Tökpüré leves

tökpüré leves

A tökpüré leves olcsó fogás – ráadásul laktató a zöldségek miatt, és ugyanezen oknál fogva egészséges, és tápláló. Levesbetétként adhatunk bele pirított tökmagot,

vagy levesgyöngyöt, esetleg apró kockára vágott, sült sütőtököt, de sajttal is megszórhatjuk, ha van egy kis maradék.

A tökpüré leves hozzávalói –

  • 50 deka tisztított sütőtök,
  • 30 deka csont, – elhagyható
  • 1 csomag vegyes leveszöldség,
  • 1 kis fej hagyma,
  • só,
  • bors,
  • fél fej zeller,
  • szerecsendió,
  • 2 darab tojásnak a sárgája,
  • 1 deci tejszín, tejföl, vagy tej
  • és valamilyen levesbetét

A leves készítési módja –

  1. A zöldséget, zellert megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk, daraboljuk. A csontot forró vízzel leforrázzuk, majd nagyjából liter vízzel felengedve bezöldségeljük,
  2. majd hozzáadva a fűszereket lassú tűzön megfőzzük.
  3. Közben a sütőtököt meghámozzuk, magházát kivájjuk és ujjnyi nagyságú kockákra vágjuk.
  4. Ha a csontlé elkészült, akkor kivesszük a csontot, a zöldséget benne hagyjuk. Belerakjuk a felaprított tököt, és benne jó puhára főzzük. Amikor aztán a tök
  5. megpuhult, kivesszük a levesből azt is, meg a zöldséget is, majd finom szitán áttörjük. Természetesen helyette mixelhetjük is, lényegesen gyorsabban és könnyebben megy.
  6. Ezután visszakeverjük a főző lébe és hozzáadjuk a tojássárgákkal elhabart tejszínt, ami lehet édesebb tejföl, vagy tej is. Ha tejjel dolgozunk, akkor a dupláját vegyük.
  7. Levesbetétként adhatunk levesgyöngyöt, de tökmagot is piríthatunk. (Amikor a tojást belekevertük a levesbe, forralni már nem szabad.)

Fotó: Ligeti K.