Töltött liba

töltött liba

Töltött liba ünnepi alkalmakkor kerülhet asztalra, azokból is csak néhanap. Ugyanúgy, mint a pulyka – hatalmas – és hát valljuk be – drága.

Ezt ellensúlyozandó viszont – nagyon-nagyon finom. Egyik legfinomabb pecsenyénk készülhet belőle.

Szerencsére manapság már nem kell a háziasszonyokkal a levágáson problémázni, sem a tisztításán – konyhakészen meg lehet venni, sőt ha háztól vásároljuk, ők is – ha kérik – konyhakészen árusítják.

Így aztán a tisztítással, bontással én sem foglalkozom.

A töltött liba hozzávalói –

  • 1 ifjonc, konyhakész liba
  • só,
  • őrölt bors,
  • tárkony néhány szál
  • 1 kg savanykás alma
  • 5 dkg mazsola
  • 1 evőkanál cukor
  • 5-6 dkg tört mandula
  • egy fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanál liszt, vagy keményítő

A töltött libát a következő módon állítjuk össze –

  1. A libát megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla, majd kívül-belül jól megsózzuk. A belsejét megborsozzuk, tárkonnyal megszórjuk.
  2. Az almát megmossuk, megtisztítjuk, negyedekbe vagy cikkekbe vágjuk és magházát kivágjuk. Utána a mazsolával, a cukorral meg a mandulával összekeverjük, majd a liba hasüregébe töltjük.
  3. A nyílást cérnával összevarrjuk, vagy hústűvel összetűzzük, de még fogpiszkálóval is meg lehet oldani a problémát – nehogy a töltelék kifolyjon. A szárnyakat meg a combjait a testhez kötözzük, hogy szép formás legyen.
  4. Ha nem túl testes a liba, akkor belerakhatjuk egy nagyobb kacsasütő tálba, ha nagyobb – ez azért esélyes, akkor egy tepsibe tesszük.
  5. Akár sütőtál, akár tepsi – egy kis zsiradékot rakva bele felforrósítjuk az egészet, és megpirítjuk benne a libucit – minden oldalán.
  6. A vöröshagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, majd a szárnyasra szórjuk. Az edényt lefedjük, vagy fóliával letakarjuk nagyjából légmentesre, és kis lángra állítjuk a sütőt – olyan 160 fokra, és a libát kb. 1 óra 30 percig pároljuk, félidőben megfordítjuk.
  7. Amikor pedig megpuhult, akkor még pirítunk rajta, hogy szép színe legyen.
  8. Amikor elkészült, a töltelékét előmelegített tálkákba kaparjuk; a libát földaraboljuk és szintén előmelegített tálra rakosgatjuk.
  9. Mindkettőt melegen tartjuk (például sütőben). Persze – ha számunkra úgy szimpatikusabb, akár egészben is asztalra adhatjuk.
  10. A pecsenye levéről szalvétával leitatjuk a zsír nagy részét, aztán egy vizespohárnyi vízzel fölöntjük, a tejföllel simára kevert liszttel sűrítjük.
  11. Utánasózzuk, kissé megborsozzuk, tárkonyürömfűvel fűszerezzük(szaftot).
  12. Külön mártásos csészében töltve kínáljuk a libasülthöz.
  13. Köretnek tökéletes hozzá apárolt vöröskáposzta és sült burgonya.

A libát a következő töltelékkel is készíthetjük: –

Gesztenyés: 50 dkg gesztenyét félpuhára párolunk, meghámozzuk, majd 50 dkg magházától megfosztott, vékonyan fölszeletelt almával összekeverjük. Tárkonnyal fűszerezzük. –

Húsos töltelék: 50 dkg darált húst 2 beáztatott, kicsavart zsemlével összekeverünk, megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával fűszerezzük.