozzá, hogy a sajtot és a sonkát összefogja, nagyjából kenhető állaga legyen.
  4. Ha letelt a pihenésre szánt idő, a tésztát két cipóra osztjuk, majd mindkettőt kinyújtjuk. (majd egymás után. Az első lapra, amit kinyújtottunk szépen, sorban pogácsa méretnek megfelelően halmokat rakunk a közepére.
  5. Ha ezzel meg vagyunk, a másik tésztát is kinyújtjuk, és rárakjuk a töltelékkel megrakott első tésztalapra.
  6. Mindegyik kis kupacot nagyjából körbenyomjuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  7. Tetejüket megkenjük felvert, kicsit sózott tojásfehérjével, és pár szál sajtot szórunk rá.
  8. A kimaradó részeket összegyűjtjük, és két részre osztva ismét kinyújtjuk (kicsi lesz). Megtöltjük, majd ha kész, hozzárakjuk a többihez, a megkent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  9. A még mindig fennmaradó részeket elkészítjük stanglinak. – A tésztát középmeleg, 180 fokos sütőben sütjük, nagyjából félóra alatt elkészül, de ez egyéni.