
A töltött fonatos nem volt közismert tésztaféle, de az alapot, a fonatost – fánk készítéskor gyakorta sütötték. Ugyanis mikor fánkot szaggatunk lesz belőle leeső rész, no meg kelesztés után, mikor kiborítják a tésztát a tálból – marad benne szálas kelt tészta,
amit nem dobtak ki, hanem kikaparták szépen, összegyúrták a leeső fánk részekkel, aztán kisodorták ujjnyi vastagra, félbehajtották, összesodorták, nyakánál, és a végénél picit megnyomták – aztán úgy sütötték ki a zsiradékban – a fánkok után.
Mivel kevés volt belőle, ezért különleges csemegének számított. Nem volt annyira könnyű, mint a fánk, viszont lehetett vele cukorba mártogatni rendesen. Vagy lekvárba.
Ám voltak olyan területek az országban, ahol kifejezetten fonatost készítettek, s abból is a töltöttet, ami legalább olyan aprólékos munka mint a fánk sütés. Főleg szatmárban készítették – nem csoda, jó kemény szilvalekvárral meg lehetett úgy tölteni, hogy biztos nem folyt ki a töltelék.
De ha van otthon jó sűrű házilekvár, akkor megpróbálhatjuk mi is asztalra varázsolni. Megéri a fáradság.
Amennyiben szatmári szilvalekvárral dolgozunk, akkor szükség lesz egy kis hígításra, mert eredeti keménységében nem tudjuk a viszonylag keskeny fonatost megtölteni vele. Kis tejjel kell felkeverni.
A töltött fonatos hozzávalói:
- 80 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 4-4,5 dl tej
- 20 dkg kristálycukor
- csipetnyi só
- 1-2 tojás
- 4-5 dkg élesztő
- lekvár a tölteléknek, ha szatmári, akkor egy kis tej a kikeveréshez, és 1-2 kanál cukor
- porcukor a tetejére szórni
- olaj a sütéshez
A tésztaféle elkészítése:
- Langyos tejben cukorral, kicsi liszttel felkavarjuk az élesztőt – majd felfuttatjuk.
- A lisztben egyenletesen elmorzsoljuk a vajat, beszórjuk a cukrot, sót, hozzáadjuk a tojást, majd az élesztőt, és a tejet is – és szépen kidolgozzuk. Fánktésztát készítünk, legjobb fakanállal dagasztanunk, szépen, magasra felhúzva. Amennyiben nem elég laza, akkor adjunk még hozzá langyos tejet.
- A tészta akkor lesz jó, ha már válik elfele az edény oldalától, és hólyagosodik szépen. Ekkor megszórjuk liszttel a tetejét, majd letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk megkelni.
Ha kemény szilvalekvárral dolgozunk, akkor egy kis tejjel és cukorral felkavarjuk, hogy kenhetőbb legyen.
Mikor a tésztánk duplájára kelt, akkor kiborítjuk lisztezett deszkára, és nem nyújtjuk, hanem kézzel széthúzzuk.- Elkezdjük tölteni. A szélétől felfele jó egy centire lekvárcsíkot kenünk, nem vékonyan, aztán az alsó részt ráhajtjuk, jól lenyomkodjuk, és a megtöltött csíkot levágjuk. Lehet akár derelyemetszővel is, mert az még összenyomja a tészta szélét.
- 15 centis darabokra vágjuk, ekkor a két végét még lenyomkodjuk, hogy a lekvár benne maradjon sütés közben. Félbehajtjuk, megfogjuk a két végét, és összesodorjuk. Mikor mindet elkészítettük, felrakjuk melegedni az olajat, addig a tésztácskák kelhetnek.
- Mindkét oldalát megsütjük az olajban úgy, mintha fánkot sütnénk – sokszor még csík, szalag is sikerül rá.
- Porcukorral szórjuk a tetejét.