Töltött malacka

töltött malacka

A töltött malacka egy rendkívül mutatós sütemény. Készíthetjük sós és édes töltelékkel – természetesen más tésztából. A sóshoz a kifli, zsemletészta jó, az édeshez pedig az omlós, magyarul linzer az igazi.

A fület, „hajat”, orrot ragaszthatjuk úgy, hogy először a felületet bevizezzük, s úgy tapasztjuk el, de még biztosabb, ha villával fellazított tojásfehérjét használunk ragasztó gyanánt, biztosabb a végeredmény.

Sós, zsemletésztánál nem kenjük le tojással, csak vízzel sütés után, mintha zsemlét készítenénk. Édes tésztáknál nyugodtan lekenhetjük.

Ha sós töltöttet készítünk, arra jó alapanyag a pogácsa tészta is – a lényeg, hogy ne legyen nagyon laza, és ne kelesszük agyon, nem kell túl sokat pihentetni.

Töltelék lehet a sós esetében apróra vágott kolbász összekeverve reszelt sajttal, vagy krémsajttal, de akár sonkát is ledarálhatunk, ugyanúgy reszelt sajttal összefogva (megolvad

Édes tölteléke lehet reszelt alma, darált dió cukorral, felvert tojásfehérjével összefogva, vagy mák pici tejben megfőzve, kemény lekvár, birsalmasajt, vagy akár aszalt szilva kicsit tejben beáztatva.

Minden csak a fantáziánkon múlik.

Az édes töltött malacka hozzávalói –

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj, vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • picurka só
  • Ha azt akarjuk, hogy picit lazább legyen, akkor rakhatunk bele egy ujjbegynyi élesztőt elmorzsolva a lisztbe, vagy pedig egy fél mokkáskanálnyi sütőport. De
  • mivel linzertésztával van dolgunk – enélkül is omlós lesz.
  • Töltelék – választásunk szerint
  • Tetejére 1-2 tojássárga lekenni
  • ragasztáshoz 1 tojásfehérje villával fellazítva
  • szemeket készíthetjük aszalt gyümölcsöt – pld. szilva – nagyon apróra vágva

A tészta elkészítése –

Az alapanyagok, és a használati tárgyak is hidegek legyenek.

A lisztbe belevagdossuk a zsiradékot, rászórjuk a cukrot, sót, ha rakunk bele sütőport beleszitáljuk, ha élesztőt, akkor a liszttel nagyon-nagyon elmorzsoljuk, hogy ne is látszódjon – aztán gyorsan összegyúrjuk.

Nem kell sokáig dolgozni vele, mert minél tovább gyúrjuk, a minősége annál gyatrább lesz. A linzertészta a gyorsaságról szól, lényeg – ne melegedjen fel.

Berakjuk pihenni a hűtőbe, majd kb. félóra múlva kivesszük, nagyobbik részéből gombócokat formálunk, nagyjából 3 centiseket. Ne gyurmázzunk vele, gyorsan dolgozzunk.

A gombócokat kinyújtjuk sodrófával kerekre. Akkorára kell nyújtani, hogy a közepén elférjen egy kanálnyi töltelék, és legyen rendesen anyag, hogy a pocakját „befoltozzuk”.

A tészta közepére tesszük a tölteléket, körülötte a tésztát megfogjuk, felül összefogjuk, összecsípjük, aztán az összefogott részre ültetjük a sütőpapíros tepsiben.

Minden gombóccal így járunk el. Még a töltés előtt el kell dönteni, hogy csak a fejet akarjuk formázni, vagy az egész malacot, mert ha ez utóbbi, akkor kicsit hosszabbra kell hajtani a tésztát, és nyilván másképp megy bele a töltelék is. De ez már mind rajtunk múlik.

Ezután a félretett tésztát kinyújtjuk, kivágunk annyi orrot kis pogácsaszaggatóval, ahány malacunk van, vágunk kétszer annyi fület (háromszögeket), és kis vékony csíkokat, amit majd kilapítunk, s felbiggyesztjük a feje tetejére – ez lesz a „haja”.

Na és ebből az anyagból lesz a farkinca is, spirálisan behajlítva, rátapasztva.

Elővesszük a tojásfehérjét, villával fellazítjuk,

majd mindent a kívánt helyre biggyesztünk. Orrára két lyukat csinálunk, szeme helyén mélyedést ejtünk, s ebbe nyomjuk bele az apróra vágott aszalt gyümölcs egy darabját, vagy egy pici darab dió morzsalékot.

Fülének az alját kicsit meggyűrjük, hogy ne legyen egyenes, megkenjük alatta tojásfehérjével, a fej tésztájából picit összefogunk a fül aljával, egyenesbe nyomjuk.

Az orrokat szintén fehérjével rakjuk fel. Ha a lyukakat akkor nyomjuk bele, amikor már fel van ragasztva, akkor a lyukak által összekapaszkodó tészta is tartja.

Ezután lekenhetjük tojás sárgájával, és linzer tészta módján megsütjük. Magas hőfok nem kell, 160 fokon sütjük előmelegített sütőben.

Az átlagos linzertől hosszabb időre lesz szükség, hisz mégis csak nagyobb egy-egy darab, mint a sima linzertészta, ráadásul töltött. Nagyjából 20 perc alatt kisül.

Ha sós tésztából készítjük, akkor a legjobb hozzá a pogácsa tészta, vagy – mint a fotón is látható a kifli-zsemletészta.

Elkészítésének módja lényegében ugyanez, az alaptészta összeállítása után maga a kialakítás semmiben sem különbözik, egyedül a töltelékben, amit akár pluszban fűszerezhetünk is.

A sós malacfej szeme lehet egy-egy szem feketebors is.