Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Töltött liba

Töltött liba ünnepi alkalmakkor kerülhet asztalra, azokból is csak néhanap. Ugyanúgy, mint a pulyka – hatalmas – és hát valljuk be – drága.

Ezt ellensúlyozandó viszont – nagyon-nagyon finom. Egyik legfinomabb pecsenyénk készülhet belőle.

Szerencsére manapság már nem kell a háziasszonyokkal a levágáson problémázni, sem a tisztításán – konyhakészen meg lehet venni, sőt ha háztól vásároljuk, ők is – ha kérik – konyhakészen árusítják.

Így aztán a tisztítással, bontással én sem foglalkozom.

A töltött liba hozzávalói –

1 ifjonc, konyhakész liba

só,

őrölt bors,

tárkony néhány szál

1 kg savanykás alma

5 dkg mazsola

1 evőkanál cukor

5-6 dkg tört mandula

egy fej vöröshagyma

2-3 evőkanál tejföl

1 kiskanál liszt, vagy keményítő

A töltött libát a következő módon állítjuk össze –

A libát megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla, majd kívül-belül jól megsózzuk. A belsejét megborsozzuk, tárkonnyal megszórjuk.

Az almát megmossuk, megtisztítjuk, negyedekbe vagy cikkekbe vágjuk és magházát kivágjuk. Utána a mazsolával, a cukorral meg a mandulával összekeverjük, majd a liba hasüregébe töltjük. A nyílást cérnával összevarrjuk, vagy hústűvel összetűzzük, de még fogpiszkálóval is meg lehet oldani a problémát – nehogy a töltelék kifolyjona. A szárnyakat meg a combjait a testhez kötözzük, hogy szép formás legyen.

Ha nem túl testes a liba, akkor belerakhatjuk egy nagyobb kacsasütő tálba, ha nagyobb – ez azért esélyes, akkor egy tepsibe tesszük. Akár sütőtál, akár tepsi – egy kis zsiradékot rakva bele felforrósítjuk az egészet, és megpirítjuk benne a libucit – minden oldalán.

A vöröshagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, majd a szárnyasra szórjuk. Az edényt lefedjük, vagy fóliával letakarjuk nagyjából légmentesre, és kis lángra állítjuk a sütőt – olyan 160 fokra, és a libát kb. 1 óra 30 percig pároljuk, félidőben megfordítjuk. Amikor pedig megpuhult, akkor még pirítunk rajta, hogy szép színe legyen.

Amikor elkészült, a töltelékét előmelegített tálkákba kaparjuk; a libát földaraboljuk és szintén előmelegített tálra rakosgatjuk. Mindkettőt melegen tartjuk (például sütőben). Persze – ha számunkra úgy szimpatikusabb, akár egészben is asztalra adhatjuk.

A pecsenye levéről szalvétával leitatjuk a zsír nagy részét, aztán egy vizespohárnyi vízzel fölöntjük, a tejföllel simára kevert liszttel sűrítjük. Utánasózzuk, kissé megborsozzuk, tárkonyürömfűvel fűszerezzük(szaftot).

Külön mártásos csészében töltve kínáljuk a libasülthöz.

Köretnek tökéletes hozzá apárolt vöröskáposzta és sült burgonya.

A libát a következő töltelékkel is készíthetjük: –

Gesztenyés: 50 dkg gesztenyét félpuhára párolunk, meghámozzuk, majd 50 dkg magházától megfosztott, vékonyan fölszeletelt almával összekeverjük. Tárkonnyal fűszerezzük. –

Húsos töltelék: 50 dkg darált húst 2 beáztatott, kicsavart zsemlével összekeverünk, megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával fűszerezzük.

Ha tetszett a töltött liba recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük