
A töltött karalábé ismert étel – főleg a tavaszi változat terjedt el, ami egyfajta főzelék lényegében, benne megtöltött karalábé fejek.
Ez a változat kicsit más – és eredetileg nem is főzelékkel fogyasztjuk, hanem tört burgonyával.
Persze ha mégis úgy döntünk, hogy a kikapart karalábébelsőket megfőzzük, és végül a sült karalábét azzal fogyasztjuk – nem dől össze a világ, nagyon kellemes élményben lesz részünk.
Töltött karalábé csőben sütve hozzávalói –
- 10 darab közepes karalábé,
- 60 deka darált csirkehús, de lehet sertés, esetleg marhahús is (különlegesen finom darált sonkával),
- 1 darab szép nagy tojás,
- 6 deka vaj,
- 2 darab zsemle,
- tej,
- só,
- bors.
- Mártáshoz:
- 6 deka vaj,
- 3 deka liszt,
- 2 nagy tojás sárgája,
- 6 deka reszelt sajt,
- só,
- szerecsendió, vagy kapor, esetleg petrezselyemlevél – ezek apróra vágva.
Elkészítésének módja a következő –
- A meghámozott karalábék belsejét kivájjuk. A finomra darált csirke, vagy másfajta húst összekeverjük a tejbe áztatott és jól kicsavart zsemlével, a tojással és a fűszerekkel.
- Az így összeállított töltelékkel megtöltjük a karalábékat. Kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk, kevés vizet, vagy húslét töltünk alá és fóliával szorosan letakarva puhára pároljuk.
- Közben elkészítjük a mártást. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felöntjük forró tejjel és folytonos keverés közben, lassú tűzön besűrítjük.
- A tűzről levéve, kissé hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tojássárgákat és a reszelt sajtot. Sóval, reszelt szerecsendióval, vagy az apróra vágott kaporral, esetleg petrezselyemzölddel fűszerezzük.
- Végül a karalábékat bevonjuk a mártással és sütőbe téve, tetejét pirosra sütjük. A sütést úgy időzítjük, hogy az étel közvetlen fogyasztás előtt készüljön el. Persze azért hidegen is jó.
- Forrón, petrezselymes burgonyával tálaljuk, vagy ha akarjuk – elfogyaszthatjuk hozzá a kikapart karalábéból készíthető karalábé főzeléket. Úgy is finom.