Töltött karalábé csőben sütve
A töltött karalábé ismert étel – főleg a tavaszi változat terjedt el, ami egyfajta főzelék lényegében, benne megtöltött karalábé fejek.
Ez a változat kicsit más – és eredetileg nem is főzelékkel fogyasztjuk, hanem tört burgonyával. Persze ha mégis úgy döntünk, hogy a kikapart karalábébelsőket megfőzzük, és végül a sült karalábét azzal fogyasztjuk – nem dől össze a világ, nagyon kellemes élményben lesz részünk.
Töltött karalábé csőben sütve hozzávalói –
10 darab közepes karalábé,
60 deka darált csirkehús, de lehet sertés, esetleg marhahús is (különlegesen finom darált sonkával),
1 darab szép nagy tojás,
6 deka vaj,
2 darab zsemle,
tej,
só,
bors.
Mártáshoz:
6 deka vaj,
3 deka liszt,
2 nagy tojás sárgája,
6 deka reszelt sajt,
só,
szerecsendió, vagy kapor, esetleg petrezselyemlevél – ezek apróra vágva.
Elkészítésének módja a következő –
A meghámozott karalábék belsejét kivájjuk. A finomra darált csirke, vagy másfajta húst összekeverjük a tejbe áztatott és jól kicsavart zsemlével, a tojással és a fűszerekkel.
Az így összeállított töltelékkel megtöltjük a karalábékat. Kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk, kevés vizet, vagy húslét töltünk alá és fóliával szorosan letakarva puhára pároljuk.
Közben elkészítjük a mártást. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felöntjük forró tejjel és folytonos keverés közben, lassú tűzön besűrítjük. A tűzről levéve, kissé hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tojássárgákat és a reszelt sajtot. Sóval, reszelt szerecsendióval, vagy az apróra vágott kaporral, esetleg petrezselyemzölddel fűszerezzük. Végül a karalábékat bevonjuk a mártással és sütőbe téve, tetejét pirosra sütjük. A sütést úgy időzítjük, hogy az étel közvetlen fogyasztás előtt készüljön el. Persze azért hidegen is jó.
Forrón, petrezselymes burgonyával tálaljuk, vagy ha akarjuk – elfogyaszthatjuk hozzá a kikapart karalábéból készíthető karalábé főzeléket. Úgy is finom.
Ha tetszett a Töltött karalábé csőben sütve recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Jakab R.