
A töki pompos-langalló tulajdonképpen kenyérlángost jelent – a pizza magyaros változata…
Legjobb sütőlemezen sütni, a lényeg, hogy ne legyen a tepsinek nagy pereme. Nem csak a szeletelés miatt, sütőlemezen egyenletesen éri a hő, nem fog bebarnulni a széle.
Egykor lángost a kenyérsütés napján készítettek. Nem zsírban sütötték, hanem a kemence ajtajában.
Ezt reggelizték kenyérsütéskor, hisz a friss kenyeret aznap még nem vágták meg.
Ezt aztán a keleti, szegényebb tájakon főleg tejföllel, hagymával ízesítették – utólag – vagy – mint a nyugati tájakon tejföllel, hagymával, szalonnával sütötték. Ám ez csak a jómódúak kiváltsága volt.
Később aztán megjelent a cukor, onnantól a gyerekek édesen ették egy-egy pohár tejjel.
A töki pompost, modern kenyérlángost töltve sütik meg, nagyon hasonlít ezáltal a pizzához, persze ezt kifejezetten magyar feltétekkel, ízekkel készítik.
Készíthetjük saját ízlés szerint – és a hűtőnk tartalmát figyelembe véve. A lényeg – az ízek harmonizáljanak egymással, és közel azonos idő alatt puhuljanak.
A töki pompos – langalló hozzávalói –
- 50 dkg liszt
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanálnyi cukor
- 1 csapott teáskanálnyi só (mindenki ízlése szerint)
- 1/2 liter tejföl, vagy még több –
- 1 szép nagy fej hagyma, vagy akár kettő
- 1/2 kg kolozsvári szalonna, vagy sonka de a legjobb vegyesen apróra vágva
- vagy jó füstölt kolbász lebőrözve, karikázva
- 1-2 evőkanálnyi zsír
- 1 kanál étolaj
- bors ízlés szerint, jó ha meg van szórva rendesen
- 1 mokkáskanálnyi majoránna
- 1 mokkáskanálnyi bazsalikom – ha nem szeretjük őket – elhagyhatók
A kenyérlángos készítési módja a következő
- Tálban dolgozunk. – elég akkor deszkára tenni az anyagot, mikor már nyújtani kell.
- A lisztet átszitáljuk, majd a langyos tejbe belekeverjük a kockacukrot, az összemorzsolt élesztőt, és felfuttatjuk.
- Amikor félig feljött, akkor a lisztbe mélyedést vájunk, beleborítjuk az élesztőt, megszórjuk a tetejét liszttel óvatosan, és megvárjuk míg feljön.
- Felkockázzuk a megtisztított hagymát, zsírban megpirítjuk kicsit. Aztán hozzáadjuk a szépen felkockázott sonkát, szalonnát, vagy kolbászt. Ha már jó illata van, akkor félrerakjuk hogy hűljön.
- A lisztet a felfuttatott élesztővel, sóval, és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz jól összedolgozzuk, az a lényeg – hogy kenyér minőségű legyen.
- Ha már szép sima, akkor lerakjuk pihenni nagyjából egy órát. A lényeg, hogy duplájára keljen. Lehet hogy rövidebb alatt kel meg, hisz ez a hőmérséklettől erősen függ.
Összekeverjük a már elkészített feltétet még a bazsalikommal, majoránnával, borssal, és mindennel amit esetleg kigondoltunk. - A megkelt tésztát lisztezett deszkán először átgyúrjuk, majd pihentetés után – 10-15 perc – tepsi, sütőlemez méretűre nyújtjuk.
- Kizsírozott tepsibe rakjuk, átkenjük vékonyan olajjal, és lazán feltekerve, óvatosan a nyújtófára, vagy olajozott kézzel alányúlva belerakjuk a tepsinkbe.
- Szépen körbe húzogatjuk, hogy mindenhol legyen tészta, és a széle kicsit vastagabb legyen.
- Rárakjuk a tejfölt nagyjából negyedét, egyenletesen, elkenjük, majd jöhet a töltelék. Ha ezt is elsimítottuk, a maradék tejfölt egyenletesen eloszlatjuk a tetején.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon néhány perc alatt elkészül. Kiváló vacsora, vagy vendéglátó finomság. Ami nagyon jó rajta az a kisütött szalonna.
- Azt vétek elhagyni belőle.