Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Töltött káposzta oldalassal

Töltött káposzta oldalassal – egy a sok káposzta recept között. Egyik legfontosabb ünnepi ételünk, melynek millió fajtája van.

Minden tájegységnek van jellegzetes savanyú, vagy édeskáposztából készült káposzta receptje, és ezen belül szinte minden háznak is. A gazdasszonyok büszkék a sajátjukra, és semmi pénzért nem válnának meg tőle. Ettől függetlenül kedvvel olvasgatnak más recepteket, de változtatni a sajátjukon – erre csak nagy ritkán vetemednek.

Az oldalassal készült receptet el lehet készíteni friss hússal, de füstölttel is. El lehet képzelni, hogy a füstölthúsos változat keményen megdolgoztatja az ízlelő bimbókat, a végeredmény igencsak nem megvetendő.

A töltött káposzta oldalassal hozzávalói a következők –

60 deka darált hús,

50 dkg oldalas – friss, vagy füstölt,

1 kiló savanyúkáposzta és ugyanannyi levél,

1 fej vöröshagyma,

1-2 gerezd fokhagyma,

1 kanál zsír,

só,

bors,

majoránna,

1 tojás, – elhagyható

10 deka rizs,

5 deci tejföl,

1 kanál liszt,

pirospaprika

Az étel készítésének menete –

A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kis zsiradékban megfuttatott, és nagyjából kihűlt rizst és tojást. Borssal, majoránnával és pirospaprikával fűszerezzük. Megsózzuk fél csapott evőkanálnyi sóval – ha friss oldalast rakunk hozzá akkor egész evőkanálnyival – végül beleteszünk zsírba dinsztelt hagymát, és zúzott fokhagymát, pirospaprikát. A masszát alaposan összekeverjük.

10 darab savanyúkáposzta levélnek a vastag erét kivágjuk, hogy könnyen tölthető legyen, s beletöltjük a húst, szép feszesre göngyöljük, a végét pedig akkurátusan behajtjuk.

A lábas alját zsírral kikenjük, a megtöltött káposztákat körberakjuk az aprókáposzta tetején, közepére tesszük az oldalast feldarabolva, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.

Lefedve, másfél-két át pároljuk, ha szükséges, időnként megforgatjuk, és az elpárolgott vizet pótoljuk. Forgatás annyiból áll, hogy a lábas fülét megfogjuk két oldalt, és hirtelen valamelyik irányba elmozdítjuk. Ekkor a káposztát is megmozdulnak az edény alján.

Puhulás után az oldalas és a töltelékek felől kiveszünk egy kis levet, és azt összekeverjük a liszttel, és a tejfölből is rakunk hozzá 2 decit. Az egészet a káposztára öntjük, néhányszor megforgatjuk fülénél fogva ismét, aztán egy pillanatra felforraljuk, csak hogy a liszt nyers íze elmenjen. Tejföllel tálaljuk.

Ha füstölt hússal készítjük a káposztát, akkor az oldalas előző este áztassuk be.

Ha tetszett a töltött káposzta oldalassal recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük