Töltött karalábé csőben sütve

Töltött karalábé csőben sütve

A töltött karalábé ismert étel – főleg a tavaszi változat terjedt el, ami egyfajta főzelék lényegében, benne megtöltött karalábé fejek.

Ez a változat kicsit más – és eredetileg nem is főzelékkel fogyasztjuk, hanem tört burgonyával.

Persze ha mégis úgy döntünk, hogy a kikapart karalábébelsőket megfőzzük, és végül a sült karalábét azzal fogyasztjuk – nem dől össze a világ, nagyon kellemes élményben lesz részünk.

Töltött karalábé csőben sütve hozzávalói –

  • 10 darab közepes karalábé,
  • 60 deka darált csirkehús, de lehet sertés, esetleg marhahús is (különlegesen finom darált sonkával),
  • 1 darab szép nagy tojás,
  • 6 deka vaj,
  • 2 darab zsemle,
  • tej,
  • só,
  • bors.
  • Mártáshoz:
  • 6 deka vaj,
  • 3 deka liszt,
  • 2 nagy tojás sárgája,
  • 6 deka reszelt sajt,
  • só,
  • szerecsendió, vagy kapor, esetleg petrezselyemlevél – ezek apróra vágva.

Elkészítésének módja a következő –

  1. A meghámozott karalábék belsejét kivájjuk. A finomra darált csirke, vagy másfajta húst összekeverjük a tejbe áztatott és jól kicsavart zsemlével, a tojással és a fűszerekkel.
  2. Az így összeállított töltelékkel megtöltjük a karalábékat. Kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk, kevés vizet, vagy húslét töltünk alá és fóliával szorosan letakarva puhára pároljuk.
  3. Közben elkészítjük a mártást. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felöntjük forró tejjel és folytonos keverés közben, lassú tűzön besűrítjük.
  4. A tűzről levéve, kissé hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tojássárgákat és a reszelt sajtot. Sóval, reszelt szerecsendióval, vagy az apróra vágott kaporral, esetleg petrezselyemzölddel fűszerezzük.
  5. Végül a karalábékat bevonjuk a mártással és sütőbe téve, tetejét pirosra sütjük. A sütést úgy időzítjük, hogy az étel közvetlen fogyasztás előtt készüljön el. Persze azért hidegen is jó.
  6. Forrón, petrezselymes burgonyával tálaljuk, vagy ha akarjuk – elfogyaszthatjuk hozzá a kikapart karalábéból készíthető karalábé főzeléket. Úgy is finom.