2024-02-22

Töltött káposzta Hanczel – módra

Töltött káposzta

Semmi titok nincs a címben, nagymamám receptje volt, ritkán készítette így, mert elég sok összetevő kellett hozzá, csak nagyon nagy ünnepnapokon dukált.

Akkoriban hatalmas töltelékeket készítettek  majd 10 deka hús belement a hozzá szükséges rizzsel. De ez lett volna a legkevesebb, még kellett hozzá egy s más…

6 ember egyszeri étkezéséhez kellett: 

 • 1/2 kg marhahús (akkoriban olcsóbb volt, mint a sertés)
 • 1/2 kg kövéres sertéshús
 • kávéskanálnyi őrölt bors
 • só egy evőkanálnyi
 • 20 dkg rizskása
 • egy fej savanyú káposzta minimum 12 szép levéllel.
 • 1 kg apró káposzta
 • 30 dkg füstölt sertésoldalas
 • 30 deka marha dagadó
 • 1 db füstöltkolbász annyi darabra vágva, ahányan körbeülik az asztalt
 • Tejföl a tálaláshoz – legalább fél liter

Elkészítése:

Mint látható, ebben a káposztában sem hagyma, sem fokhagyma nincs, a húsok, a savanyúkáposzta, és a füstöltkolbász adja meg az ízét.

Természetesen ha valaki nem tudja elképzelni fűszerpaprika és ilyen-olyan hagyma nélkül az egészet, akkor tehet bele, olyankor nem árt zsírban kicsit megfuttatni a fűszereket hozzáadva a rizst, sokkal finomabb lesz.

Ő még a káposztához való húst – töltelék – nem darálta, hanem összevágta, utána tálba rakta, hozzáadta a borsot, sót, rizskását – nem kellett hozzá külön zsiradék, mert a sertést eleve úgy választotta, hogy zsíros hús legyen.

Összegyúrta az egészet, és kicsit állni hagyta, majd megkóstolta, és ha kellet, akkor pótolta a dolgokat. 

Utána a káposzta levelekről leszedte, levágta a vastag részeket, és egyforma töltelékeket készített mindkét oldalán benyomva a leveleket. 

Elővett egy jó közepes fazekat, és az alját kikente zsírral, majd rárakott egy jó maréknyi savanyú káposztát.

Akkoriban ezeket nem kellett még kimosni, nem voltak túlsavanyítva. Manapság már ajánlatos, ha csak nem akarjuk hogy nagyon savanyú legyen. Az aprókáposztára rárakta szépen sorjába a töltelékeket, majd lefedte ismét egy marék aprókáposztával.

Erre aztán rápakolta a felvágott füstölt oldalas, a felvágott marha dagadót, és a feldarabolt házi, száraz füstölt kolbászt. Ezt aztán lefedte aprókáposztával, és annyi vizet töltött rá, hogy elfedje. 

A káposztát lassú tűzön főzték általában a sparhelten, nagyjából 2 órába telt míg elkészült. Ha kezdte elfőni a levét, akkor utánapótolták, ránéztek nagyjából negyedóránként, félóránként, ha kellett vizet raktak rá, és fülénél fogva jobbra-balra forgatták, ez volt a káposzta „keverése”. 

A töltött káposztát nem rántották, ahogy megfőtt, már tálalható is volt.

Persze általában egyszerre nem ennyit főzött, hanem nagyjából 3 x ennyit. Ha maradt belőle, akár egy hétig is eltartották a hidegen, és azt vallották, hogy minden melegítéssel csak jobb, és jobb lesz.

Ha tejfelesen ették, akkor azt csak tálaláskor tették rá.

Fotó

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*