Töltike recept

Töltike recept

A töltike recept egykor minden háztartás konyhaszekrény fiókjában ott hevert, vagy egyszerűen anyáról leányra szállt.

Mára inkább az idősebb korosztály készíti még.

Nem csak szőlőlevélbe lehet tölteni ezt a kis apróságot, hanem zsenge tormalevélbe, vagy karalábé levélbe is.

A szőlőlevélbe töltötthöz a savanykás mártások illenek, hisz maga a szőlő is savanykás – a szőlőkacsot nyilván kóstoltad már.

(Amúgy tudtad, hogy abból is finom mártás készíthető? Még a fiatal, zsengéből. Úgy ízesítjük, mint a köszmétét)

A töltike recept hozzávalói a következők –

  • 40-50 db szőlőlevél,
  • 70 darált sertéshús,
  • 15 dkg rizs,
  • lapos evőkanál só,
  • 1 púpos mokkáskanál bors,
  • egy db tojás,
  • 1 csokor kapor,
  • 25 dkg egres,
  • 2 evőkanál zsiradék,
  • 4-5 dkg liszt,
  • 4-5 dl tejföl.

Elkészítése a következő módon történik –

  1. A 40—50 db gyenge (világos zöld) szőlőlevelet leforrázzuk.
  2. A darált sertéshúst, a megmosott rizzsel, sóval, borssal, tojással összegyúrunk. Két kis szőlőlevelet egymásra fektetünk, diónyi tölteléket teszünk rá, szorosan összecsavarjuk, két végét bedugjuk.
  3. Úgy rakjuk lábosba szorosan, hogy fövés közben ki ne bomoljanak. Egy nagy csokor apróra vágott kaprot szórunk rá és az egrest.
  4. Annyi forró vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lassan, egyenletesen főzzük, kb. 45 percig.
  5. Ha megfőtt, forró zsírba késhegynyi pirospaprikát hintünk elkeverjük, gyorsan hozzáadjuk a 3 dkg lisztet, jól összekeverjük 3 dl tejföllel és a töltike levével jól felforraljuk.
  6. Ha túl sűrű lenne, forralt vízzel hígítjuk, ezt a mártást ráöntjük a töltikére, de már nem főzzük. Tálalásig ne hagyjuk kihűlni.