Töltött káposzta oldalassal

Töltött káposzta oldalassal

Töltött káposzta oldalassal – egy a sok káposzta recept között. Egyik legfontosabb ünnepi ételünk, melynek millió fajtája van.

Minden tájegységnek van jellegzetes savanyú, vagy édeskáposztából készült káposzta receptje, és ezen belül szinte minden háznak is.

A gazdasszonyok büszkék a sajátjukra, és semmi pénzért nem válnának meg tőle.

Ettől függetlenül kedvvel olvasgatnak más recepteket, de változtatni a sajátjukon – erre csak nagy ritkán vetemednek.

Az oldalassal készült receptet el lehet készíteni friss hússal, de füstölttel is.

El lehet képzelni, hogy a füstölthúsos változat keményen megdolgoztatja az ízlelő bimbókat, a végeredmény igencsak nem megvetendő.

A töltött káposzta oldalassal hozzávalói a következők –

  • 60 deka darált hús,
  • 50 dkg oldalas – friss, vagy füstölt,
  • 1 kiló savanyúkáposzta és ugyanannyi levél,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kanál zsír,
  • só,
  • bors,
  • majoránna,
  • 1 tojás, – elhagyható
  • 10 deka rizs,
  • 5 deci tejföl,
  • 1 kanál liszt,
  • pirospaprika

Az étel készítésének menete –

  1. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kis zsiradékban megfuttatott, és nagyjából kihűlt rizst és tojást.
  2. Borssal, majoránnával és pirospaprikával fűszerezzük.
  3. Megsózzuk fél csapott evőkanálnyi sóval – ha friss oldalast rakunk hozzá akkor egész evőkanálnyival – végül beleteszünk zsírba dinsztelt hagymát, és zúzott fokhagymát, pirospaprikát. A masszát alaposan összekeverjük.
  4. 10 darab savanyúkáposzta levélnek a vastag erét kivágjuk, hogy könnyen tölthető legyen, s beletöltjük a húst, szép feszesre göngyöljük, a végét pedig akkurátusan behajtjuk.
  5. A lábas alját zsírral kikenjük, a megtöltött káposztákat körberakjuk az aprókáposzta tetején, közepére tesszük az oldalast feldarabolva, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
  6. Lefedve, másfél-két át pároljuk, ha szükséges, időnként megforgatjuk, és az elpárolgott vizet pótoljuk.
  7. Forgatás annyiból áll, hogy a lábas fülét megfogjuk két oldalt, és hirtelen valamelyik irányba elmozdítjuk. Ekkor a káposztát is megmozdulnak az edény alján.
  8. Puhulás után az oldalas és a töltelékek felől kiveszünk egy kis levet, és azt összekeverjük a liszttel, és a tejfölből is rakunk hozzá 2 decit.
  9. Az egészet a káposztára öntjük, néhányszor megforgatjuk fülénél fogva ismét, aztán egy pillanatra felforraljuk, csak hogy a liszt nyers íze elmenjen. Tejföllel tálaljuk.
  10. Ha füstölt hússal készítjük a káposztát, akkor az oldalas előző este áztassuk be.