
A töltött karalábé tejfölösen nem csak ily módon főzve ismert. Van sült, vagy paradicsomos alapon készült, petrezselyemmel, kaporral fűszerezett is.
Ez most a tejfölös-kapros főzelék alapon készült.
A legjobb tavasszal készíteni, amikor még szép, egyenleges, zsenge és viszonylag apróbb karalábékat vásárolhatunk. A nagyobbak – bár zsengék lehetnek – közel sem annyira ízletesek.
Ezeknek a növényeknek a belső levelét is bátran a főzelékbe rakhatjuk, mert nagyon finom. Igazán hagyományosnak ez a változat tekinthető – legalábbis egykor ezt készítették a legtöbben.
A töltött karalábé tejfölösen hozzávalói –
- néhány zsenge karalábé – 6-8 db
- fél kg sertéslapocka
- kis pohár rizs
- 1 egész tojás
- só 1 dkg
- bors mokkáskanálnyi
- 1 szép csomó kapor
- 2 dl tejföl
- liszt 2-3 kanálnyi
Elkészítési módja a következő –
- Először a karalábékat leöblítjük, gyökerét levágjuk, leöblítjük még egyszer, majd meghámozzuk. Belsejét kivájjuk, a kaparékot félrerakjuk.
- A darálthúst a fűszerekkel és a tojással, meg a pici rizzsel szépen összekeverjük, megdolgozzuk. Majd ezzel a töltelékkel kibéleljük a kivájt karalábék belsejét, aztán egy lábas aljába sorba lerakjuk őket.
- Most jöhet a karalábé kaparék, azokat a töltött karalábékra, közé szórjuk. Amennyiben nem fért bele az összes massza a karalábékba, akkor gombócokat formázunk belőle, és azokat is a karalábék mellé rakjuk.
- Óvatosan felöntjük vízzel az egészet. Teljesen el kell lepnie az egészet, úgy lesz jó. Felrakjuk főni – jó félóra, háromnegyedóra elég is lesz, ekkorra már meg kell puhulnia.
- Közben a kaprot megmossuk, apróra vágjuk egy deszkán, majd beleszórjuk a főzelékbe, és még főzzük vele egy darabig, nagyjából 10 percig.
- A tejfölt összekeverjük a liszttel, majd adunk hozzá egy kis levet a karalábék mellől, azzal is átkeverjük, majd folytonos kutyulgatás mellett a főzelékbe keverjük.
- Hagyjuk, hogy az egész felforrjon, picit sűrűsödjön – s ezzel el is készült.