
A töltike recept egykor minden háztartás konyhaszekrény fiókjában ott hevert, vagy egyszerűen anyáról leányra szállt.
Mára inkább az idősebb korosztály készíti még.
Nem csak szőlőlevélbe lehet tölteni ezt a kis apróságot, hanem zsenge tormalevélbe, vagy karalábé levélbe is.
A szőlőlevélbe töltötthöz a savanykás mártások illenek, hisz maga a szőlő is savanykás – a szőlőkacsot nyilván kóstoltad már.
(Amúgy tudtad, hogy abból is finom mártás készíthető? Még a fiatal, zsengéből. Úgy ízesítjük, mint a köszmétét)
A töltike recept hozzávalói a következők –
- 40-50 db szőlőlevél,
- 70 darált sertéshús,
- 15 dkg rizs,
- lapos evőkanál só,
- 1 púpos mokkáskanál bors,
- egy db tojás,
- 1 csokor kapor,
- 25 dkg egres,
- 2 evőkanál zsiradék,
- 4-5 dkg liszt,
- 4-5 dl tejföl.
Elkészítése a következő módon történik –
- A 40—50 db gyenge (világos zöld) szőlőlevelet leforrázzuk.
- A darált sertéshúst, a megmosott rizzsel, sóval, borssal, tojással összegyúrunk. Két kis szőlőlevelet egymásra fektetünk, diónyi tölteléket teszünk rá, szorosan összecsavarjuk, két végét bedugjuk.
- Úgy rakjuk lábosba szorosan, hogy fövés közben ki ne bomoljanak. Egy nagy csokor apróra vágott kaprot szórunk rá és az egrest.
- Annyi forró vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lassan, egyenletesen főzzük, kb. 45 percig.
- Ha megfőtt, forró zsírba késhegynyi pirospaprikát hintünk elkeverjük, gyorsan hozzáadjuk a 3 dkg lisztet, jól összekeverjük 3 dl tejföllel és a töltike levével jól felforraljuk.
- Ha túl sűrű lenne, forralt vízzel hígítjuk, ezt a mártást ráöntjük a töltikére, de már nem főzzük. Tálalásig ne hagyjuk kihűlni.