Töltött kifli recept

A töltött kifli nagyon jó reggelire (feltéve ha koránkelők vagyunk), de uzsonnára is. Ha nem lekvárosan készítjük, az esetben tízórainak is megfelel. Tölthetjük mákkal, dióval, reszelt almával, túróval, de akár sajttal is, pici sonkával megkeverve.

Az igaz, hogy az időt rá kell szánni, hisz kelt tésztából készül – viszont a végeredmény megéri.

A töltött kifli hozzávalói –

  • 2,5 dkg élesztő,
  • egy pohár tej,
  • 1-3 evőkanálnyi cukor – attól függően, hogy édessel, vagy sóssal töltjük
  • 60 dkg liszt,
  • 15 dkg zsír, vagy 20 dkg margarin, vagy vaj
  • csipet só
  • 1 egész tojás a lekenéshez,
  • lekvár, kis cukorral főzött mák, cukorral kikevert túró, vagy sajt pici sonkával, vagy ahogy szeretnénk a tölteléket….

A kifli elkészítésének módja –

  1. Első lépés elkészíteni a kovászt – magyarán: felfuttatjuk az élesztőt. Nagyjából a fele, langyosított tejbe pici cukrot teszünk, és feloldjuk, felkavarjuk az élesztőt, aztán lerakjuk pihenni – természetesen konyhamelegen.
  2. Közben egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd a zsiradékot hozzáadva összedolgozzuk, hogy egyenletes legyen. Megszórjuk a sóval, majd egy lyukat vájva középen beleadjuk a kovászt, no meg a maradék tejet.
  3. Elkezdjük dagasztani. Ezt mindaddig folytatjuk, míg a kezünkről, és az edényről is elkezd leválni, és szépen hólyagosodik.
  4. Ekkor aztán lerakjuk kelni kicsit meglisztezve a tetejét, letakarva – langyos helyen.
  5. Mikor a duplájára nőtt, akkor 3 részre osztjuk a tésztát, és mindegyikből egy-egy cipót formálunk. A cipókat aztán kinyújtjuk nagyjából négyszög alakúra, majd feltekerjük, mint bejglit készítenénk. Ezután a rudat 10 egyenlő részre vágjuk.
  6. Ezeket egyenként lefektetjük, és lisztezett deszkán kinyújtjuk tányér formára. Ezután jöhet a töltés, majd feltekerjük őket kifli alakra, s mehet be s tepsibe. Minden kis koronggal, és az összes cipóval ugyanazt tesszük.
  7. A sütés lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben történik, de előtte még negyedórát pihentetjük. A végén megkenjük felvert tojással.
  8. Előmelegített, középmeleg sütőben sütjük készre – 170-180 fokon nagyjából 25 perc alatt elkészülnek.