Töltött fasírt

Töltött fasirt

A töltött fasírt a hagyományostól kicsit könnyedebb rúdfasírt, hisz zöldségeket, és egy kis sajtot is tartalmaz.

Felszeletelve tökéletes a szilveszteri asztalra, de egy főzelékkel, vagy burgonyával az év bármely szakában fogyasztható. No és persze savanyúsággal, és a mellette sült zöldségekkel tökéletes lakoma.

A töltött fasírt hozzávalói –

  • két darab szikkadt zsemle,
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1-2 kisebb karalábé
  • egy maroknyi borsó
  • esetleg fél zeller
  • 15 dkg sajt
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 40 dkg darált marhahús
  • 2 egész tojás
  • só egy evőkanálnyi
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • bors egy mokkáskanálnyi minimum
  • 1 üveg ecetes céklasaláta
  • 2-3 dkg vaj, vagy margarin
  • köménymag
  • vaj, olaj, vagy zsír a sütőforma kikenéséhez

Elkészítési módja a következő –

  1. A zsemléket hideg tejbe beáztatjuk. A leveszöldséget megmossuk megtisztítjuk, és a sárgarépa kivételével apró kockákra vágjuk.
  2. De akár még kisebbre is aprózhatjuk.
  3. A darált húst, a tojásokat, a kinyomott zsemléket és az öszszevágott leveszöldség felét, az apróra kockázott sajtot egy tálba tesszük és összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük.
  4. Alaposan összedolgozzuk, mint minden más fasírtot.
    A húskeverékből hosszúkás alakzatot formázunk, és a közepébe beletesszük a sárgarépákat.
  5. Tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 200 fokon egy és negyed órát sütjük.
  6. Természetesen rakhatjuk őzgerinc formába is, vagy akár kenyérsütő formába. A sütő alkalmatosságot kenjük ki vajjal, olajjal, vagy zsírral.

  7. Az összevágott leveszöldség másik felét 20 perc múlva mellé tesszük. Fél liter vízzel időről időre meglocsoljuk.
  8. A céklakonzervről leöntjük a levét (ne dobjuk ki, apránként elfogyaszthatjuk), a petrezselyemből néhány szálat félreteszünk díszítésnek, a többit durvára összevágjuk.
  9. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, a céklát és a petrezselymet ebben felmelegítjük, köménymaggal fűszerezzük.
  10. Ha kisült a hús kivesszük a sütőből, és várunk vele, hogy szeletelhessük. A hús melletti sült zöldséget a hússzaftban elnyomkodjuk, fűszerezzük.
    A fasírtot felszeleteljük, rákanalazzuk a zöldséges szaftot, a céklát pedig mellé tálaljuk.