Töltött csibe

töltött csirke

A töltött csibe-töltött csirke hagyományos fogás – manapság ritkán készítjük, inkább ünnepi ételként tartjuk számon.

Többféle elkészítési módja ismert – a belsőségekkel töltöttől kezdve a másfajta darálthúsoson keresztül, zöldséggel turbózva – egészen a hagyományos tojásos töltelékig.

Most egy csirkemájas variációt ismerünk meg.

A töltött csibe-töltött csirke hozzávalói a következők –

  • Egy tölteni való csirke – nagyjából másfél kilós
  • bors
  • kevés tej
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 db csirkemáj
  • néhány szál petrezselyemzöld, vagy zeller zöldje
  • diónyi zsír
  • 1-2 nyers tojás
  • és ha kedvünk van, mehet bele 2-3 keményre főtt tojás is.
  • 1 vöröshagyma – elhagyható

A töltött csirke elkészítésének módja –

  1. Felbontjuk és besózunk egy nagy csirkét, mint a sült csirkénél. Kevés tejben beáztatunk 1 felvagdalt zsemlét.
  2. A csirke máját kásává aprítjuk deszkán. Annyit tesz, hogy nagyon apróra felvágjuk. Először szeletkékbe, aztán azt is darabolva. Vágunk kevés zöldpetrezselymet. De
  3. ha jobban szeretjük az erőteljesebb ízeket, akkor nyugodtan helyettesíthetjük zellerzölddel. Sokkal különlegesebb íze lesz.
  4. Ha már annyira megázott a zsemle, hogy kinyomható, kis lábasba nagydiónyi zsírt teszünk; ha felforrósodott, beletesszük a megtisztított, és nagyon apróra vágott
  5. vöröshagymát, a zöldpetrezselymet, vagy zellerlevelet. Utána a májat, a zsemlét és ha jól átmelegedett, kevés sóval és borssal ráütünk egy tojást, jól elkeverjük s ha kissé lehűlt, megtölthetjük vele a csirkét.
  6. Ujjal belenyúlunk abba a hasüregbe, a nyaknyíláson keresztül – meglazítjuk és felemeljük a bőrt a mellkas jobb- és baloldalán a combig és a szárny hónaljáig.
  7. Ezután a hasüregi nyíláson keresztül lazítjuk és felemeljük a bőrt mindkét oldalon a comb hajtásáig és a mellkasig. A felemelt bőr alá kávéskanállal dugjuk a tölteléket és úgy sütjük meg, mint a sült csirkét, sütőben, forró zsírral locsolgatva.