2024-02-22

Töltött káposzta – hajdú-módra

A töltött káposzta minden háznál máshogy készül. Van egy alaprecept, amin mindenki úgy változtat ahogy kedve tartja, no és ahogy környezeti adottsága lehetővé teszi.

De országosan is el a legismertebb


Persze az igazsághoz tartozik, hogy ahány ház, annyi töltött káposzta. Úgyhogy még azt sem mondhatjuk hogy egy területen azonos módon készítik, mert ez még véletlenül sem igaz.

Minden gazdasszony ragaszkodik az általa megszokotthoz, időnként változtat rajta cseppet, s ha beválik máskor is úgy készíti, ha nem – akkor meg felejtős lesz.


Ha igazán finoman akarjuk elkészíteni, akkor egy kis plusz munkára is készülnünk kell.

Töltött káposzta lehet finom, és még finomabb…


Vegyünk néhány szép sertéscsontot – lehet karaj csont is, engedjük fel másfél liter vízzel, s főzzünk belőle lassú tűzön csontlevet. Ezzel fogjuk felengedni a káposztánkat, nyilvánvaló hogy más lesz a hatása, mintha vizet öntenénk rá.

Ha nem akarunk sok időt tölteni ezzel, akkor pótolni lehet 2-3 leveskockával, de akkor be kell kalkulálni a sótartalmát.


A rizst nézzük át, ha szükséges mossuk meg, majd zsiradékban futtassuk meg kicsit. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, a megreszelt fokhagymát, keverjük bele a paprikát, borsót, sót, dolgozzuk át, utána kapcsoljuk ki hamar a hőforrást, és hagyjuk az egészet hűlni.

Alapszabály, hogy sóból egy kiló húsra 2 dkg (egy evőkanálnyi) kell.
Az aprókáposztát gyorsan öblítsük át, nem kell áztatni, a káposztalevet viszont nem árt ha elrakjuk – hátha szükség lesz rá. Manapság a savanyú káposzta elég kiszámíthatatlan, ha túlmostuk, akkor mégis tudjuk savanyúságát pótolni.


A fejeskáposztáról leszedjük a leveleket, a középső „erét” lelaposítjuk, vágunk rajta, ha rakunk bele kaprot – savanyú káposztához nem igazán szükséges – akkor azt összekötözzük.

Mik a töltött káposzta hozzávalói?

 • 1 kg savanyú aprókáposzta,
 • 1 fej savanyú fejes káposzta – legjobb hozzá a lapos,
 • 100 dkg darált, kövéres sertéshús, lapocka, esetleg hasaalja
 • 20 dkg rizs,
 • 1 nagy fej vöröshagyma,
 • néhány gerezd fokhagyma
 • 8—10 dkg zsír,
 • 2 dkg só
 • kávéskanálnyi őrölt bors
 • 1 evőkanál fűszerpaprika,
 • esetleg egy szál kapor és csombor
 • 2 kg lábszárcsont, vagy helyette 2-3 leveskocka
 • tejföl a tálaláshoz

A darálthúshoz hozzákeverjük a már meghűlt rizses-paprikás-hagymás-fűszeres keveréket. Ezt alaposan összedolgozzuk. Mi az az igazság, hogy a tölteléket még előző nap előkészítjük, másnap reggel meg töltjük. Valahogy jobb lesz az egész.

Nagyon finom ízhatást érünk el, ha egy szál száraz, füstölt kolbászt lereszelünk, vagy nagyon apróra összevágunk, s hozzákeverjük az egészhez. Jól ki kell dolgozni, mintha kolbászt töltenénk.

Ok, és hogyan töltjük meg a töltött káposztát?

 1. Ha már töltés a cél, akkor előveszünk egy nagy fazekat, az aljára rakunk apróra vágott szalonnát – nem sokat, talán egy marékkal. Erre aprókáposzta jön, majd mikor ez eltakarta az edény alját, akkor kezdhetjük tölteni is a káposztát.
 2. Egy-egy levélbe egy kis maréknyi kell. Eligazítjuk alul középen, aztán az egészet felsodorjuk, majd kétoldalról benyomkodjuk a végeit, így a káposzta nem fog kibontódni főzés közben. Sorba rakjuk az edény aljába szépen körbe, módszeresen.
 3. Ha egyik sorral elkészültünk, kezdhetjük a következőt. Ha megtöltöttük az egészet, akkor letakarjuk ismét aprókáposztával. Felengedjük az előre elkészített csontlével, vagy esetleg leveskockából készült lével, és feltesszük főni. Fedő nélkül, takarékon.
 4. Csak addig hagyjuk teljes hőfokon, míg fel nem forr. Ha megfőtt nem kell habarni, se rántani – ez úgy jó ahogy van. Tálaláskor feltétlen tejfölt igényel, bár sokan anélkül is szeretik.

Fotó: Wikipedia