Töltött karalábé

Töltött karalábé recept

A töltött karalábé az a fajta főzelék, amiről általában nem ábrándozik az ember. Ellenben ha ott a tányérján – nem bír belőle eleget enni.

Régen problémás volt a készítése, hisz csak viszonylag kisebb gumókba érdemes és jó tölteni, ami kellemesen zsenge, és üde.

Érdemes felhasználni a belső leveleket is. Ha ezeket vékony csíkokká vágjuk jól dúsíthatjuk vele a főzeléket. Íze olyan, mint a karalábéé.

A töltött karalábé hozzávalói a következők –

  • 10 fej karalábé,
  • 50 dkg darált sertéshús,
  • 1-2 zsömle,
  • 2,5 dl tej,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 tojás,
  • só,
  • pici cukor,
  • törött bors,
  • 1 csomó zöldpetrezselyem.

Az étel összeállítása a következő módon történik –

  1. A karalábékat meghámozzuk, a szár felőli részt egyenesre vágjuk, hogy ne billenjenek félre, a belsejét mindegyiknek kiskanállal, vagy karalábéfúróval kivájjuk.
  2. A kivájt karalábékat enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
  3. A darált húst a tejbe áztatott és kifacsart zsemlével, a tojással, kevés sóval, törött borssal ízesítve jól összekeverjük és a karalábékba töltjük.
  4. A finom, zsenge karalábéleveleket véletlenül sem dobjuk ki, vékonyra vágjuk, a kivájt karalábét is még apróbbra daraboljuk.
  5. Egy tűzálló tálat vagy lábast vajjal kikenünk, a megtöltött karalábékat beleállítjuk – ha marad töltelék, abból gombócokat készítünk, és a karalábék közé rakjuk.
  6. Rászórjuk a leforrázott és lecsurgatott leveleket, a kivájt részeket, felöntjük annyi vízzel vagy csontlével, esetleg leveskockás vízzel, hogy a megtöltött karalábék feléig érjen és fedő alatt puhára pároljuk.
  7. A megpuhult karalábékat tálra rakjuk és a további felhasználásig lefedjük.
  8. A megmaradt vajban átforrósítjuk a lisztet, felöntjük 1 dl tejjel, ízesítjük sóval, kevés cukorral, és ezzel a rántással a karalábé levét besűrítjük, lényegében főzeléket készítünk. Pár percig forraljuk – ha túl sűrű lenne, kevés tejjel hígítjuk – és a karalábéra öntjük.
  9. A habarást készíthetjük tejföllel is. Ha a végén egy pici cukrot szép világsor, aranysárgára karamellizálunk, s fellazítjuk a főzelék levével, hozzárakjuk a többi léhez – nagyon kellemes ízt, és nem annyira fehér főzeléket kapunk. Isteni finom….