2024-07-12

Töltött káposzta – kovászolt káposztába töltve

Töltött káposzta

Ezt a fajta káposztát régen akkor készítették, amikor nem volt savanyú káposzta – nyáron. Viszont a savanykás íz a meleg időkhöz hozzátartozott, a legtöbb ételbe a nagy hőségben igyekeztek belecsempészni…

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertéshús – lapocka, csontozott tarja darálva
  • 20-25 dkg rizs
  • 1,5 evőkanálnyi só
  • 1 evőkanálnyi őrölt bor
  • 2 evőkanálnyi fűszerpaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 szép fej vöröshagyma
  • 20 dkb füstölt szalonna
  • 1 szép fej káposzta
  • 1 szelet pirított kenyér
  • 2 csokornyi kapor
  • 1 evőkanálnyi 10  százalékos ecet
  • 3/4 kg hasaalja
  • 2 kanálnyi nyír
  • 3 kanálnyi liszt

A töltött káposzta elkészítése:


Először a káposztát kell elkészíteni, hisz néhány nap, míg „beérik”. A káposztát kitorzsázzuk, leveleire szedjük, és forró vízzel, melybe ecetet raktunk – leöntjük.


Megvárjuk, míg kihűl, de akár több órát is állhat a lében. Utána belerakjuk 5 literes üvegbe, aztán felforralt, és kihűtött, kicsit sózott vízbe rakjuk, a kaprot is beletesszük, a tetejére pedig pirított kenyeret rakunk.

Aztán lefedjük kistányérral, és melegen, ahol nap is éri néhány napig – 2-3 – hagyjuk dolgozni.


Mikor már jó, akkor a húst, a hasaalját, a füstölt szalonnát, a vöröshagymával és fokhagymával ledaráljuk. 

Belerakjuk a rizzsel együtt egy nagy tálba, a fűszereket hozzáadjuk, sóval, borssal ízesítjük, aztán igencsak összegyúrjuk. 


A káposzta leveleit annyi darabra vágjuk – amilyen nagyságú káposztát akarunk tölteni. Szokásos módon megtöltjük. Végeit benyomkodjuk. 


A lisztből és zsírból rántást készítünk, és az edény alját és oldalát – amiben a káposztát készülünk főzni – kikenjük. 


Egy cscokor kaprot rakunk az aljába, ha szeretik, akkor akár a vékonyát apróra vágva, és maradék levelet lerakva ráfektetjük a káposztákat, szépen, formásan egymás mellé.  Megsózzuk egy kicsit, és csak annyi vizet öntünk rá, hogy éppen hogy ellepje. 


Tetejére – ha még jut, rakhatunk káposztalevelet. Ha feláldozunk készítéskor egy másik káposztát is, akkor csinálhatunk hozzá apró káposztát, az edény aljára, és tetejére azt rakhatjuk.

Természetesen olyankor dupla mennyiségű hozzávaló kell – káposztához való só, kapor, ecet…Lefedjük, és nagyjából másfél-2 órán át tötyögve főzzük forrás után. 


Ha elkészült jó, ha ruha közé, meleg helyre tesszük, mert így még egy ideig puhul. Tejföllel tálaljuk.