Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Töltött karalábé

A töltött karalábé az a fajta főzelék, amiről általában nem ábrándozik az ember. Ellenben ha ott a tányérján – nem bír belőle eleget enni.

Régen problémás volt a készítése, hisz csak viszonylag kisebb gumókba érdemes és jó tölteni, ami kellemesen zsenge, és üde. Érdemes felhasználni a belső leveleket is. Ha ezeket vékony csíkokká vágjuk jól dúsíthatjuk vele a főzeléket. Íze olyan, mint a karalábéé.

A töltött karalábé hozzávalói a következők –

10 fej karalábé,

50 dkg darált sertéshús,

1-2 zsömle,

2,5 dl tej,

2 evőkanál liszt,

5 dkg vaj,

1 tojás,

só,

pici cukor,

törött bors,

1 csomó zöldpetrezselyem.

Az étel összeállítása a következő módon történik –

A karalábékat meghámozzuk, a szár felőli részt egyenesre vágjuk, hogy ne billenjenek félre, a belsejét mindegyiknek kiskanállal, vagy karalábéfúróval kivájjuk. A kivájt karalábékat enyhén sós vízben félpuhára főzzük.

A darált húst a tejbe áztatott és kifacsart zsemlével, a tojással, kevés sóval, törött borssal ízesítve jól összekeverjük és a karalábékba töltjük.

A finom, zsenge karalábéleveleket véletlenül sem dobjuk ki, vékonyra vágjuk, a kivájt karalábét is még apróbbra daraboljuk.

Egy tűzálló tálat vagy lábast vajjal kikenünk, a megtöltött karalábékat beleállítjuk – ha marad töltelék, abból gombócokat készítünk, és a karalábék közé rakjuk. Rászórjuk a leforrázott és lecsurgatott leveleket, a kivájt részeket, felöntjük annyi vízzel vagy csontlével, esetleg leveskockás vízzel, hogy a megtöltött karalábék feléig érjen és fedő alatt puhára pároljuk.

A megpuhult karalábékat tálra rakjuk és a további felhasználásig lefedjük. A megmaradt vajban átforrósítjuk a lisztet, felöntjük 1 dl tejjel, ízesítjük sóval, kevés cukorral, és ezzel a rántással a karalábé levét besűrítjük, lényegében főzeléket készítünk. Pár percig forraljuk – ha túl sűrű lenne, kevés tejjel hígítjuk – és a karalábéra öntjük.

A habarást készíthetjük tejföllel is. Ha a végén egy pici cukrot szép világsor, aranysárgára karamellizálunk, s fellazítjuk a főzelék levével, hozzárakjuk a többi léhez – nagyon kellemes ízt, és nem annyira fehér főzeléket kapunk. Isteni finom….

Ha tetszett a töltött karalábé recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük