Töltött káposzta oldalassal
Töltött káposzta oldalassal – egy a sok káposzta recept között. Egyik legfontosabb ünnepi ételünk, melynek millió fajtája van.
Minden tájegységnek van jellegzetes savanyú, vagy édeskáposztából készült káposzta receptje, és ezen belül szinte minden háznak is. A gazdasszonyok büszkék a sajátjukra, és semmi pénzért nem válnának meg tőle. Ettől függetlenül kedvvel olvasgatnak más recepteket, de változtatni a sajátjukon – erre csak nagy ritkán vetemednek.
Az oldalassal készült receptet el lehet készíteni friss hússal, de füstölttel is. El lehet képzelni, hogy a füstölthúsos változat keményen megdolgoztatja az ízlelő bimbókat, a végeredmény igencsak nem megvetendő.
A töltött káposzta oldalassal hozzávalói a következők –
60 deka darált hús,
50 dkg oldalas – friss, vagy füstölt,
1 kiló savanyúkáposzta és ugyanannyi levél,
1 fej vöröshagyma,
1-2 gerezd fokhagyma,
1 kanál zsír,
só,
bors,
majoránna,
1 tojás, – elhagyható
10 deka rizs,
5 deci tejföl,
1 kanál liszt,
pirospaprika
Az étel készítésének menete –
A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kis zsiradékban megfuttatott, és nagyjából kihűlt rizst és tojást. Borssal, majoránnával és pirospaprikával fűszerezzük. Megsózzuk fél csapott evőkanálnyi sóval – ha friss oldalast rakunk hozzá akkor egész evőkanálnyival – végül beleteszünk zsírba dinsztelt hagymát, és zúzott fokhagymát, pirospaprikát. A masszát alaposan összekeverjük.
10 darab savanyúkáposzta levélnek a vastag erét kivágjuk, hogy könnyen tölthető legyen, s beletöltjük a húst, szép feszesre göngyöljük, a végét pedig akkurátusan behajtjuk.
A lábas alját zsírral kikenjük, a megtöltött káposztákat körberakjuk az aprókáposzta tetején, közepére tesszük az oldalast feldarabolva, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
Lefedve, másfél-két át pároljuk, ha szükséges, időnként megforgatjuk, és az elpárolgott vizet pótoljuk. Forgatás annyiból áll, hogy a lábas fülét megfogjuk két oldalt, és hirtelen valamelyik irányba elmozdítjuk. Ekkor a káposztát is megmozdulnak az edény alján.
Puhulás után az oldalas és a töltelékek felől kiveszünk egy kis levet, és azt összekeverjük a liszttel, és a tejfölből is rakunk hozzá 2 decit. Az egészet a káposztára öntjük, néhányszor megforgatjuk fülénél fogva ismét, aztán egy pillanatra felforraljuk, csak hogy a liszt nyers íze elmenjen. Tejföllel tálaljuk.
Ha füstölt hússal készítjük a káposztát, akkor az oldalas előző este áztassuk be.
Ha tetszett a töltött káposzta oldalassal recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!