
A töltött fánk igazándiból egyszerű szalagos fánk, kedvünk szerinti töltelékkel sütve. Legegyszerűbb elkészítési módja, ha a fotón is látható fánkot nyersen félbehajtva megtöltjük, széleit összenyomkodjuk, és úgy sütjük ki. Akár olajban, akár zsírban, akár tepsiben.
Tölteléke ne legyen folyós, a nedvesebb túró alá rakhatunk pár szem búzadarát, hogy a fölös vizet felszívja.
Mehet bele keményebb lekvár, túró – ezek az alapok, de akár keményebbre főzött puding is. Akár vaníliás, akár kakaós.
Van másik elkészítési módja is, de az jóval babrásabb. Úgy készítjük, mint a derelyét. Két részre osztjuk a megkelt tésztát, kinyújtjuk, egyiken sorba rakjuk a tölteléket, másikat ráborítjuk, majd kiszaggatjuk a fánkokat, és úgy sütjük. A maradék, leeső tésztát pedig fonatosként hasznosíthatjuk.
No és még egy lehetőség. A kiszaggatott fánkformába beletöltjük a tölteléket, félbehajtjuk, lenyomkodjuk az oldalát, majd az egészből gombócot formálunk, pihentetjük nagyjából 20-25 percet, aztán jöhet a sütés.
Lényeges, hogyha tepsiben sül a fánk, akkor attól még zsiradékra szükség lesz. Ezt úgy pótolhatjuk, hogy mindegyik fánk tetejére egy kanál vajat, vagy szűk kanálnyi olajat rakunk.
A töltött fánk hozzávalói –
- 1/2 kg liszt
- 1 kiskanál só
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
Töltelék –
- 20 dkg tehéntúró,
- 2 evőkanál cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor,
- 1 tojás – elhagyható
- valamint minden fánk tetejére 1 evőkanál olvasztott vaj, vagy olaj
A tészta elkészítésének módja –
- Először is az élesztőt felfuttatjuk, vagyis egy kis langyos tejbe belemorzsoljuk, hozzáadunk egy kis cukrot, esetleg pici lisztet is – összekeverjük, és langyos helyre rakva megvárjuk, míg felfut. Ez jó 10 percbe telhet.
- Eközben a lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, mellé rakjuk a vajat, beleöntjük az élesztőt, aztán a maradék tejjel bedagasztjuk, jó alaposan összedolgozzuk. Utána lerakjuk pihenni betakarva.
- Közben elkészítjük a töltelékét. A túrót jól összetörjük, és a cukorral kikavarjuk. A tojást is hozzáadhatjuk.
- Ha a tészta megkelt, akkor lisztezett deszkán szép, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval, vagy vizespohárral kiszaggatjuk – mindig, minden szúrásnál lisztbe mártva. Közepére tölteléket rakunk, nagyjából jó teáskanálnyit, aztán az általunk eldöntött módon összedolgozzuk. Legegyszerűbb a félbehajtásos módszer.
- Egy tepsit kikenünk, aztán megszórjuk liszttel, vagy sütőpapírt rakunk bele, aztán szépen – távolságot hagyva köztük a fánkokat belerakjuk. 15-20 percet pihentetjük, közben mindegyik tetejére olvasztott vajat, vagy margarint öntünk, és kis porcukorral megszórjuk.
- Ha nem sütőben, hanem hagyományos módon sütjük, akkor természetesen nem kell rá zsiradék, és porcukor sem, ellenben első oldalát fedő alatt sütjük, és először a tetejével lefele rakjuk a zsiradékba.