2024-07-12

Töltött fánk receptje

töltött fánk porcukrosan

A töltött fánk igazándiból egyszerű szalagos fánk, kedvünk szerinti töltelékkel sütve. Legegyszerűbb elkészítési módja, ha a fotón is látható fánkot nyersen félbehajtva megtöltjük, széleit összenyomkodjuk, és úgy sütjük ki. Akár olajban, akár zsírban, akár tepsiben.

Tölteléke ne legyen folyós, a nedvesebb túró alá rakhatunk pár szem búzadarát, hogy a fölös vizet felszívja.

Mehet bele keményebb lekvár, túró – ezek az alapok, de akár keményebbre főzött puding is. Akár vaníliás, akár kakaós.

Van másik elkészítési módja is, de az jóval babrásabb. Úgy készítjük, mint a derelyét. Két részre osztjuk a megkelt tésztát, kinyújtjuk, egyiken sorba rakjuk a tölteléket, másikat ráborítjuk, majd kiszaggatjuk a fánkokat, és úgy sütjük. A maradék, leeső tésztát pedig fonatosként hasznosíthatjuk.

No és még egy lehetőség. A kiszaggatott fánkformába beletöltjük a tölteléket, félbehajtjuk, lenyomkodjuk az oldalát, majd az egészből gombócot formálunk, pihentetjük nagyjából 20-25 percet, aztán jöhet a sütés.

Lényeges, hogyha tepsiben sül a fánk, akkor attól még zsiradékra szükség lesz. Ezt úgy pótolhatjuk, hogy mindegyik fánk tetejére egy kanál vajat, vagy szűk kanálnyi olajat rakunk.

A töltött fánk hozzávalói –

  • 1/2 kg liszt
  • 1 kiskanál só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj

Töltelék –

  • 20 dkg tehéntúró,
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor,
  • 1 tojás – elhagyható
  • valamint minden fánk tetejére 1 evőkanál olvasztott vaj, vagy olaj

A tészta elkészítésének módja –

  1. Először is az élesztőt felfuttatjuk, vagyis egy kis langyos tejbe belemorzsoljuk, hozzáadunk egy kis cukrot, esetleg pici lisztet is – összekeverjük, és langyos helyre rakva megvárjuk, míg felfut. Ez jó 10 percbe telhet.
  2. Eközben a lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, mellé rakjuk a vajat, beleöntjük az élesztőt, aztán a maradék tejjel bedagasztjuk, jó alaposan összedolgozzuk. Utána lerakjuk pihenni betakarva.
  3. Közben elkészítjük a töltelékét. A túrót jól összetörjük, és a cukorral kikavarjuk. A tojást is hozzáadhatjuk.
  4. Ha a tészta megkelt, akkor lisztezett deszkán szép, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval, vagy vizespohárral kiszaggatjuk – mindig, minden szúrásnál lisztbe mártva. Közepére tölteléket rakunk, nagyjából jó teáskanálnyit, aztán az általunk eldöntött módon összedolgozzuk. Legegyszerűbb a félbehajtásos módszer.
  5. Egy tepsit kikenünk, aztán megszórjuk liszttel, vagy sütőpapírt rakunk bele, aztán szépen – távolságot hagyva köztük a fánkokat belerakjuk. 15-20 percet pihentetjük, közben mindegyik tetejére olvasztott vajat, vagy margarint öntünk, és kis porcukorral megszórjuk.
  6. Ha nem sütőben, hanem hagyományos módon sütjük, akkor természetesen nem kell rá zsiradék, és porcukor sem, ellenben első oldalát fedő alatt sütjük, és először a tetejével lefele rakjuk a zsiradékba.