
Töltött káposzta oldalassal – egy a sok káposzta recept között. Egyik legfontosabb ünnepi ételünk, melynek millió fajtája van.
Minden tájegységnek van jellegzetes savanyú, vagy édeskáposztából készült káposzta receptje, és ezen belül szinte minden háznak is.
A gazdasszonyok büszkék a sajátjukra, és semmi pénzért nem válnának meg tőle.
Ettől függetlenül kedvvel olvasgatnak más recepteket, de változtatni a sajátjukon – erre csak nagy ritkán vetemednek.
Az oldalassal készült receptet el lehet készíteni friss hússal, de füstölttel is.
El lehet képzelni, hogy a füstölthúsos változat keményen megdolgoztatja az ízlelő bimbókat, a végeredmény igencsak nem megvetendő.
A töltött káposzta oldalassal hozzávalói a következők –
- 60 deka darált hús,
- 50 dkg oldalas – friss, vagy füstölt,
- 1 kiló savanyúkáposzta és ugyanannyi levél,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 kanál zsír,
- só,
- bors,
- majoránna,
- 1 tojás, – elhagyható
- 10 deka rizs,
- 5 deci tejföl,
- 1 kanál liszt,
- pirospaprika
Az étel készítésének menete –
- A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kis zsiradékban megfuttatott, és nagyjából kihűlt rizst és tojást.
- Borssal, majoránnával és pirospaprikával fűszerezzük.
- Megsózzuk fél csapott evőkanálnyi sóval – ha friss oldalast rakunk hozzá akkor egész evőkanálnyival – végül beleteszünk zsírba dinsztelt hagymát, és zúzott fokhagymát, pirospaprikát. A masszát alaposan összekeverjük.
- 10 darab savanyúkáposzta levélnek a vastag erét kivágjuk, hogy könnyen tölthető legyen, s beletöltjük a húst, szép feszesre göngyöljük, a végét pedig akkurátusan behajtjuk.
- A lábas alját zsírral kikenjük, a megtöltött káposztákat körberakjuk az aprókáposzta tetején, közepére tesszük az oldalast feldarabolva, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
- Lefedve, másfél-két át pároljuk, ha szükséges, időnként megforgatjuk, és az elpárolgott vizet pótoljuk.
- Forgatás annyiból áll, hogy a lábas fülét megfogjuk két oldalt, és hirtelen valamelyik irányba elmozdítjuk. Ekkor a káposztát is megmozdulnak az edény alján.
- Puhulás után az oldalas és a töltelékek felől kiveszünk egy kis levet, és azt összekeverjük a liszttel, és a tejfölből is rakunk hozzá 2 decit.
- Az egészet a káposztára öntjük, néhányszor megforgatjuk fülénél fogva ismét, aztán egy pillanatra felforraljuk, csak hogy a liszt nyers íze elmenjen. Tejföllel tálaljuk.
- Ha füstölt hússal készítjük a káposztát, akkor az oldalas előző este áztassuk be.