Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Töltött karalábé csőben sütve

A töltött karalábé ismert étel – főleg a tavaszi változat terjedt el, ami egyfajta főzelék lényegében, benne megtöltött karalábé fejek.

Ez a változat kicsit más – és eredetileg nem is főzelékkel fogyasztjuk, hanem tört burgonyával. Persze ha mégis úgy döntünk, hogy a kikapart karalábébelsőket megfőzzük, és végül a sült karalábét azzal fogyasztjuk – nem dől össze a világ, nagyon kellemes élményben lesz részünk.

Töltött karalábé csőben sütve hozzávalói –

10 darab közepes karalábé,

60 deka darált csirkehús, de lehet sertés, esetleg marhahús is (különlegesen finom darált sonkával),

1 darab szép nagy tojás,

6 deka vaj,

2 darab zsemle,

tej,

só,

bors.

Mártáshoz:

6 deka vaj,

3 deka liszt,

2 nagy tojás sárgája,

6 deka reszelt sajt,

só,

szerecsendió, vagy kapor, esetleg petrezselyemlevél – ezek apróra vágva.

Elkészítésének módja a következő –

A meghámozott karalábék belsejét kivájjuk. A finomra darált csirke, vagy másfajta húst összekeverjük a tejbe áztatott és jól kicsavart zsemlével, a tojással és a fűszerekkel.

Az így összeállított töltelékkel megtöltjük a karalábékat. Kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk, kevés vizet, vagy húslét töltünk alá és fóliával szorosan letakarva puhára pároljuk.

Közben elkészítjük a mártást. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felöntjük forró tejjel és folytonos keverés közben, lassú tűzön besűrítjük. A tűzről levéve, kissé hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tojássárgákat és a reszelt sajtot. Sóval, reszelt szerecsendióval, vagy az apróra vágott kaporral, esetleg petrezselyemzölddel fűszerezzük. Végül a karalábékat bevonjuk a mártással és sütőbe téve, tetejét pirosra sütjük. A sütést úgy időzítjük, hogy az étel közvetlen fogyasztás előtt készüljön el. Persze azért hidegen is jó.
Forrón, petrezselymes burgonyával tálaljuk, vagy ha akarjuk – elfogyaszthatjuk hozzá a kikapart karalábéból készíthető karalábé főzeléket. Úgy is finom.

Ha tetszett a Töltött karalábé csőben sütve recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Jakab R.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük