Tökéletes sajttorta recept

Tökéletes sajttorta recept

A tökéletes sajttorta maga a csoda. Millió féle módon ízesíthető – ehetjük gyümölccsel, karamellel, csokoládéval leöntve.

Ünnepen, hétköznapon – minden alkalomhoz, és időponthoz illik.


Egyszerű és nagyszerű.


Az eredeti az USA-ból indult – visszafogottan egyszerű, és mégis emlékezetesen különleges finomság.

S bár messzi földről jött, s sokáig – alapanyagok híján – nehéz volt elkészíteni, azért sokan próbálkoztak vele ezelőtt 50 évvel is….


Érdemes kipróbálni – biztos, hogy csak tökéletesre sikerülhet.

A tökéletes sajttorta hozzávalói az alábbiak

  • 25 dkg keksz (eredetileg zabkeksszel készült, nagyi győri édeset használt hozzá – hja nem volt nagy választék),
  • 4 evőkanál teavaj,
  • 4 doboz Philadelphia krémsajt, vagy fél kiló Mascarpone,(régen ilyesmit nem lehetett nálunk kapni, de nagyit ez nem tántorította el. Egy ismerős háznál leveles túrót árultak, ő mindig abból vett, és tett hozzá egy pici tejszínt…..)
  • 15 evőkanálnyi cukor
  • 4 tojás,
  • 2 csomag vaníliás cukor (lehetőleg bourbon, vagy 1 rúd vanília kikaparva)

Elkészítési módja a következő

  1. Először is összemorzsoljuk apróra a kekszet, aztán a felolvasztott vajjal jól összekeverjük.
  2. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral – lehetőleg olyat, aminek oldala lekapcsolható. Ebbe rakjuk a ledarált kekszet, amit már összedolgoztunk – nagyon gyorsan a vajjal. Alaposan lenyomkodjuk, hogy tészta állaga legyen.
  3. Közepesen meleg sütőbe berakjuk néhány percre, így egyenlősödik.
  4. Előveszünk egy tálat, belerakjuk a krémsajtot, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, és jól összedolgozzuk mixerrel.
  5. A tojásokat ezután egyenként adjuk hozzá, s csak akkor rakjuk a következőt, amikor az előzőt már szépen beledolgoztuk fakanállal a masszába.
  6. Fontos, hogy ne nagy mozdulatokkal dolgozzunk – lényeges, hogy ne nagyon kerüljön a krémbe levegő.
    Mind a négy tojást apránként hozzáadjuk.
  7. Közben a tészta kihűl, erre öntjük rá az összekevert masszát. Lesimítjuk, és pár percet pihenni hagyjuk – ha maradt benne levegő, akkor az feljön a tetejére.
    Most berakjuk a már előmelegített sütőbe, és nagyon alacsony hőfokon 120-140 fokon egy egész órán keresztül sütjük.
  8. Ha a teteje szép világos, a közepe pedig remegős, akkor elkészült.
    Lerakjuk – s megvárjuk, míg kihűl.
  9. Nem kell hozzá hűtőbe rakni, szobahőmérséklet tökéletes neki.
    Ezután mehet a hűtőbe, és bent pihenget legalább 3 órát, de akár egy egész éjszaka is jót tesz neki. Közben szépen meg fog dermedni.
    Csak ezután vehetjük le a kapcsos peremet.
  10. Leönthetjük bármilyen öntettel, amit szeretünk – ehetjük gyümölccsel, fagylalttal, csokoládéval. A variációk csak fantáziánktól függnek.

Fotó: Pixabay