Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Töltött csibe

A töltött csibe-töltött csirke hagyományos fogás – manapság ritkán készítjük, inkább ünnepi ételként tartjuk számon.

Többféle elkészítési módja ismert – a belsőségekkel töltöttől kezdve a másfajta darálthúsoson keresztül, zöldséggel turbózva – egészen a hagyományos tojásos töltelékig.

Most egy csirkemájas variációt ismerünk meg.

A töltött csibe-töltött csirke hozzávalói a következők –

Egy tölteni való csirke – nagyjából másfél kilós

bors

kevés tej

1 db szikkadt zsemle

1 db csirkemáj

néhány szál petrezselyemzöld, vagy zeller zöldje

diónyi zsír

1-2 nyers tojás

és ha kedvünk van, mehet bele 2-3 keményre főtt tojás is.

1 vöröshagyma – elhagyható

A töltött csirke elkészítésének módja –

Felbontjuk és besózunk egy nagy csirkét, mint a sült csirkénél. Kevés tejben beáztatunk 1 felvagdalt zsemlét.

A csirke máját kásává aprítjuk deszkán. Annyit tesz, hogy nagyon apróra felvágjuk. Először szeletkékbe, aztán azt is darabolva. Vágunk kevés zöldpetrezselymet. De ha jobban szeretjük az erőteljesebb ízeket, akkor nyugodtan helyettesíthetjük zellerzölddel. Sokkal különlegesebb íze lesz.

Ha már annyira megázott a zsemle, hogy kinyomható, kis lábasba nagydiónyi zsírt teszünk; ha felforrósodott, beletesszük a megtisztított, és nagyon apróra vágott vöröshagymát, a zöldpetrezselymet, vagy zellerlevelet. Utána a májat, a zsemlét és ha jól átmelegedett, kevés sóval és borssal ráütünk egy tojást, jól elkeverjük s ha kissé lehűlt, megtölthetjük vele a csirkét.

Ujjal belenyúlunk abba a hasüregbe, a nyaknyíláson keresztül – meglazítjuk és felemeljük a bőrt a mellkas jobb- és baloldalán a combig és a szárny hónaljáig. Ezután a hasüregi nyíláson keresztül lazítjuk és felemeljük a bőrt mindkét oldalon a comb hajtásáig és a mellkasig. A felemelt bőr alá kávéskanállal dugjuk a tölteléket és úgy sütjük meg, mint a sült csirkét, sütőben, forró zsírral locsolgatva.

Ha tetszett a töltött csibe-töltött csirke recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro téma is érdekelne, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük