
Sokan elcsodálkoznak – hogy készülhet egy tökfőzelék pörköltösen, pedig bizony régen főleg ezt a módszert használták.
Ráadásul esélyesen csak annyit veszünk észre rajta, hogy a lé íze picit erőteljesebb, és hogy nem fehér a főzelék, hanem narancsos-rózsaszínes. Amúgy az összetevők egy-két plusz dolgon kívül azonosak a tejfölös tökfőzelékkel.
A tökfőzelék pörköltösen hozzávalói a következők –
- egy nagyobb, vagy 2 kisebb spárgatök
- 1 szép fej vöröshagyma
- 2 nagy evőkanálnyi sertészsír – persze bármilyen más zsiradékkal elkészíthető
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
- 3-4 evőkanálnyi liszt
- só kiskanálnyi minimum
- ecet – ízlés, és töménység szerint
- és egy szép, nagy fej kapor
A főzelék elkészítésének módja –
- Először megmossuk, lehámozzuk a tököt, félbevágjuk, ha nagy, akkor negyedeljük, kikaparjuk a belét, magját – aztán a többit legyaluljuk, vagy lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Ha az sincs, akkor vékonyra fellaskázzuk – az is tökéletesen megteszi.
- Nem kell besózni, kicsavarni meg éppen nem. Így egészségesebb.
- Megtisztítjuk a hagymát, leöblítjük, majd nagyon apróra felkockázzuk. Utána zsírt hevítünk, rászórjuk a hagymát, megpároljuk, pirítjuk, majd mehet rá a tök, hozzáadjuk a sót is.
- A kaprot megmossuk, jó apróra vágjuk – és a párolódó tökhöz adjuk. Átkeverjük, lefedjük, és addig pároljuk – míg meg nem puhul.
- Míg a tök fő, addig elkészítjük a habarást. (természetesen rántással is készíthetjük, rajtunk áll) A tejfölhöz hozzáadjuk a lisztet, és kikeverjük. Adjunk hozzá lassan a forró léből is, azzal is keverjük jó simára.
- Majd folytonos kavargatás mellett a főzeléket besűrítjük.
- Felfőzzük, de csak rövid ideig – pusztán arra van szükség, hogy a liszt nyers ízét elveszítse. – És már kész is…. – No, persze azért ecettel ízesítjük…
- A legfinomabb hozzá a fasirt – minden formájában és fajtájában, nagyon jó az oldalas – de hát az mihez nem jó…. Ha nincs semmi húsféle – a sima tükörtojás is tökéletes mellette.