
Töltött liba ünnepi alkalmakkor kerülhet asztalra, azokból is csak néhanap. Ugyanúgy, mint a pulyka – hatalmas – és hát valljuk be – drága.
Ezt ellensúlyozandó viszont – nagyon-nagyon finom. Egyik legfinomabb pecsenyénk készülhet belőle.
Szerencsére manapság már nem kell a háziasszonyokkal a levágáson problémázni, sem a tisztításán – konyhakészen meg lehet venni, sőt ha háztól vásároljuk, ők is – ha kérik – konyhakészen árusítják.
Így aztán a tisztítással, bontással én sem foglalkozom.
A töltött liba hozzávalói –
- 1 ifjonc, konyhakész liba
- só,
- őrölt bors,
- tárkony néhány szál
- 1 kg savanykás alma
- 5 dkg mazsola
- 1 evőkanál cukor
- 5-6 dkg tört mandula
- egy fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 kiskanál liszt, vagy keményítő
A töltött libát a következő módon állítjuk össze –
- A libát megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla, majd kívül-belül jól megsózzuk. A belsejét megborsozzuk, tárkonnyal megszórjuk.
- Az almát megmossuk, megtisztítjuk, negyedekbe vagy cikkekbe vágjuk és magházát kivágjuk. Utána a mazsolával, a cukorral meg a mandulával összekeverjük, majd a liba hasüregébe töltjük.
- A nyílást cérnával összevarrjuk, vagy hústűvel összetűzzük, de még fogpiszkálóval is meg lehet oldani a problémát – nehogy a töltelék kifolyjon. A szárnyakat meg a combjait a testhez kötözzük, hogy szép formás legyen.
- Ha nem túl testes a liba, akkor belerakhatjuk egy nagyobb kacsasütő tálba, ha nagyobb – ez azért esélyes, akkor egy tepsibe tesszük.
- Akár sütőtál, akár tepsi – egy kis zsiradékot rakva bele felforrósítjuk az egészet, és megpirítjuk benne a libucit – minden oldalán.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, majd a szárnyasra szórjuk. Az edényt lefedjük, vagy fóliával letakarjuk nagyjából légmentesre, és kis lángra állítjuk a sütőt – olyan 160 fokra, és a libát kb. 1 óra 30 percig pároljuk, félidőben megfordítjuk.
- Amikor pedig megpuhult, akkor még pirítunk rajta, hogy szép színe legyen.
- Amikor elkészült, a töltelékét előmelegített tálkákba kaparjuk; a libát földaraboljuk és szintén előmelegített tálra rakosgatjuk.
- Mindkettőt melegen tartjuk (például sütőben). Persze – ha számunkra úgy szimpatikusabb, akár egészben is asztalra adhatjuk.
- A pecsenye levéről szalvétával leitatjuk a zsír nagy részét, aztán egy vizespohárnyi vízzel fölöntjük, a tejföllel simára kevert liszttel sűrítjük.
- Utánasózzuk, kissé megborsozzuk, tárkonyürömfűvel fűszerezzük(szaftot).
- Külön mártásos csészében töltve kínáljuk a libasülthöz.
- Köretnek tökéletes hozzá apárolt vöröskáposzta és sült burgonya.
A libát a következő töltelékkel is készíthetjük: –
Gesztenyés: 50 dkg gesztenyét félpuhára párolunk, meghámozzuk, majd 50 dkg magházától megfosztott, vékonyan fölszeletelt almával összekeverjük. Tárkonnyal fűszerezzük. –
Húsos töltelék: 50 dkg darált húst 2 beáztatott, kicsavart zsemlével összekeverünk, megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával fűszerezzük.