Tökfőzelék pörköltösen

tökfőzelék pörköltösen

Sokan elcsodálkoznak – hogy készülhet egy tökfőzelék pörköltösen, pedig bizony régen főleg ezt a módszert használták.

Ráadásul esélyesen csak annyit veszünk észre rajta, hogy a lé íze picit erőteljesebb, és hogy nem fehér a főzelék, hanem narancsos-rózsaszínes. Amúgy az összetevők egy-két plusz dolgon kívül azonosak a tejfölös tökfőzelékkel.

A tökfőzelék pörköltösen hozzávalói a következők –

  • egy nagyobb, vagy 2 kisebb spárgatök
  • 1 szép fej vöröshagyma
  • 2 nagy evőkanálnyi sertészsír – persze bármilyen más zsiradékkal elkészíthető
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
  • 3-4 evőkanálnyi liszt
  • só kiskanálnyi minimum
  • ecet – ízlés, és töménység szerint
  • és egy szép, nagy fej kapor

A főzelék elkészítésének módja –

  1. Először megmossuk, lehámozzuk a tököt, félbevágjuk, ha nagy, akkor negyedeljük, kikaparjuk a belét, magját – aztán a többit legyaluljuk, vagy lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Ha az sincs, akkor vékonyra fellaskázzuk – az is tökéletesen megteszi.
  2. Nem kell besózni, kicsavarni meg éppen nem. Így egészségesebb.
  3. Megtisztítjuk a hagymát, leöblítjük, majd nagyon apróra felkockázzuk. Utána zsírt hevítünk, rászórjuk a hagymát, megpároljuk, pirítjuk, majd mehet rá a tök, hozzáadjuk a sót is.
  4. A kaprot megmossuk, jó apróra vágjuk – és a párolódó tökhöz adjuk. Átkeverjük, lefedjük, és addig pároljuk – míg meg nem puhul.
  5. Míg a tök fő, addig elkészítjük a habarást. (természetesen rántással is készíthetjük, rajtunk áll) A tejfölhöz hozzáadjuk a lisztet, és kikeverjük. Adjunk hozzá lassan a forró léből is, azzal is keverjük jó simára.
  6. Majd folytonos kavargatás mellett a főzeléket besűrítjük.
  7. Felfőzzük, de csak rövid ideig – pusztán arra van szükség, hogy a liszt nyers ízét elveszítse. – És már kész is…. – No, persze azért ecettel ízesítjük…
  8. A legfinomabb hozzá a fasirt – minden formájában és fajtájában, nagyon jó az oldalas – de hát az mihez nem jó…. Ha nincs semmi húsféle – a sima tükörtojás is tökéletes mellette.