
A töltött karalábé az a fajta főzelék, amiről általában nem ábrándozik az ember. Ellenben ha ott a tányérján – nem bír belőle eleget enni.
Régen problémás volt a készítése, hisz csak viszonylag kisebb gumókba érdemes és jó tölteni, ami kellemesen zsenge, és üde.
Érdemes felhasználni a belső leveleket is. Ha ezeket vékony csíkokká vágjuk jól dúsíthatjuk vele a főzeléket. Íze olyan, mint a karalábéé.
A töltött karalábé hozzávalói a következők –
- 10 fej karalábé,
- 50 dkg darált sertéshús,
- 1-2 zsömle,
- 2,5 dl tej,
- 2 evőkanál liszt,
- 5 dkg vaj,
- 1 tojás,
- só,
- pici cukor,
- törött bors,
- 1 csomó zöldpetrezselyem.
Az étel összeállítása a következő módon történik –
- A karalábékat meghámozzuk, a szár felőli részt egyenesre vágjuk, hogy ne billenjenek félre, a belsejét mindegyiknek kiskanállal, vagy karalábéfúróval kivájjuk.
- A kivájt karalábékat enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
- A darált húst a tejbe áztatott és kifacsart zsemlével, a tojással, kevés sóval, törött borssal ízesítve jól összekeverjük és a karalábékba töltjük.
- A finom, zsenge karalábéleveleket véletlenül sem dobjuk ki, vékonyra vágjuk, a kivájt karalábét is még apróbbra daraboljuk.
- Egy tűzálló tálat vagy lábast vajjal kikenünk, a megtöltött karalábékat beleállítjuk – ha marad töltelék, abból gombócokat készítünk, és a karalábék közé rakjuk.
- Rászórjuk a leforrázott és lecsurgatott leveleket, a kivájt részeket, felöntjük annyi vízzel vagy csontlével, esetleg leveskockás vízzel, hogy a megtöltött karalábék feléig érjen és fedő alatt puhára pároljuk.
- A megpuhult karalábékat tálra rakjuk és a további felhasználásig lefedjük.
- A megmaradt vajban átforrósítjuk a lisztet, felöntjük 1 dl tejjel, ízesítjük sóval, kevés cukorral, és ezzel a rántással a karalábé levét besűrítjük, lényegében főzeléket készítünk. Pár percig forraljuk – ha túl sűrű lenne, kevés tejjel hígítjuk – és a karalábéra öntjük.
- A habarást készíthetjük tejföllel is. Ha a végén egy pici cukrot szép világsor, aranysárgára karamellizálunk, s fellazítjuk a főzelék levével, hozzárakjuk a többi léhez – nagyon kellemes ízt, és nem annyira fehér főzeléket kapunk. Isteni finom….