
A tökéletes sajttorta maga a csoda. Millió féle módon ízesíthető – ehetjük gyümölccsel, karamellel, csokoládéval leöntve.
Ünnepen, hétköznapon – minden alkalomhoz, és időponthoz illik.
Egyszerű és nagyszerű.
Az eredeti az USA-ból indult – visszafogottan egyszerű, és mégis emlékezetesen különleges finomság.
S bár messzi földről jött, s sokáig – alapanyagok híján – nehéz volt elkészíteni, azért sokan próbálkoztak vele ezelőtt 50 évvel is….
Érdemes kipróbálni – biztos, hogy csak tökéletesre sikerülhet.
A tökéletes sajttorta hozzávalói az alábbiak
- 25 dkg keksz (eredetileg zabkeksszel készült, nagyi győri édeset használt hozzá – hja nem volt nagy választék),
- 4 evőkanál teavaj,
- 4 doboz Philadelphia krémsajt, vagy fél kiló Mascarpone,(régen ilyesmit nem lehetett nálunk kapni, de nagyit ez nem tántorította el. Egy ismerős háznál leveles túrót árultak, ő mindig abból vett, és tett hozzá egy pici tejszínt…..)
- 15 evőkanálnyi cukor
- 4 tojás,
- 2 csomag vaníliás cukor (lehetőleg bourbon, vagy 1 rúd vanília kikaparva)
Elkészítési módja a következő
- Először is összemorzsoljuk apróra a kekszet, aztán a felolvasztott vajjal jól összekeverjük.
- Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral – lehetőleg olyat, aminek oldala lekapcsolható. Ebbe rakjuk a ledarált kekszet, amit már összedolgoztunk – nagyon gyorsan a vajjal. Alaposan lenyomkodjuk, hogy tészta állaga legyen.
- Közepesen meleg sütőbe berakjuk néhány percre, így egyenlősödik.
- Előveszünk egy tálat, belerakjuk a krémsajtot, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, és jól összedolgozzuk mixerrel.
- A tojásokat ezután egyenként adjuk hozzá, s csak akkor rakjuk a következőt, amikor az előzőt már szépen beledolgoztuk fakanállal a masszába.
- Fontos, hogy ne nagy mozdulatokkal dolgozzunk – lényeges, hogy ne nagyon kerüljön a krémbe levegő.
Mind a négy tojást apránként hozzáadjuk. - Közben a tészta kihűl, erre öntjük rá az összekevert masszát. Lesimítjuk, és pár percet pihenni hagyjuk – ha maradt benne levegő, akkor az feljön a tetejére.
Most berakjuk a már előmelegített sütőbe, és nagyon alacsony hőfokon 120-140 fokon egy egész órán keresztül sütjük. - Ha a teteje szép világos, a közepe pedig remegős, akkor elkészült.
Lerakjuk – s megvárjuk, míg kihűl. - Nem kell hozzá hűtőbe rakni, szobahőmérséklet tökéletes neki.
Ezután mehet a hűtőbe, és bent pihenget legalább 3 órát, de akár egy egész éjszaka is jót tesz neki. Közben szépen meg fog dermedni.
Csak ezután vehetjük le a kapcsos peremet. - Leönthetjük bármilyen öntettel, amit szeretünk – ehetjük gyümölccsel, fagylalttal, csokoládéval. A variációk csak fantáziánktól függnek.
Fotó: Pixabay