
A töltött csibe-töltött csirke hagyományos fogás – manapság ritkán készítjük, inkább ünnepi ételként tartjuk számon.
Többféle elkészítési módja ismert – a belsőségekkel töltöttől kezdve a másfajta darálthúsoson keresztül, zöldséggel turbózva – egészen a hagyományos tojásos töltelékig.
Most egy csirkemájas variációt ismerünk meg.
A töltött csibe-töltött csirke hozzávalói a következők –
- Egy tölteni való csirke – nagyjából másfél kilós
- só
- bors
- kevés tej
- 1 db szikkadt zsemle
- 1 db csirkemáj
- néhány szál petrezselyemzöld, vagy zeller zöldje
- diónyi zsír
- 1-2 nyers tojás
- és ha kedvünk van, mehet bele 2-3 keményre főtt tojás is.
- 1 vöröshagyma – elhagyható
A töltött csirke elkészítésének módja –
- Felbontjuk és besózunk egy nagy csirkét, mint a sült csirkénél. Kevés tejben beáztatunk 1 felvagdalt zsemlét.
- A csirke máját kásává aprítjuk deszkán. Annyit tesz, hogy nagyon apróra felvágjuk. Először szeletkékbe, aztán azt is darabolva. Vágunk kevés zöldpetrezselymet. De
- ha jobban szeretjük az erőteljesebb ízeket, akkor nyugodtan helyettesíthetjük zellerzölddel. Sokkal különlegesebb íze lesz.
- Ha már annyira megázott a zsemle, hogy kinyomható, kis lábasba nagydiónyi zsírt teszünk; ha felforrósodott, beletesszük a megtisztított, és nagyon apróra vágott
- vöröshagymát, a zöldpetrezselymet, vagy zellerlevelet. Utána a májat, a zsemlét és ha jól átmelegedett, kevés sóval és borssal ráütünk egy tojást, jól elkeverjük s ha kissé lehűlt, megtölthetjük vele a csirkét.
- Ujjal belenyúlunk abba a hasüregbe, a nyaknyíláson keresztül – meglazítjuk és felemeljük a bőrt a mellkas jobb- és baloldalán a combig és a szárny hónaljáig.
- Ezután a hasüregi nyíláson keresztül lazítjuk és felemeljük a bőrt mindkét oldalon a comb hajtásáig és a mellkasig. A felemelt bőr alá kávéskanállal dugjuk a tölteléket és úgy sütjük meg, mint a sült csirkét, sütőben, forró zsírral locsolgatva.