
A töltött fasírt a hagyományostól kicsit könnyedebb rúdfasírt, hisz zöldségeket, és egy kis sajtot is tartalmaz.
Felszeletelve tökéletes a szilveszteri asztalra, de egy főzelékkel, vagy burgonyával az év bármely szakában fogyasztható. No és persze savanyúsággal, és a mellette sült zöldségekkel tökéletes lakoma.
A töltött fasírt hozzávalói –
- két darab szikkadt zsemle,
- 4-5 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 1-2 kisebb karalábé
- egy maroknyi borsó
- esetleg fél zeller
- 15 dkg sajt
- 40 dkg darált sertéshús
- 40 dkg darált marhahús
- 2 egész tojás
- só egy evőkanálnyi
- 1 csomó petrezselyemzöld
- bors egy mokkáskanálnyi minimum
- 1 üveg ecetes céklasaláta
- 2-3 dkg vaj, vagy margarin
- köménymag
- vaj, olaj, vagy zsír a sütőforma kikenéséhez
Elkészítési módja a következő –
- A zsemléket hideg tejbe beáztatjuk. A leveszöldséget megmossuk megtisztítjuk, és a sárgarépa kivételével apró kockákra vágjuk.
- De akár még kisebbre is aprózhatjuk.
- A darált húst, a tojásokat, a kinyomott zsemléket és az öszszevágott leveszöldség felét, az apróra kockázott sajtot egy tálba tesszük és összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük.
- Alaposan összedolgozzuk, mint minden más fasírtot.
A húskeverékből hosszúkás alakzatot formázunk, és a közepébe beletesszük a sárgarépákat. - Tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 200 fokon egy és negyed órát sütjük.
- Természetesen rakhatjuk őzgerinc formába is, vagy akár kenyérsütő formába. A sütő alkalmatosságot kenjük ki vajjal, olajjal, vagy zsírral.
Az összevágott leveszöldség másik felét 20 perc múlva mellé tesszük. Fél liter vízzel időről időre meglocsoljuk.- A céklakonzervről leöntjük a levét (ne dobjuk ki, apránként elfogyaszthatjuk), a petrezselyemből néhány szálat félreteszünk díszítésnek, a többit durvára összevágjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, a céklát és a petrezselymet ebben felmelegítjük, köménymaggal fűszerezzük.
- Ha kisült a hús kivesszük a sütőből, és várunk vele, hogy szeletelhessük. A hús melletti sült zöldséget a hússzaftban elnyomkodjuk, fűszerezzük.
A fasírtot felszeleteljük, rákanalazzuk a zöldséges szaftot, a céklát pedig mellé tálaljuk.