2024-05-27

Töltött kelkáposzta

Töltött kel

A töltött kelkáposzta egy rendkívül mutatós finomság, mely akár a vendégváró asztalon is megállja a helyét – főleg, ha kicsit díszítünk rajta.

Laza levelei könnyen megpuhulnak, a darálthússal nagyon finom elegyet alkotnak. S illata is csábító.

Nincs szükség arra, hogy a káposzta belsejét kivájjuk, sokkal egyszerűbb módot alkalmazunk – bár ez a fotóból is kitűnik. — Rétegenként töltjük. — Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a levelek közé visszük fel a tölteléket.

S hogy ez sikerüljön, ezért a leveleit szépen, egyenként leszedjük, majd fokozatosan, töltés közben – sorra egymásra rakjuk – töltelékkel körítve.

Nézzük, a töltött kelkáposzta , milyen hozzávalókból készül –

  • 1 szép fej (kb. 1 kg-os) kelkáposzta
  • 15 dkg rizs
  • 1 kiskanál köménymag
  • 1 kiskanál majoránna
  • fél fej vöröshagyma
  • 30-40 dkg lapocka darálva
  • mokkáskanálnyi bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma a húshoz
  • 3 tojás
  • 15 dkg reszelt kemény sajt 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál friss vagy fél mokkáskanál szárított kakukkfű
  • 2 dl tejföl
  • a tepsi kikenéséhez: vaj
  • a tálaláshoz: 2 dl tejföl

És most lássuk az étel összeállítását!

  1. A kel külső leveleit szépen leszedjük, kivágjuk a torzsáját, mint amikor káposztát fonyózunk. És végülis azt fogjuk tenni.
  2. Felrakunk egy nagyobb lábasban vizet, amit annyira megsózunk, mintha levest főznénk, köménymaggal, majoránnával fűszerezzük és a megtisztított hagymát is beledobjuk.
  3. És a forró vízben főzzük a káposztát – ám immár takarékon. Nagyjából 15 perc alatt, néhányszor megforgatva, félpuhára főzzük, utána leszűrjük és jól lecsöpögtetjük.
  4. Külön felrakjuk a rizst főni, kedvünk szerinti technikával. A lényeg az, hogy majdnem teljesen megpuhuljék.
    Amíg a káposzta fő, addig a darálthúst borssal, pici fokhagymával megpároljuk – alárakunk egy kis zsiradékot.
  5. Ha ezzel megvagyunk, és a rizs, meg a hús is kihűlt, akkor összekeverjük őket – hozzáadjuk a tojásokat, és a reszelt sajtból 10 dekát.
  6. Megsózzuk, borsozzuk, belekavarjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, no meg a kakukkfüvet.
  7. A kelt egy vékonyan kivajazott tepsire ültetjük, s leveleit óvatosan úgy, hogy épségben maradjanak, lehajtogatjuk. A káposzta tömör közepét, „szívét” kiemeljük, apróra vágjuk, és a húsos-rizses töltelékbe keverjük.
  8. Ezután a töltelék egyharmadát a káposzta közepére púpozzuk és gömbölyűre formázzuk. Mintha benne lenne a közepe.
  9. Az első leveleket szorosan ráhajtjuk, töltelékkel „körbe tapasztjuk”, s újból felhajtunk egy sor levelet.
  10. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a töltelékből meg a kellevelekből tart. A végén szép kerekre igazítjuk, s a „kellabdát” négy-öt hústűvel
    rögzítjük vagy cérnával körbe kötjük, s tejföllel meglocsoljuk.
  11. Bekapcsoljuk a sütőt – a káposztát előmelegített sütőben sütjük, 180 fokon legalább félórát.
  12. Ha letelt az idő, és már majdnem teljesen elkészült, a tetejére szórjuk a maradék 5 dekányi reszelt sajtot, és még visszatoljuk a sütőbe maximum 10 percre. Megolvasztjuk.
  13. Ha elkészült kivesszük a sütőből, és nagyjából negyedórát pihentetjük – így szépen lehet majd szeletelni.
  14. Tejföllel tálaljuk.
  15. Ha nem maradt egyben a káposzta, akkor sincs semmi gond, a töltelékkel simán összetapaszthatjuk az egészet, s mivel a töltelék tojást tartalmaz – az szépen összefogja.

Fotó: Magyar Konyha, Budai